Ingen normer i Aarhus

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Poul Erik Nielsen fra Nordre og Chess House skriver om næstsidste runde i Chess House GM-turnering. Bemærk at sidste runde søndag starter allerede kl. 10.00. Her vil man også kunne følge partierne fra topgruppen i Aarhusmesterskabet.

 

Alle drømmene brast
Før dagens runde var der to danske norm-håb tilbage: Jesper Thybo skulle hente 1½ i de sidste to partier for at opnå GM-normen, mens kravet for IM-norm til Filip Boe var to sejre; to normer kunne det ikke blive til, idet de to skal mødes indbyrdes i sidste runde. Men lad det straks stå klart, alle drømmene brast desværre.

 

IM Igor Teplyi – GM Vorobiov blev en meget hurtig remis, idet Igor i en Grünfeldinder tillod Da5xc3. Det valgte stormesteren, og herefter var begge parter reelt tvunget til at tage trækgentagelse, hvilket jo trods Sofia-reglen så måtte accepteres.

 

I GM Kollars – Rasmus Thøgersen blev der spillet symmetrisk engelsk. Rasmus valgte at bygge op med c5-d6-e5 og fik hurtigt gennemført d6-d5 med fint spil. Desværre lavede han i træk 17 en utilgivelig fejl, der kostede en bonde og reelt også partiet, idet Kollars herfra sikkert udbyggede fordelen.

 

IM Jesper Thybo valgte i Dronninggambit en risikabel variant, der omfattede dobbeltbonde i f-linjen og kongen til e7. Jesper spillede yderligere risikabelt herefter e6-e5, og IM David Miedema fik herefter klar fordel. Selvom hollænderen spillede overforsigtigt, kunne Jesper intet gøre, han blev i overbevisende stil overspillet og måtte ned. Det var naturligvis en meget skuffet Thybo, der forlod Rosenvangskolen, skulle han ikke hellere have valgt noget solidt og satset med de hvide mod Filip i sidste runde?

 

david jesper

IM David Miedema mod IM Jesper Thybo – risikabelt åbningvalg? Foto: Poul Erik Nielsen

 

FM Filip Boe valgte 4.f3 varianten imod GM Kveinys’ Nimzoinder og fik en minimal fordel. Omkring træk 30 vandt Filip en bonde, men det så stadig ikke let ud. Lige efter de fyrre bliver fordelen dog klar, og Filip trænger ind på 8. række. Selvom han ikke finder det bedste, får han efterhånden afgørende fordel og finder endda det smarte 44.g4! Desværre glemmer han lige at tage c-linjen med sit tårn, inden han napper bonde nr 2, og så er det lige pludselig remis – stor udtur, og dermed sidste normchance altså forspildt.

 

filip kveinys

Filip Boe Olsen var meget tæt på at slå stormester Kveinys. Foto: Poul Erik Nielsen

 

Tilbage står kun kampen om de tre pengepræmier, og her elimineres spillernes scorer mod Jonas Bjerre, der jo desværre måtte udgå. Fire spillere er med i racet: GM Vorobiov ender på 5½ (har fri i morgen!), GM Kollars fører med 6 (møder GM Kveinys); IM Miedema har 5½ (og møder Martin Matthiesen) og endelig IM Thybo har 5 (og møder FM Filip Boe).

 

Se turneringtabellen her.

Turneringens hjemmeside: www.chesshouse.dk/gm/

Chess House: www.chesshouse.dk