Hård kamp – men sikker sejr

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Tajdsjikistan – Danmark: 1½ – 2½ 

GM Farrukh Amonatov (2610) – GM Sune Berg Hansen (2595) – 1 – 0
IM Muhammad Khusenkhojaev (2436) – GM Jakob Vang Glud (2526) – ½ – ½
Mustafokhuja Khusenkhojaev (2212) – GM Allan Stig Rasmussen (2522) – 0 – 1
Alisher Karimov (2119) – GM Lars Schandorff (2515) – 0 – 1

 

Der måtte kæmpes hårdt for at hive sejren i land i dag, men den var dog aldrig rigtig i fare. Med sejren rykker vi frem i tabellen, og er nu placeret som nummer 40. GM Mads Andersen sad over i dagens runde, og skriver dermed runderapporten til skak.dk:

 

“Turneringen er nået over halvvejs, og det betyder flere ting. Det betyder ikke mindst, at hotellets buffet ikke virker nær så overdådig som da vi ankom, og man har efterhånden fundet ud af, hvilken kage eller juice, der er den bedste. Derudover har vi fundet ud af flere nyttige ting, såsom hvor det nærmeste supermarked ligger henne, og at Aserbajdsjan har verdens 3. største flagstang! Jeg ved godt, at det allerede blev nævnt i en tidligere rapport hernede fra, men et flag, der vejer 320 kg er simpelthen så fedt, at det sagtens kan tåle at blive nævnt en gang til.
At turneringen er over halvvejs betyder også, at det er nu, hvor det begynder at være sjovt at ligge med i toppen, og få lov at møde nogen sjove hold – og hvis ikke vi møder nogen sjove hold, så i det mindste ligge med i toppen for at ende foran Sverige, som selvfølgelig er et af de store mål i turneringen.

 

Dagens modstander var Tajikistan – et land med en masse bjerge og ikke så meget andet, så vidt jeg lige har kunnet forstå. Vi kom tilbage på sporet med en 2½-1½ sejr efter det ærgerlige nederlag i går. Tajikistan er på ingen måde noget homogent hold: De har Amonatov på 2600 på bræt 1, en IM’er på bræt 2, og så folk på 2200 og 2100 på de nederste brætter. Det er derfor klart, at det rent matchstrategisk er på de to sidste brætter, det er mest oplagt at gå efter sejren mod dem, og det var faktisk præcis sådan kampen endte med at gå for os.

 

Sune kom ind i en forberedelse i åben spansk mod Amonatov, hvor han fik tårn + bonde + initiativ for to lette officerer. Det så rigtig lovende ud efter han vandt endnu en bonde med Lxh3. Desværre fik han ikke fulgt aktivt nok op, og så kom modstanderens lette officerer til live, og så blev det rigtig indviklet, og pludselig kom der for mange taktiske trusler til, at sort kunne holde sammen på det.

Allan valgte med sort at spille tjekkisk benoni mod sin unge modstander, og dette var et rigtig smart valg. Allan kendte tydeligvis stillingstypen bedre end modstanderen, og fik i ro og mag byttet de sortfeltede løbere, mens hvid spillede planløst rundt med Tb1 og Da4. I det efterfølgende spil fik Allan gang i spillet på kongefløjen og centrum, og da hvids konge endte med at stå lige i skudlinjen på d2, var der aldrig tvivl om resultatet. Et godt åbningsvalg og en sikker sejr!

 

Jakob kom hurtigt til at stå rigtig godt i en Grünfeld-struktur, og vandt relativt nemt en bonde. Alle de tilbageværende bønder var dog alle på samme fløj, og modstanderen forsvarede sig stædigt, og hans anstrengelser blev desværre belønnet med en remis efter lidt mere end 100 træk.

 

Lars’ modstander spillede meget suspekt som sort i pindsvinevarianten, og Lars kom hurtigt til at stå overlegent. Herfra fik modstanderen dog stabiliseret det, og partiet virkede meget uklart i lang tid, men Lars fik vundet en bonde, og da han kom ind i et tårnslutspil en bonde over, gav han ikke modstanderen den mindste chance.

 

 

Danmark vandt både på bræt 3 og 4 i dagens runde. Foto: Gunnar Bjornsson

Dermed en sejr med mindst mulig margin på 2½-1½, men dog en matchsejr, som aldrig rigtig kom i fare. Vi kom klart bedst ud af åbningen, og fik lagt pres i alle partier, og på trods af nederlaget på bord 1, havde vi alligevel 3 gode stillinger, som jeg hele tiden følte mig ret sikker på nok skulle blive forvandlet til mindst 2½ point.

 

I morgen venter Mongoliet, som er en anderledes stærk og homogen modstander med 2400-2500 på alle brætter, og desuden med nogle sjove nationalhatte på. Det bliver en spændende match, hvor vi er små favoritter, men hvor der helt klart vil blive hård kamp på alle brætter!”

 

Mongoliets hold ser således ud: 

1. IM Gombosuren Munkhgal (2446)
2. GM Bayarsaikhan Gundavaa (2492)
3. GM Tsegmed Batchuluun (2513)
4. FM Sumiya Bilguun (2444)
5. IM Namkhai Battulga (2402)

 

Stillingen i den åbne række efter 7 runder: 

1. USA – 13 matchpoint (slog Indien med imponerende 3½-½)

2. Rusland – 12 matchpoint 

3. Georgien – 12 matchpoint

4. Ukraine – 12 matchpoint

5. Indien – 12 matchpoint

6. England – 12 matchpoint (slog vinderne fra sidste OL i Norge, Kina, med 3-1)

7. Aserbadsjan – 11 matchpoint

8. Iran – 11 matchpoint

12. Norge – 11 matchpoint

38. Island – 9 matchpoint
40. Danmark – 9 matchpoint
47. Finland – 9 matchpoint
50. Sverige – 8 matchpoint
68. Færøerne – 8 matchpoint

 

I morgen er der topopgør, hvor nummer 1 og 2 i turneringen, både efter rating, men også placeringsmæssigt, møder hinanden i et brag af en kamp. De to hold ser således ud:

 

Rusland: 

1. GM Sergey Karjakin (2769)
2. GM Vladimir Kramnik (2808)
3. GM Evgeny Tomashevsky (2731)
4. GM Ian Nepomniachtchi (2740)
5. GM Alexander Grischuk (2754)

 

USA: 

1. GM Fabiano Caruana (2808)
2. GM Hikaru Nakamura (2789)
3. GM Wesley So (2782)
4. GM Samuel L. Shankland (2679)
5. GM Ray Robson (2674)

 

Link til hjemmesiden: http://www1.bakuchessolympiad.com

 

Link til live på skak.dk med livechat: LIVE

 

Link til live på Chess24: LIVE