Kun få udskiftninger på ligaholdene

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Philidor mestre_2015_16

På lørdag begynder skakligaen, XtraCon-skakligaen, med fem matcher. Til marts ved vi meget mere om holdturneringen 2016/17, for til den tid kan danmarksmestrene kåres og vi ved hvem der rykker op og ned. (fotoet viser de fleste fra sidste sæsons mesterhold, Philidor, som med 57 af 72 mulige point satte scoringsrekord).

 

Det ser umiddelbart ud til en mere spændende turnering denne gang, da Philidor er svækket, men ikke mere end at de stadig er favoritter. Samtidig er nærmeste forfølgerhold, Skanderborg, styrket en del.

 

I weekenden udløb fristen for holdopstillinger, og flere ligaklubber ventede til det sidste med at nummerere spillerne på styrkelisterne fra 1 til 8.

Nu er det hele klar, vi har et ratinggennemsnit,og det er ELO-tallene der er taget snit af pga flere udenlandske spillere. Rating er naturligvis kun et fingerpeg om i hvilken retning det kan gå. Bolden er rund, som det hedder i fodbold, og alt kan ske.

 

Philidor (2489) – farvel til fire stormestre

Philidor, sidste sæsons mestre, er ratingfavorit. 2489 har holdets otte faste spillere i gennemsnit. Og det er som nævnt ELO-tallene der er brugt her.

 

Philidor har sagt farvel til briterne Adams og Jones. Adams kom aldrig på banen, mens Gawain Jones var fast mand på holdet og stærkt medvirkende til at hjemføre klubbens første mesterskab. To danske stormestre er også væk: Curt Hansen, som ikke er på noget ligahold i denne sæson, og Allan Stig Rasmussen, der er taget tilbage til Jetsmark.

 

Et nyt navn hos Philidor er IM Jasmin Bejtovic. Det bør også nævnes at Færøernes stærkeste spiller gennem flere år, Helgi Ziska, ved skak-OL spillede sig til det sidste nødvendige resultat til GM-titlen. Ziska er stadig med hos Philidor, der spillemæssigt igen har hjemmebane hos ØBRO på Østerbro i København.

Philidor har en ret lille stab af spillere og vil derfor være blandt de mest sårbare hold i tilfælde af afbud.

 

Skanderborg (2452) er forstærket til sæsonen

Skanderborg med sponsornavnet Team Nordea Skanderborg følger tæt efter Philidor med 2452 i gennemsnit. Sidste års sølvvindere har fået GM Davor Palo med igen på et hold der har stormestre på de fire første pladser, bl.a. årets danmarksmester Mads Andersen på bræt tre.

Et stærkt navn lige uden for stormesterkredsen på holdet er Mads Hansen, som i år har scoret IM-normer og sikret sig titlen.

 

Skanderborg kan bl.a. sætte IM Jens Kjeldsen ind som reserve. Klubben har også Jackie Andersen og Jonas Bjerre på reservebænken. Det er svært at forestille sig at stortalentet Jonas Bjerre (årgang 2004) ikke skulle komme i kamp. Han scorede fint sidste sæson og har allerede den første indtegning til IM-titlen.

 

Stærke reserver kan give bronze til Brønshøj (2382)

Brønshøj blev sidste år nummer fire men ligger i den kommende sæson ratingmæssigt til bronze med et gennemsnit på 2382. Brønshøj stiller stort set uændret med Tiger Hillarp-Persson på topbrættet. Klubbens anden GM, Carsten Høi, indtager bræt fire.

 

Klubben kan sætte Roland Greger ind (2302) og forhøje gennemsnittet. Desuden råder klubben over en håndfuld +2250-spillere. Jakob Aabling-Thomsens spillestyrke er ikke ændret voldsomt, men FM-titlen er efter en håndfuld IM-resultater vekslet til den noget finere Internationale Mestertitel. 

 

Jubilæumskamp for Nordkalotten (2325)

Nordkalotten spiller på lørdag sin ligamatch nummer 100. Af dem har spilleren på første bordet, som man siger i Sverige, Johnni Hector, deltaget i de 98! Hectors 9 af 9 for nogle sæsoner siden bliver aldrig overgået – men kan selvfølgelig tangeres.

  

Den nordsjællandske klub med base i Græsted har måttet sige farvel til IM Björn Ahlander, som er gået til Køge-projektet – et stærkt 2.divisionshold med ambitioner – og Nordkalotten har til gengæld hentet en anden skånsk IM, Christian Jepson.

 

IM-rekord hos Århus/Skolerne (2355)

Århus/Skolerne har flere Internationale Mestre end nogen anden klub. Holdet har Bjørn Møller Ochsner i toppen og et meget homogent hold med gode reserver – ELO-gennemsnit 2355. På reservebænken ser vi blandt andre Bo Jacobsen, vinder af DM for 40 år siden.

