Rapport fra Hastings

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra Kristoffer Dyrgaard har skak.dk modtaget følgende rapport fra den nyligt færdigspillede turnering i Hastings: 

 

Over nytår afvikledes den traditionsrige skakturnering i Hastings for 92. gang. Hovedturneringen havde i år dansk deltagelse af Allan Stig, Mads Hansen, Jesper Thybo, Kristoffer Dyrgaard, Jens Ramsdal, Simon Wilbrandt, Rasmus Thøgersen og Freja Vangsgaard, og turneringen afvikledes fra 28. december til 5. januar.

 

 

Spillehallen i Hastings. Foto: hastingschess.com

Hovedturneringen, der havde deltagelse af i alt ca. 100 skakspillere, blev afviklet som accelereret Schwiezer. Dette gav interessante partier allerede fra første runde, hvor Jesper Thybo lykkedes med at vinde over GM Sethuraman – turneringens ratingfavorit! Partiet gav senere Jesper prisen for årets skønhedsparti. Det blev i første runde – udover Jesper – til sejre til Allan, Mads og Jens Ramsdal; mens Freja Vangsgaard og Rasmus Thøgersen lagde for land med remiser. Simon og Kristoffer give fortabt mod overmagterne.

Andendagen bød på en intern dansk duel, da Jens og Mads krydsede klinger. Der blev en duel i spansk, som Mads kom bedst fra. Der blev derudover til sejre til Allan, Kristoffer og Rasmus, mens Jesper måtte ned efter mere end seks timers spil mod IM Gudmundur Kjartansson – trods enkelte remismuligheder i tårnslutspillet. Andendagen sluttede i med dansk sammenkomst, da Freja, Rasmus og Jens havde inviteret resten af flokken på mad, Bezzerwizzer og hygge i deres lejlighed. Tak for invitationen (og de efterfølgende)!

Tredjedagen bød på endnu et danskeropgør, da Mads og Allan skulle mødes på bræt 1. Partiet endte efter interessant spil i Taimanov-varianten i Siciliansk remis, da Mads forsøgte en skrinoffer, som til sidst endte i evigskak. Rasmus Thøgersen og Jens Ramsdal mødte begge stormestre på tredjedagen. Rasmus var velforberedt og fik hurtigt sparet lidt tid op på klokken. Forviklingerne mundede ud i et midtspil med to tårne og dronning til hver, mens Rasmus havde en løber mod modstanderens springer. Hvad der siden skete er uvist for skribenten, men desværre måtte vor mand til sidst give fortabt. Samme skæbne led Jens, der undervejs opnåede klar fordel, men måtte se en tanketorsk koste dronning og partiet.  Jesper og Kristoffer havde i trejde runde favoritrollerne, da de på bræt 17 og 18 havde en mini-landskamp mod Wales. Her lykkedes det begge danskere at få en forberedelse ind mod hhv. 1.Sc3 og Aljechin. Jesper vandt i det tidlige midtspil en kvalitet og derefter blev sejren kørt sikkert hjem. Kristoffer vandt løberparret og momentant kampen om e-linjen. I tidnøden begik modstanderen den endelige fejl og måtte give fortabt i træk 41. Freja spillede mod en FM’er, som trods et pænt ratingtal endnu ikke havde scoret point i turneringen. Freja kom til at stå presset i en gambitvariant og selvom Freja fik lidt aktivitet ved at give bonden tilbage, var dette ikke nok til ændre partiets vej mod en sejr til FM’eren. Sidste mand færdig var Simon, som vandt en sikker sejr i Moderne. Sejren kom i hus kort tid efter tidskontrollen og dermed fik alle danskerne en god mulighed for at komme sig helt efter gårsdagens udskejelser!

