Midtvejsrapport Junior VM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Claus Vangsgaard skriver en midtvejsrapport til skak.dk fra Italien:

 

Ved Junior-VM er vi nu nået frem til første hviledag efter, at de første fem runder er spillet. Værterne har efterhånden fået styr på de fleste organisatoriske udfordringer, men visse ting virker stadig lidt løst. Blandt andet virker det ikke til, at sikkerheden er i orden – spillerne kan uden opsyn gå uden for spillestedet, så i princippet kan man få hjælp under partiet.

Som nævnt i første rapport, så er det en meget stærk turnering, og det kan også ses af det store antal stærke stormestre (f.eks. Leko og Sokolov), der er tilknyttet de ressourcestærke hold. Det betyder også, at der ikke er nogen ”walk-in-the-park” for selv meget stærke spillere, der i mange partier selv med hvid bliver stillet overfor hårde udfordringer. For en række af favoritterne har de første runder været tæt på at være en katastrofe – 3. seedede Rasmus Svane har kun tre point og endnu værre er det gået for ratingfavoritten Jorden Van Forrest, der kun har 2½.

I toppen har Kirill Alekseenko (RUS) imponeret ved at vinde alle sine fem partier, men den største positive overraskelse er nok, at den 12-årige inder IM Praggnanandhaa (2509) er med helt i toppen med 4½/5 og en imponerende foreløbig ratingpræstation på 2830 og nu må anses som en af bejlerne til titlen. Hvis man kigger på top 20, så ser det ud til, at de seneste års udvikling med en mindre udtalt østeuropæisk dominans fortsætter, for godt nok er der fem russere i top 20, men der er også fire indere og tre kinesere på listen.

Set med nordiske øjne er det meget positivt, at de norske spillere klarer sig rigtigt godt – GM Tari ligger på 2. pladsen med 4½/5, mens pladserne 28 og 29 indtages af IM Johan-Sebastian Christiansen og GM Johan Salomon.

For danskerne har det indtil nu været en hård turnering selv om resultaterne er en smule over det forventede. For Martin blev sejren (se partiet nedenfor) i første runde fulgt op med tre remiser mod en IM og to stormestre, inden det i det i femte runde blev til et lidt unødvendigt nederlag til IM Jamula (POL), da det viste sig, at det i en lang slutspilsvariant var nødvendigt at vælge den passive placering af et tårn frem for det naturlige aktive felt.

 

 

IM Martin Percivaldi. Foto: Ruggero Percivaldi 

 

Bjarke har mødt spillere mellem 2200 og 2400 og har fået et enkelt point, men det kunne nemt være blevet til flere. Blandt andet tabte han desværre et parti, hvor han i lang tid havde en fordel på mellem 2 og 5 og til sidste tabte på tid i et helt lige slutspil, hvor han var den eneste, der kunne spille på gevinst.

 

 

Bjarke Vangsgaard. Foto: Ruggero Percivaldi

I pigerækken har det også været meget hårdt for Freja, der også kun er på 1/5 – blandt andet fordi hun undervejs har haft et par dage med feber. Det har kostet imod slutningen af partierne, hvor en række gode stillinger er blevet tabt. Hvis man ikke er helt på toppen, så får man hurtigt at mærke, at der ikke er nemme modstandere ved dette mesterskab.

 

 

Freja Vangsgaard. Foto: Ruggero Percivaldi

Hviledagen er blevet brugt til at slappe af med blandt andet gåtur til byen og fitness, så der forhåbentligt er energi til de næste fire runder inden sidste fridag.

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.fideacademy.com/wjcc2017/

 

Link til de danske resultater i turneringen: HER

 

Link til live på Chess24: HER