 

Stærkere reserver er de to IM Andreas Skytte Hagen og Erik Jelling. Faktisk er det muligt for holdet at stille op med otte internationale mestre, hvis man vil.

 

Stærk Joker hos Jetsmark (2313)

Jetsmark finder vi på en ratingmæssig 6.plads. Holdet har imidlertid en stærk joker, som ikke har fået et bræt i startopstilingen: GM Henrik Danielsen (2480). Han topper klubbens styrkeliste. Den tredobbelte danmarksmester Allan Stig Rasmussen (også GM og 2513) er fast førstemand her.

 

IM Christian Kyndel Pedersen som passede førstebrættet mens Allan Stig var hos Philidor er sat på bræt to – og vinderen af Kandidatklassen og dermed deltager i Landsholdsklassen 2017, Jesper Søndergaard Thybo spiller også her.

  

På papiret rykker SK 68 ikke ud igen (2294)

Oprykkerne fra SK 1968 kommer med et gennemsnitligt ELO-tal, der antyder, at holdet skal blive i ligaen efter sæsonen. Klubben er rykket ud af ligaen og op igen med det samme. Det er lidt som bysbørnene i fodboldklubben AGF, uden sammenligning i øvrigt. 

 

Med Jan Pedersen og Klaus Berg er der et par IM i toppen af holdet, som i øvrigt ikke har nogen faste spillere under 2200. På bræt 7 ser vi Poul Rewitz, som var tæt på at løbe med førstepladsen i Aalborgs Larsen-mindeturnering for kort tid siden. 

 

Nordre (2280) viser både top og bredde

Naboklubben Nordre har i toppen den formstærke IM Igor Teplyi der gik ubesejret gennem ØBROS jubilæumsturnering i weekenden trods møde med flere GM. Aarhusklubbens gennemsnit er 2280, og klubben har rekord i antallet af vundne holdmesterskaber. En del af dem fra før ratingens tid.

 

Førsteholdet har som det eneste i ligaen spillere med fra alle kategorier inden for skakkens ellers alders- og kønsinddelte verden: Her er både spillere fra junior-, kvinde- og seniorrækkerne. WIM Nina Høiberg er den eneste kvinde i hele ligaen; de 79 øvrige faste pladser på de 10 ligahold udgøres af mænd og drenge.

 

Hillerød (2262) svækket men klar til endnu en fight

Over denne tekst er nævnt de otte hold som ratingmæssigt står til at blive i ligaen. Men igen: Der skal spilles om det. Og der vil blive kæmpet i Hillerød, som flere gange har været i nedrykningsfare, men fightet pænt – den seneste sæson var klubben ikke for alvor i fare men opnåede en hæderlig syvendeplads.

 

Klubben har måttet sige farvel til juniorspilleren Martin Percivaldi, som har to IM-normer. For tiden deltager han som den ene af to danskere ved NM i Finland, sammen med Bjørn Møller Ochsner. 17-årige Percivaldi ville være et naturligt 2. eller 3. bræt efter landstræneren GM Lars Schandorff og IM Nikolaj Borge.

 

Percivaldi er imidlertid hentet til det tidligere omtalte Køge-projekt i 2.division – i øvrigt sponsoreret af blandt andre Henrik Mølvig, som også “ejer” skakligaen! En anden Martin, nemlig 2100-manden Martin Rosenkilde, er kommet tilbage til Hillerød efter job i udlandet og indtager bræt 7. Ellers er holdet det samme som i 2015/16.

 

K41 (2149) – Husk K betyder Kampklub

På en ratingmæssig 10.plads i årets skakliga finder vi K41. Og her bliver der virkelig brug for at aktivere K’et i klubbens navn – Kampklubben står det for efter en fusion der efterhånden ligger nogle år tilbage. For med et gennemsnit på 2149, mere end 100 point efter Hillerød, ser det svært ud.

 

Der er dog også her en joker: Klubbens højest ratede spiller, Brian Jørgensen (2272) er ikke med i startopstilligen, men 1. bræt på andetholdet. Derudover har man endnu en +2250-spiller at sætte ind.

 

Link til Skakliga-tabellen

  

Men som sagt: Intet er selvfølgelig afgjort. Nu skal turneringen i gang og så skal der spilles om mesterskabet og ned- og oprykning. Det hele begynder på lørdag den 29. oktober. I løbet af ugen vil der komme optakt her på siden om de fem matcher i ligaen. Og søndag spilles yderligere fem.

 

Skak.dk ønsker god og fair kamp til alle.