Danmark sluttede af med en sejr

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmark Barbados: 3 – 1

GM Sune Berg Hansen (2595) – FM Orlando Husbands (2257) – 1 – 0
GM Mads Andersen (2535) – FM Martyn Del Castilho (2248) – 1 – 0
GM Jakob Vang Glud (2526) – FM Yu Tien Poon (2196) – 1 – 0
GM Allan Stig Rasmussen (2522) – IM Terry Farley (2203) – 0 – 1

 

“Danmark sluttede OL med en klar sejr i den åbne række mod Barbados. Tak til Sune, Mads, Jakob, Allan og Lars for på skift, alt efter hvem der var oversidder, at have sendt interessante rapporter hjem til skak.dk. Landstræner Lars Schandorff skriver fra den sidste runde og giver en afsluttende status:

  

Danmark sluttede af med en sikker 3-1 sejr over Barbados ved OL i Baku. En eksotisk modstander med en række 2200-folk, som det selvfølgelig er fint at møde… i starten af turneringen. I sidste runde er det sjældent et godt tegn. Heller ikke her. Men fint med en sejr efter de seneste dages skuffelser.

 

De to hvide spillede begge Katalansk, som er blevet lidt af en danske specialitet. Sune vandt direkte i åbningen, da modstanderen overså Txd5, der scorede to officerer for et tårn. Men også Jakob fik pakket sin modstander fuldstændig ned. Sort forsøgte et desperat g5 fulgt af et kvalitetsoffer, men det var håbløst.

 

Mads fik endelig en rigtig Najdorf, oven i købet en lang teori duel i Lg5-varianten, som er noget af det skarpeste og mest analyserede, der findes. Mads havde helt styr på det, og efter diverse kvalitetsofre og modofre endte det hele med en sund merbonde til danmarksmesteren, og det vandt han nemt.

 

Allan fik en Caro-Kann. Den lukkede Short-variant. Han forsøgte at få spil med et bondeoffer. Det gav en åben h-linje ned mod hvids konge. Måske ikke helt korrekt, men en fair chance. I et voldsomt tidnøddrama lignede det remis ved trækgentagelse, men Allan satsede og afveg. Det gik dog ikke. Matchen var dog under fuld kontrol på det tidspunkt.

 

Danmark sluttede som nr. 45 med 13 matchpoint efter de 11 runder. Vi var seedet 42.

 

Status:

Indstillingen og stemningen på det danske hold var rigtig god, alle folk leverede en stor arbejdsindsats, vores åbninger gik generelt godt, både spillernes egne forberedelser samt de filer som vores græske coach Nikos hele tiden leverede, alligevel var det ikke nok.

 

I starten så det ellers lyst ud: knebne 1½-2½ nederlag mod stærke Spanien og Kroatien efter at have haft stillinger til mere, samtidig gode fightersejre med samme spinkle cifre mod små nationer som New Zealand og Tajikistan i matcher, der ved tidligere olympiader ofte endte med tabte matchpoint. 11 matchpoint efter 8 runder og på scenen mod Canada. Igen stod vi bedst efter et par timers spil, men så faldt det stille og roligt fra hinanden. Dagen efter opgør mod Paraguay. Det så lige ud på papiret, men det føltes ikke sådan, da vi sad der. Vi tabte fortjent. Der kunne man ikke tale om stolpe ud. Faktum er, at vi ikke er bedre! At vi er seedet helt nede omkring nr. 40 er reelt nok.

 

Det er faktisk ment som en konstruktiv konklusion, fordi det naturligt leder til det interessante spørgsmål, hvad man kan gøre for at blive bedre. Det her er selvsagt ikke det rette forum til en så kompliceret diskussion, men tag Mads Andersen som eksempel. Det sidste år har han spillet fuldtid, han har spillet en række stærke turneringer i udlandet, ikke mindst den mest krævende af dem alle, nemlig det individuelle EM. Her har han mødt en række 2600-folk i vigtige partier med en masse på spil. Det har gjort ham hårdfør. Han taber stort set ikke til nogen af dem længere. OK, det hele bliver remis, men på et tidspunkt begynder han sikkert at vinde nogle af partierne, og så ser det for alvor interessant ud! Det kunne andre landsholdsspillere samt dem, der står på spring i periferien af holdet, og de helt unge talenter lade sig inspirere af.

 

Men alt i alt var det et fremragende arrangeret OL, og vi fik spillet en masse underholdende matcher. Tak til alle dem, der fulgte os. Vi ses i Batumi i Georgien i 2018.”

 

 

Mads Andersen – dansk topscorer med 6½ af 10. Foto: Thomas Schou Moldt

 

Resultaterne for det danske hold i den åbne række:

 

 

Har man interesse i, hvordan det tidligere er gået det danske hold ved OL, så se nærmere på dette link: DANBASE

 

USA vandt OL for første gang siden 1976, men holdet har også tre spillere blandt verdens top-10. Endnu engang lykkedes det ikke for ratingfavoritterne fra Rusland at vinde OL. Norge blev meget imponerende bedste nordiske nation på plads 5. Havde Jon Ludvig Hammer spillet op til sit bedste, kunne det måske være endt med medalje. 

 

 

Det amerikanske hold bestod af Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So, Samuel Shakland og Ray Robson. Foto: Fra turneringens hjemmeside 

 

Slutstillingen ved OL i den åbne række:

1. USA – 20 matchpoint – (413,5)
2. Ukraine – 20 matchpoint (404,5)
3. Rusland – 18 matchpoint 
4. Indien – 16 matchpoint (350,5)
5. Norge – 16 matchpoint (344,5)
6. Tyrkiet – 16 matchpoint (341,5)
7. Polen – 16 matchpoint (331)
8. Frankrig – 16 matchpoint (326,5)
9. England – 16 matchpoint (323)
10. Peru – 16 matchpoint (306)

45. Danmark – 13 matchpoint

55. Finland – 13 matchpoint
60. Island – 12 matchpoint
76. Sverige – 10 matchpoint
101. Færøerne – 10 matchpoint

  

Topscorerpræmier i turneringen:

Bræt 1: Baadur Jobava, Georgien – 8/10 – præstation 2926

Bræt 2: Vladimir Kramnik, Rusland – 6½/8 – præstation 2903

Bræt 3: Wesley So, USA – 8½/10 – præstation 2896

Bræt 4: Laurent Fressinet – 7/8 – præstation 2809

Bræt 5: Andrei Volokitin, Ukraine – præstation 2992

 

Højeste score i den åbne række opnåede Eugenio Torre med 10/11 og en præstation på 2836. Torre var 4,7 point over sin forventede score. 

 

Link til hjemmesiden: http://www1.bakuchessolympiad.com