FIDE skal have ny præsident

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Præsidenten for FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, har annonceret, at han ikke genopstiller som præsident, når der under OL i Batumi er valg til det øverste embede i FIDE. Kirsan Ilyumzhinov har været præsident for FIDE siden 1995, og er med 23 år den næstlængst siddende siden Alexander Rueb, der var FIDES første præsident fra 1924 til 1949.

 

 

Efter 23 år har russisk skak mistet tilliden til Ilyumzhinov og valgt at opstille en modkandidat.  

 

Det har længe stået klart, at opbakningen til den siddende præsident har været nedadgående. Siden 2015 har Ilyumzhinov været på USAs sanktionsliste efter blandt andet at have været involveret i handel med Syrien. Tilbage i april 2017 offentliggjorde FIDE sågar på deres hjemmeside, at Ilyumzhinov efter et bestyrelsesmøde i Athen, havde besluttet at trække sig som præsident. Ilyumzhinov benægtede efterfølgende at han skulle have trukket sig, og ved et ekstraordinært bestyrelsesmøde måneden efter, blev det bekræftet at han fortsatte, men med begrænsede beføjelser.

 

Da russeren Arkady Dvorkovich for 14 dage siden bekendtgjorde, at han ville stille op til præsidentembedet, blev det af mange set som en mistillidserklæring til Ilyumzhinov fra det politiske system i Rusland. Dvorkovich anses for at være en tæt samarbejdspartner med Dmitry Medvedev, og dermed en vigtig politisk figur i Rusland.  

 

 

Russeren Arkady Dvorkovich til et skakarrangement. Foto: Maria Emelianova

 

Kirsan Ilyumzhinov har formodentligt erkendt, at uden støtte fra det russiske skakforbund, har han kun en yderst begrænset mulighed for at blive genvalgt. Derfor har han nu meldt ud, at han vil støtte den russiske kandidat Arkady Dvorkovich.

 

De øvrige kandidater til præsidentposten er den nuværende vice-præsident Georgios Makropoulos fra Grækenland og GM Nigel Short fra England.