Vi er i Jurmala

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Stormester Jakob Vang Glud skriver til skak.dk om de første par runder i Jurmala. Jakob har lovet senere at følge op med en midtvejsstatus og en afsluttende rapport når turneringen slutter på fredag.

 

Vi er i Jurmala, som ligger omtrent 20 kilometer fra Riga. Her er der blevet spillet rigtig mange turneringer igennem årene! Det er tydeligt at det er et af de områder, som lever på bedste vis om sommeren – men som så til gengæld er ganske mennesketomt i de kolde måneder. Men så er det godt at vi bare skal fokusere på én ting: skak.

Hentet af Shirov selv
Selvom Alexei Shirov er en af tidens store skakspillere (særligt kendt for hans 47…Lh3!!, som han spillede i 1988 mod Topalov), så er han altså hverken for fin til at arrangere skakturneringer – eller at hente folk i lufthavnen. Da vi ankom stod den store mand og smilede og bød os velkommen. Han er jo en forholdsvis høj mand, så man overser ham ikke lige. Det er da stærkt!

De første resultater
Turneringen er hård for de danske deltagere. Der spilles ni runder på fem dage – og til gengæld er det bare super hård modstand, som sidder på den anden side af brættet. Martin og Jonas deltager i GM gruppen, som ud over et gennemsnit på 2450 og har nogle meget stærke stormestre. Mikkel, Jesper og Filip er i de to IM grupper, der har et gennemsnit på ca. 2330. Hårde grupper! Og selvom der ikke er nogle regler for remis, så kæmpes der bare i alle partierne!

Martin er kommet fint fra start med to halve hvor det klart har været ham, som pressede. I første runde var der formentlig gevinst, men modstanderen forsvarerede sig sejt. 2. runde var et meget interessant parti hvor det så ud som om at Martins modstander pressede lidt – men Martin havde styr på varianterne og til sidst var det IM Sammalvou (2431) der måtte kæmpe for den halve.

Jonas spillede i første runde mod GM Gleizerov (2515). Vi havde forberedt varianten og Jonas stod fint, men efter et ellers gangske harmløst udseende byt af damerne kom Jonas under pres i slutspillet. Modstanderen spillede godt og til sidst var der ikke mere at gøre.
I 2.runde kom Jonas dog tilbage med fuld fart! I et fantastisk parti udspillede han fuldstændig GM Miezis (2505) fra start til slut. Fordel efter åbningen, taktiske finesser som vandt en bonde og et meget velspillet slutspil var hvad der skulle til for at knække stormesteren. Meget stærkt spillet af Jonas, der nu har 50% efter to hårde runder.

Mikkel har haft to interessante partier. Først mod FM Kåre Kristensen (2393) og dernæst mod FM Bernotas (2332). Det er desværre blevet til to nederlag, men jeg er sikker på at Mikkel nok skal komme igen.

Jesper kom direkte her til morgen fra lufthavnen da han dagen forinden måtte spille efter IM-norm i ligaen. Han valgte bare at fortsætte sejrsrækken og har 2/2! Helt kanon, da første rundes parti var et vildt kampparti hvor Jesper først stod skidt, men derefter fightede sig til en sejr mod IM Berzinsh (2424). Stærkt! Runden efter blev det Caro-Cann, og her kørte Jesper Dzjuba (2304) med sort. God start!

 

 

Jesper Søndergaard Thybo. Direkte fra lufthavnen og to vundne partier på førstedagen. Foto: Gert Medom

Sidste mand er Filip, som også har fået en hård start. Første runde med sort mod Badelka (2281), som ellers bød på en fin åbning med sort. Desværre spillede modstanderen super smart i midtspillet og efter et snedigt dronningetræk kom Filip i store problemer. 2.runde udspillede Filip med hvid Petrov (2204), men efter ét upræcist træk var der kun remis. Filip satsede igen, og måtte desværre ned. Fin indstilling – mon ikke pointene kommer!

I morgen tirsdag venter endnu en hård dag med to runder. Vi er klar!