Karpov som FIDE-præsident?

Den tidligere verdensmester Anatoly Karpov (billedet tv.) har annonceret, at han stiller op som kandidat til FIDE-præsidentposten. ”Jeg mener, at jeg kan gennemføre ændringer og skakken har virkelig har brug ændringer.” udtaler Karpov bl.a.

FIDE-præsidenten skal vælges i forbindelse med det 39. Skak OL, der afholdes fra den 19. september til 4. oktober i Sibirien.

Allerede ved jubilæumsmatchen mod Kasparov i Valencia september 2009 lagde Karpov ikke fingre imellem i sin kritik af FIDE, bl.a. talte Karpov om at genoprette skakkens ry efter 15 års forfejlet skakpolitik.

Rent teknisk kan der komme vanskeligheder for Karpovs kandidatur. Hvert skakforbund må kun stille med en kandidat til præsidentposten, så Rusland kan ikke stille med både Kirsan Ilyumzhinov og Karpov. Hvis Rusland vælger Karpov som kandidat, forventer Karpov at Ilyumzhinov alligevel vil finde en måde at stille op på: ”FIDE gør som det passer dem, de respekterer ikke deres egne love og regler.” Det franske skakforbund har officielt nomineret Karpov til posten som FIDE-præsident, men hvis den indstilling formelt skal være gyldig, må Karpov selv skifte til det franske forbund.

Også i det europæiske skakforbund kommer der kampvalg, idet hele 3 kandidater hidtil har meldt sig til posten som præsident: Topalovs manager Silvio Danailov, Bulgarien, Ali Nihat Yazici fra Tyrkiet samt den siddende præsident i ECU Boris Kutin fra Slovenien. Kutin har haft posten de sidste 12 år.

Ali Nihat Yazici har været formand for det tyrkiske skakforbund siden november 2000 og meldte allerede for 5 måneder siden, at han var kandidat.

Den franske skakside EUROPE ECHECS viser videointerview med både Karpov og Danailov om deres kandidatur, se: http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-anatoly-karpov-candidat-a-la-presidence-de-la-fide-2167.html