 

Nytårsaftensdag bød på fjerde runde. Dagens topopgør var Allan mod Gudmundur Kjartansson; trods flere bemærkninger fra resten af den danske trup om muligheden for en hurtig halv og dermed tid til at forberede nytårsfesten, endte de to herlige skakspillere med at underholde publikum. Efter en større slagudveksling endte Allan i små problemer, men da Allans a-bonde til sidst blev farlig, endte Allan med at kunne fejre nytår med en førsteplads i turneringen! På bræt 3 mødte Mads GM Mark Hebden, som tidligere har fundet turneringen. Efter en langt parti, der var lige hele vejen, fik Mads desværre spillet forkert i tidnøden og tabte. Jens og Rasmus fik efter gårdagens stormestermøder lidt mere overkommelig modstand, og de vandt begge hurtigt. Jesper vandt en sikker sejr, mens Simon ligeledes vandt stilrent ved at udnytte en isoleret bonde hos modstanderen. Freja vandt en bonde i åbningen, som mindede lidt om Benko-gambit. Efter med succes at få byttet næsten alle officererne, vandt Freja med enkle midler det efterfølgende springerslutspil. Kristoffer fik æren af at runde skakåret 2016 af for danskerne vedkommende, da partiet mod verdens yngste IM, Praggnanandhaa, trak ud. En stor del af de andre danskere havde allerede forladt spillestedet for at handle ind og forberede nytårsmenuen, da Kristoffer til sidst måtte give fortabt efter et interessant parti, som måske havde remismuligheder undervejs.

Nytåret blev fejret i fællesskab og dagen efter var der enighed om, at det var godt at rundestarten ikke var før kl. 14.15.

 

 

Hygge i den danske delegation. Fra venstre: Freja Vangsgaard, Rasmus Thøgersen, Jesper Søndergaard Thybo og Jens Ramsdal. Foto: Kristoffer Dyrgaard

Året 2017 blev indledt med femte runde, men hvis der var danske tømmermænd lod de sig skjule godt, da runden gav intet mindre end 6 danske point ud af 8 mulige! Først færdig var Mads, som indledte det nye år med en sejr i et parti, der blev beskrevet som et klassisk “Tårn slår b7”-parti; hvad dette så end skal betyde!? Næste mand i analyselokalet var Jens, som måtte tage konsekvensen af nattens fest, da koncentrationsbesvær først tabte en kvalitet og senere partiet. Allan sad endnu engang på bræt 1, og i endnu et meget underholdende parti, som selv en del danskere fulgte på nettet hjemme fra sofaerne, fik Allan det bedste ud af de muligheder, der opstod, og sejren kom hjem i 27 træk! Det blev til remis til både Jesper og Rasmus, og i begge tilfælde var det efter partiforløb, hvor danskerne var i problemer undervejs, men med god fight fik skabt problemer nok til modstanderen til at remis blev resultatet. Tilbage sad Freja, Simon og Kristoffer, der alle vandt efter tidskontrollen. Freja fik udnyttet modstanderens dårlige løber; Simon fik taget på en FM’er, som nok ville ønske turneringen ikke var ratet, mens Kristoffer igen lukkede af for danskernes bedrifter efter godt 6 timers kamp mod modstander, ur og tømmermænd!

 

Den danske superrunde i runde 5 bibragte hårdere parringer i den efterfølgende runde, hvilket også gjorde, at den danske delegation måtte nøjes med lige under 50% score på dagen: Allan skulle forsvare sin føring i turneringen mod GM Mark Hebden. Allan opnåede en fin stilling i kongeindisk åbning med Hvid og trods et stort tidsforbrug lykkedes det først at vinde en bonde og i tidnøden at konvertere dette på smart vis til først to lette for tårn og kort tid efter klar gevinst. Allan førte nu turneringen med et helt point med 5,5 point af 6 mulige!! På bræt 2 fandt vi endnu en dansker, da Mads her havde muligheden for at fortsætte sin gode turnering mod GM Sethuraman. I Najdorf blev der rokeret til hver side med efterfølgende angreb på modsatte fløje. Modstanderens angreb viste sig dog at komme først, og Mads måtte til sidst kapitulere. Vi skulle ikke længere ned end bræt 6 for at finde endnu en dansker. Jesper mødte her GM Karthikeyan. Jesper tabte, fordi “indere er gode!” (Citat: Jesper). Inden dagens runde lå Simon, Rasmus og Kristoffer alle på 3 point og skulle sidde ved siden af hinanden i dagens runde. Først færdig af disse var Kristoffer, som tog fejlagtigt beslutning efter åbningen for dernæst at forsøge sig med et angreb som efter egne kalkulationer var mindst remis. Computeren var dog ikke enig i denne vurdering, men modstanderen fandt heldigvis kun evigskakken med remis til følge. Næste mand færdig i trioen var Rasmus Thøgersen, der kom uheldigt ud af det begyndende midtspil. Omkring træk 20 var en del brikker allerede afviklet, da modstanderen gik galt i byen; løberen blev sat på h1 (som sort!) for at undgå at blive truet med det resultat, at Rasmus kunne spille h5 med udækkelig løbergevinst på f8 en håndfuld træk senere! Simons parti sluttede kort efter tidskontrollen. Simon fik en overlegen stilling i Nimzoindisk, hvor der var en god fortsættelse i træk 14 med stor fordel. Simon fejlvurderede resultatet af sin analyse, hvormed muligheden blev forpasset. Partiet udvikle
de sig dernæst relativt normalt indtil modstanderens løberpar i tidnøden blev stærke med nederlag til Simon som resultat. Freja kom bagud med en bonde og måtte trods ihærdig fight til sidst kapitulere. Jens fik rundet en halvsløj danskerdag af med en positiv oplevelse, da det trods bondetab i åbningen (endnu en forglemmelse i teorien) fremtvang et ligefarvet løberslutspil med potentiale for gevinst. Det lykkedes efter knap 6 timer at vinde dette. Efter seks af ni runder besluttede den danske delegation af tiden var inde til et afbræk fra skakken, hvorfor den efterfølgende formiddag stod på minigolf med udsigt over den Engelske Kanal som alternativ forberedelse inden rundestart – Allan fik dog lov at prioritere anderledes, da GM Sethuraman og forsvaring af turneringens førsteplads stod på programmet. 

