Tanker og beslutninger fra HB

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Pressefoto Peter_Grove_Gert_Meedom_foto

Dansk Skak Union har holdt hovedbestyrelsesmøde søndag den 21. august i Middelfart, og blandt emnerne var ændring af betænkningstiden for de bedste ved DM, ansættelse af en pigetræner, godkendelse af den kommende divisionsturnering og projektet om at få flere medlemmer.

 

(På Gert Medoms foto ses pigetræneren, Peter Grove, selv i aktion ved skakbrættet.)

 

Det vil være muligt at læse alle bilag og beretningen ved at klikke ind på følgende link, hvor det hele findes: Link til bilag fra HB-mødet august 2016

 

Færdiggjorte titler

En række allerede kendte resultater blev gennemgået. Her skal blot nævnes at Mads Andersen vandt sit første DM og – uafhængigt af dét resultat – et par dage efter officielt blev udnævnt til stormester, GM.

Flere spillere har opnået IM-normer, på mødet i august kunne man glæde sig over at Mads Hansen har normer og rating nok til, at han får IM-titlen på næste kongres hos verdensskakforbundet FIDE.

 

Mads Andersen_foto_Thomas_Schou-Moldt_EM_2015

(Koncentreret og på vej frem: Mads Andersen, her fotograferet af Thomas Schou-Moldt ved hold-EM i november 2015 i Reykjavik, blev senere i sæsonen 2015/16 både danmarksmester og GM.)

 

To spillere til NM i Finland

OL-holdene var udtaget men havde endnu ikke spillet da HB-mødet fandt sted. Landstræner Lars Schandorff udtog to spillere til Nordisk Mesterskab i Finland. De to er Mads Andersen og Bjørn Møller Ochsner.

 

– NM er ikke længere VM-kvalifikation, men det er stadig en god turnering, og selvfølgelig sejt at kunne sende danmarksmesteren og et af vores store talenter, lød det i begrundelsen for udtagelsen.

Det med talentet er siden HB-mødet yderligere bestyrket, da Bjørn Møller Ochsner også har samlet rating og normer nok til IM-titlen. (I skrivende stund er det i øvrigt uklart om Mads Andersen deltager ved NM pga. studier.)

 

Initiativ til træning støttes

Kvindetræneren var i august stadig Thomas-Schou Moldt, og han valgte at støtte et initiativ fra Ellen Kakulidis. Hun har tilmeldt sig et halvt års skaktræning i Norge under ledelse af GM Simen Agdestein, og Schou-Moldt har fra kvindetrænerens konto hentet de 10.000 kroner som selve træningen koster.

 

Fra ungdomstræner Mads Boe lød meldingen, at det igen har været et travlt forår. Dejlig travlt, forstår man:

 Træningssamling med Allan Stig Rasmussen, junior-senior-match, mange turneringer og så kunne man i august se frem til en træningssamling med den tidligere verdensstjerne Jusupov i Chess House i Aarhus. (Den træning har siden været afviklet!).

 Et hold til ungdoms-OL klarede sig fint og blev nummer 10 af 54.

 

Udfordringer i U-GP

U-GP, som står for Ungdoms-Grand Prix, var med 19 registrerede turneringer og 250 spillere en succes den første sæson. I anden omgang har der været udfordringer af teknisk art og kommunikationen har ikke fungeret helt optimalt. Flere turneringsledere og et øget samarbejde vil være godt til næste omgang, og det arbejdes der på mellem DSU og hovedkredsene.

 

Pigetræner godkendt og ansat

DSU ansøgte HB om at kunne ansætte en pigetræner. Begrundelsen er at kun 3 procent af unionens cirka 4400 medlemmer er kvinder. Men der er en interesse hos piger/unge kvinder i skoleskakken, og med en pigetræner kunne man forsøge at fastholde og udvikle interessen. Det synspunkt nød fremme i HB, og senere har man ansat Peter Grove i stillingen.

 Oprindelig lød forespørgslen på en pigelandstræner, men det er primært en breddeaktivitet, derfor er “lands” udgået af ordet, så der er tale om en pigetræner.

 

I seniorskakken har Bent Sørensen længe ønsket at træde tilbage når en kvalificeret afløser var fundet. Med tidligere unionsformand Steen Juul Mortensen må ordet kvalificeret siges at være indfriet.

 

Geografien driller i divisionsturneringen

Divisionsturneringslederen, Ivan Madsen, prøver at tilgodese alle hold, men nogle steder skal der vægtes mellem “kørte kilometer” og antallet af hjemme og udekampe. Det går ikke altid op så alle er tilfredse, og et par protester hvor netop geografi synes at have drillet, kom fra Evans og Haderslev.

Her gør man ikke parterne nogen tjeneste ved en kort sammentrækning af argumenter – læs mere i bilagene. Se link øverst i artiklen.

 

Flere livebrætter til ligaskak

Til den kommende divisionsturnering er der håb om, at der vil være live-dækning på minimum alle dobbeltrunderne i skakligaen, da der er anskaffet otte nye livebrætter, som får base i den nordsjællandske 8. hovedkreds.

 

Tre danske hold er berettiget til at deltage i Europa Cup for klubhold. Da Philidor trods mesterskab ikke stiller op, er der blevet plads til en reserve og nu deltager Nordkalotten, Brønshøj og Skanderborg.

 

Tænketanken har planlagt tre inspirationsmøder – i Randers, Kolding og København.

 

Projekt nye medlemmer er sat i gang

Et projekt, som der tidligere er godkendt støtte til fra HB er nu også kommet i gang. I klubberne Aalborg og Allerød er der her i efteråret særlige aktiviteter med træning for nye, ikke-medlemmer, og projektet skal give afkast til DSU i form af en rapport – fra projektleder Jakob Aabling-Thomsen – som også skal kunne benyttes af andre klubber.

 

Internt i HB-møderegi kommer en ændring omkring referaterne. Hidtil har det været sådan, at “ved sager af speciel karakter kan HB diktere en ordlyd til referatet”.

 Nu kommer der så en tilføjelse: “…eller beslutte at et punkt ikke refereres.”

 

Der er ikke nævnt eksempler på, hvilke typer sager, der kan være tale om.