Kvindernes kamp samt optakt til 2. runde

Det danske hold i den åbne række skal i 2. runde møde England, der stiller med Michael Adams og Nigel Short på de to første brætter. Kvindeholdet skal møde Sverige, som holdleder Arne Matthiesen fortæller i det følgende referat fra 1. runde:

Af Arne Matthiesen:
Dameholdet fik en fremragende start med en knusende sikker sejr mod Libanon. Det er selvfølgelig ikke verdens største skaknation, men deres ratingsnit er trods alt ca. 2000 mod vores ca. 2100, så på en dårlig dag kunne det let blive en tæt match. Libaneserne begik dog en fejl idet de lod deres førstebræt sidde udenfor. Det forrykkede balancen endnu mere til vores fordel.

Marie mødte reserven på 4. bræt. Libaneresen spillede London systemet, kendt som noget af det mest solide overhovedet for hvid. Det gik dog grueligt galt for libaneseren som glemte at udvikle sin løber på f1. Med en dronningskak på a5 tvang Marie modstanderens konge til e2 og da hvids dronning stadig stod på d1 kunne Marie få træk senere afslutte med en gaffel på konge og dronning: Se4-c3+ og så var det parti slut. En gevinst i 16 træk med sort må siges at være en udmærket OL-debut for Marie!

Trine spillede på 3. bræt ligeledes London systemet. Modstanderen forsøgte sig med en kongeindisk opstilling, men uden det store held. Trine vandt et par tempi i åbningen, så stillingen var allerede kritisk da libaneresen mistede en centrumsbonde. Trine fik ovenikøbet en garderet fribonde på c7 som fuldstændig lammede sorts spil. Derfra var det mest et spørgsmål om at holde hovedet koldt og vælge blandt de mange forskellige gevinstvarianter. Pointen blev kørt ind uden at ryste på hånden.

Sandra spillede skandinavisk: 1.e4 d5. Her valgte modstanderen allerede at tage sig en lang tænkepause. Efter 2.exd5 Dxd5 var det igen tid til en tur i tænkeboks. Heromkring tænkte jeg at Sandra ville vinde nemt, da modstanderen åbenbart aldrig havde set Skandinavisk før. Imidlertid spillede hun faktisk ret godt, så Sandra kom under moderat pres efter åbningen. Det blev dog aldrig for alvor farligt for Sandra og hun fik lov til at sikre matchsejren med en remis.

Evgenia spillede et smukt parti på førstebræt. I modtaget dronninggambit blev dronningerne byttet af i åbningen og stillingen var næsten symmetrisk. Holdlederen anede en remis i horisonten og jeg tror stadig at stillingen var omtrent lige. Evgenia havde dog to tempi mere som efterhånden blev forvandlet til kontrol over brættets eneste åbne linje. Så kunne jeg godt se at det blev op ad bakke for modstanderen.

 
I digramstillingen har sort lige spillet 21…Kf8
22.f4! Sort kan ikke holde e5-feltet. 22…Lb8 23.fxe5 Se8 24.Kf1! Profylakse 24…a5? 25.bxa5 Txa5 26.Lc3! 


Truer tårnet og samtidig er Lb4+ fulgt af Tc8 et stort problem. Hvid vandt let.

Som holdleder var det en fornøjelse at følge holdet. Der blev vist sikkert spil og et godt forhold til uret på alle brætter.

Anden runde byder på lokalopgør mod svenskerne som højst overraskende tabte til Tysklands 2. hold. På grund af seedningssystemet får de alligevel lov til at møde et tophold som os!

Arne Matthiesen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de