Tæt på uafgjort mod Cuba

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Cuba – Danmark: 2½ – 1½

WGM Maritza Arribas Robaina (2315) – WIM Oksana Vovk (2204) – ½ – ½
WGM Yaniet Marrero Lopez (2281) – WFM Esmat Guindy (2149) – 0 – 1
WGM Oleiny Linares Napoles (2276) – WFM Freja Vangsgaard (1983) – 1 – 0
WIM Lisandra Llaudy Pupo (2269) – WFM Louise Fredericia (2117) – 1 – 0

 

Danmarks kvinder havde gode muligheder for at få uafgjort mod de stærke kvinder fra Cuba. Desværre endte det med et knebent nederlag. Landstræner Thomas Schou-Moldt skriver fra runde 6: 

 

So close, but no cigar
“Efter den meget tiltrængte hviledag i går, så stod Cubas stærke hold på menuen i 6. runde. Der er noget særligt ved at møde et land som Cuba, der er et klassisk skak-land, for man kan ikke tale om skakhistorien i det 20. århundrede uden også at tale om Cuba.

 

Den i skakkredse mest berømte cubaner er naturligvis José Raúl Capablanca, den legendariske verdensmester 1921-27, der om nogen satte øen på skakkens verdenskort. Derudover så var Cuba en de facto sovjetisk satellitstat under den kolde krig i anden halvdel af århundredet, og desuden var der en stor og ægte interesse for skak i Castro-regimets inderste cirkler. Landet var således en vigtig brik i den periode, hvor skak og politik hang uløseligt sammen. Mange klassiske turneringer er blevet spillet i Havana, og Skak-OL i 1966 samme sted er naturligvis helt legendarisk, bla. med historien om, at ex-VM Mikhail Tal røg i et barslagsmål kort før starten på OL, og måtte sidde over de første fem runder, hvilket dog ikke forhindrede det stærke sovjettiske hold at vinde guld!

 

Helt så voldsomt går det ikke for sig her 50 år efter i Baku, men Cubas stolte skaktraditioner lader sig ikke fornægte, og begge deres hold her til OL er meget stærke. I dagens match var vi i snit 172 ELO under, målt på de ratingtal holdene startede turneringen med, men som jeg sagde til spillerne ved den obligatoriske ”pep-talk”, så var den reelle styrkeforskel betydelig mindre, når man så på de aktuelle performance ratingtal, så vi mente bestemt, at det ikke var umuligt at gå efter matchpoint!

 

Efter de første par timer så det faktisk rigtig godt ud, partierne udviklede sig i vores favør, selv to svære sorte på bræt 1 og 3. I de hvide stillinger så Esmat ud til at have fået initiativ og Louises stilling var også fin. Som tiden gik, lignede det dog mere og mere, at skulle vi have point med hjem i dag, så var på de to øverste brætter det skulle ske. Freja havde nok fået overspillet sin stilling og stod ret suspekt, mens Louise ikke rigtig havde fået gang i sit sædvanlige initiativ. Så fik modstanderen sat en lille fiks kombination ind, der efterlod Louise med en ret trist stilling , og 0-2 på bræt 3 og 4 var nu næsten en realitet. Til gengæld havde Esmat fuldstændig udkombineret sin modstander, og det var kun et spørgsmål om tid før hun kunne indkassere det fulde point. Det var derfor op til Oksana at hive matchpoint hjem mod stærke WGM Arribas Robaina. Oksana have spillet både åbning og midtspil bedst, og op mod tidskontrollen tillod cubaneren, at Oksana fik sin dronning ned på h3, hvilket så livsfarligt ud. Det viste sig også at været endog meget livsfarligt, men desværre fandt Oksana ikke den vindende variant, og partiet endte med en evigskak og dermed et smalt nederlag på 1½-2½.

 

 

Esmat Guindy vandt et flot parti for det danske hold i dagens runde mod Cuba. Esmat er nu 1,5 over forventet score. Foto: Thomas Schou-Moldt  

 

Da vi som bekendt spiller med matchpoint, som dermed er billetten til at komme frem i turneringen og møde de stærke hold, så er det naturligvis ærgerligt at tabe en match med mindst mulig margin. Når det så er sagt, så skal vi glæde os over, at vi ærgrer os over et lille nederlag til en så stærk skaknation som Cuba! Vi samler ikke på hæderlige nederlag, heller ikke til stærke nationer, men vi samler på gode præstationer, og sådan én leverede holdet igen i dag!

 

I morgen skal vi møde holdet fra Albanien, hvor vi er små favoritter, så det bliver en nogenlunde lige match, hvor 2½ point er det primære mål – som altid :-)”

 

 

Landstræner og delegationsleder Thomas Schou-Moldt skriver dagligt til skak.dk om de spændende kampe ved OL i Baku.  

 

Albaniens hold i morgendagens match ser således ud: 

1. WCM Eglantina Shabanaj (1932)
2. WCM Rozana Gjergji (1947)
3. WFM Alda Shabanaj (1881)
4. WCM Bruna Tuzi (1807)
5. Kerciku Suzana (1609)

 

Stillingen i turneringen, som domineres af de østeuropæiske hold:

1. Rusland – 11 matchpoint

2. Ukraine – 11 matchpoint

3. Polen – 10 matchpoint
4. Rumænien – 10 matchpoint
5. Indien – 10 matchpoint
6. Aserbajdsjan – 10 matchpoint
7. Kina – 10 matchpoint
8. USA – 10 matchpoint
9. Holland – 10 matchpoint
10. Georgien – 9 matchpoint

22. Sverige – 8 matchpoint
44. Norge – 7 matchpoint
60. Danmark – 6 matchpoint
64. Island – 6 matchpoint
84. Finland – 5 matchpoint

 

Link til hjemmesiden: http://www1.bakuchessolympiad.com 

 

Link til live med chat på skak.dk: LIVE

 

Link til live på hjemmesiden: LIVE