 

 

GM Allan Stig Rasmussen startede som lyn og torden og førte Hastings 5,5/6. Her besejrer han i runde 6 GM Mark Hebden. Foto: Kristoffer Dyrgaard

Efter 18 træks teori i åbningen gik det desværre derfra hurtigt galt for Allan, som tabte en bonde, da Sethuraman fandt en smart taktisk manøvre. Derefter var partiet ikke til at redde og Allen måtte senere ned. Rasmus var oppe imod Gudmundur og efter endnu en fin forberedelse havde Rasmus vistnok i starten af midtspillet en fornuftig stilling. Rasmus lavede dog vist senere en blunder og endte med at tabe partiet. Mads var i små problemer med en 2200-mand, men formåede at holde partiet i live ved at bibeholde lidt kompensation. I en ellers fordelagtig stilling tabte modstanderen tråden, og dette var Mads hurtigt til at udnytte med senere gevinst til følge. Jesper og Kristoffer måtte begge tage til takke med remis mod folk på ca. 2150. Kristoffer blev under partiet ramt af sygdom, hvilket bevirkede afbud til de sidste to runder. Simon spillede ligeledes remis, men her var der tale om et parti mod en stærkere modstander; Simon blev i langt de fleste runder parret med den stærkeste med samme pointtal, hvilket har givet en masse spændende partier og erfaring. Freja vandt mod en 2000-mand og er derfor godt på vej til at vinde en fornuftig portion rating i turneringen. Jens tabte desværre, og referenten så ikke meget fra partiet. Næstsidste runde startede med at Allan måtte afvige pladsen ved bræt 1, desværre. På bræt 2 spillede Allan en korrekt remis mod GM Sengupta i en åbningsfase, hvor ingen af parterne havde interesse i at afvige trækgentagelsen, da dette vile bibringe en lidt dårligere stilling for denne part. Mads spillede ligeledes mod en indér, da dagens modstander var IM Das. Mads havde vist fordel i en kompliceret stilling, men da Mads ikke udnyttede muligheden via et kvalitetsoffer på d2 med Sort, endte partiet senere i inderens favør. Rasmus og Jesper var dagens danskere, som fik æren af at sidde ved siden af hinanden. Rasmus tabte desværre, mens Jesper vandt en overbevisende sejr efter under to timers spil. Simon spillede en fin og vist også korrekt remis
mod GM Arkell. Partiet endte efter flere afbytninger med dårlig løber til Simon og springer til Arkell, men da modstanderen ikke kunne bryde igennem var resultatet naturligt. Freja mødte Mads’ modstander fra i går og måtte efter fin fight anerkende nederlaget, mens Jens fik smagt sejrens sødme mod en 2000-mand.

Sidstedagen bød på et par spændende partier set fra dansk perspektiv; dels spillede Allan med om den samlede sejr, hvor en delt turneringssejr kunne sikres ved sejr over IM Pragnnanandhaa, dels spillede Jesper om IM-norm, som ligeledes krævede en sejr – her mod GM Gormally. Allans parti var længe velspillet og blev mod slutningen rimelig kompliceret. Desværre var det Allan, som lavede den sidste fejl og dermed tabte partiet. Jesper havde inden partiet væsentlige overvejelser om hvordan partiet mod GM Gormally skulle tilgås, nu der var en IM-norm på spil. Specielt var fokuset på åbningsvalg mod 1. e4. Disse sidste overvejelser blev dog overflødige, da Gormally valgte 1. d4 med Grünfeld-indisk som resultat. Jesper fik en behagelig stilling ud af åbningen og vandt senere en bonde på et taktisk kvalitetsoffer. Desværre var med uligefarvede løbere og dronning samt tårn muligt for Jespers modstander at fremtvinge en stilling, hvor ingen parter kunne komme videre med evigskak som resultat. Dermed heller inden IM-norm til Jesper denne gang som har været tæt på sin første norm en håndfuld gange nu. Jesper kunne dog trøste sig med at gevinstpartiet fra første runde mod topseedede GM Sethuraman – som omtalt indledningsvist – blev udvalgt som skønhedsparti, som gav 100 pund i præmie! Mads fik sluttet turneringen fint af med en sejr, der kom i hus efter en åbningsfase, hvor modstanderens lidt kreative valg blev straffet på fornuftig vis. Modstanderen overså til sidst at Mads kunne vinde en kvalitet og sejren var derefter aldrig i fare.
Rasmus spillede en fin remis mod GM Arkell, som Simon holdte en halv mod i går. Simon måtte efter at have spillet et fornuftigt parti, hvor han undervejs havde gode muligheder for fordel til sidst se modstanderen løbe med sejren. Freja sluttede en god turnering af med en remis mod en mand på 2200. Dermed er Freja godt på vej tilbage mod en ratingtal omkring 2100, da Elo-tallet gik fra 1975 til 2026! Jens gentog bedriften fra i går ved igen at vinde over
en mand på ca. 2000 i rating.

 

 

FM Jesper Søndergaard Thybo kunne have lavet IM norm i sidste runde ved at vinde mod GM Gormally. Partiet blev desværre remis. Foto: hastingschess.com

Status blev derfor, at vi desværre ikke kunne tage hverken en turneringssejr eller norm med til Danmark. Ratingsmæssigt fik turneringen følgende resultat (Elo-ændring i parentes): Allan (+12), Mads (-1), Jesper (+18), Jens (-2), Kristoffer (-4), Rasmus (+18), Simon (+9) og Freja (+51 ! ).

 

Slutstilling i turneringen: 

1. GM Deep SENGUPTA, Indien (2575) – 7 point
2. IM Miklos GALYAS, Ungarn (2473) – 6,5 point
3. IM R. PRAGGNANANDHAA, Indien (2452) – 6,5 point
4. GM Bogdan LALIC, Kroatien (2443) – 6,5 point
5. IM Arghyadip DAS, Indien (2399) – 6,5 point
6. FM Ravi HARIA, England (2382) – 6,5 point
7. GM S.P SETHURAMAN, Indien (2647) – 6 point
8. GM Alexandr FIER, Brasilien (2590) – 6 point
9. GM Benjamin GLEDURA, Ungarn (2584) – 6 point
10. GM Murali KARTHIKEYAN, Indien (2530) – 6 point
11. GM Allan Stig RASMUSSEN (2502) – 6 point
16. FM Mads HANSEN (2452) – 5,5 point
19. FM Jesper Sondergaard THYBO (2352) – 5,5 point
34. Jens Albert RAMSDAL (2190) – 5 point
40. FM Kristoffer DYRGAARD (2311) – 4,5 point
45. Rasmus THOGERSEN (2161) – 4,5 point
56. Simon Pil WILBRANDT (2180) – 4 point
66. WFM Freja VANGSGAARD (1975) – 4 point

  

Link til hjemmesiden: http://www.hastingschess.com/

 

Link til Frem Skakklubs hjemmeside, hvor Kristoffer Dyrgaard dagligt har lavet runderapport med mange fotos: HER