Tæt kamp mod Kroatien

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmark – Kroatien: 1½ – 2½ 

GM Sune Berg Hansen (2595) – GM Ivan Saric (2668) – ½ – ½
GM Mads Andersen (2535) – GM Mladen Palac (2623) – ½ – ½
GM Allan Stig Rasmussen (2522) – GM Zdenko Kozul (2622) – 0 – 1
GM Lars Schandorff (2515) – GM Ante Brkic (2584) – ½ – ½

 

Det var tiltrængt med en hviledag, da det danske hold havde flere syge spillere. Det blev en meget tæt kamp mod Kroatien, som desværre trak det længste strå. Jakob Vang Glud skriver om runden til skak.dk:

  

“I går var der fridag. Traditionen tro blev Bermudafesten holdt dagen forinden, og omkring tusinde skakspillere mødtes for at få et afbræk fra skakken. Der er altid en utrolig stemning når så mange nationer samles på et sted – og selvom de ikke alle kunne stå rundt om Magnus Carlsen (på et tidspunkt var der vel omtrent tyve i ”kø”) var der da en del, som nåede at få et billede sammen med verdensmesteren. Festen blev holdt i Elektra Hall, og der var fuld knald på underholdningen. Dansere, klovne og ild – der er fuld skrue frem ad her i Baku – alt hvad de laver får lige et ekstra skud peber!

 

Fridagen blev først og fremmest brugt på at restituere en smule (holdet har desværre været massivt ramt af sygdom), men dog også på at komme ind til centrum af Baku – når man er så langt væk hjemmefra må man også få et par indtryk med til hukommelsen. Baku er en fantastisk smuk by, og beskrives da også så poetisk af forfatterne bag Lonely Planet som “ […] the architectural love child of Paris and Dubai”. Og man kan kun give dem ret. For hver gang blikket flakker mod et nyt syn, ja så er der en ny og spændende arkitektonisk udfordring, som konstant skifter fra gamle, historiske bygninger til nye, ekstraordinære og stærkt glimtende højhuse. Og skønt dette burde kunne gå helt galt, så har de virkelig tænkt over sammensætningen. Her er både små, krogede og hyggeligt gader samt store åbne pladser hvor den nye byggestil virkelig kan folde sig ud. Det er meget smukt.

Nå, og nu til skakken…

 

I dag var Danmark oppe imod den stærke nation Kroatien, som er seedet nummer 31. Med fire stormestre over de 2600 vidste vi, at det ville blive en svær, men bestemt ikke umulig kamp. Holdånden er høj, og med nogle gode forberedelser så det hurtigt interessant ud!

Sune gik til den mod Saric. Det blev Kongeindisk, og hvid fik fordel. I midtspillet udspillede Sune fuldstændig den kroatiske stjerne, men omkring tidsnøden lykkedes det sort at komme tilbage i partiet. Ifølge maskinen stod Sune stadig lidt over, men partiet ebbede ud i remis. En god fight.

 

 

Sune Berg Hansen vendte tilbage på topbrættet efter sygdom, og var ikke langt fra en sejr. Sune er meget tæt på den magiske grænse på 2600, da han i “liverating” har 2599,4. Foto: Thomas Schou-Moldt

Mads havde sort og fik endelig lov til at spille Najdorf! Det har Mads længe forsøgt, og der er ingen som tør udfordre ham! Han kom OK ud af åbningen, om end hvid fastholdt et mindre pres. Mads fandt nogle præcise superhiv (blandt andet 19…Sd7-b6-d5 og 28…f5!) og holdt partiet inden for remisgrænsen. Endnu en gang viser Mads, at han er på vej fremad! 

 

 

Mads Andersen har spillet alle runder indtil videre og er ubesejret. Foto: Thomas Schou-Moldt 

Allans parti blev også Kongeindisk – en åbning som Kozul har spillet næsten hele sin karriere! Åbningen var vældig interessant, og Allan spillede midtspillet bedst, men omkring tidsnøden gik det galt og kroaten tog pointet hjem.

Dagens længste parti stod Lars for. Det blev spansk, og Lars kom fint ud af åbningen. Pludselig oftede Brkic på g7 – et interessant offer, som tvang Lars til at spille nogle præcise træk. Men det gjorde han så! Og efter en seance af præcise forsvarstræk stod Lars bedst! I tidsnøden var det ufattelig kompliceret, men endnu en gang var kroaterne ”heldige” at slippe med skrækken.

Alt i alt et super ærgerligt nederlag, hvor vi klart var med i kampen. Undervejs troede jeg at vi var ved at vinde – men sådan kan det gå mod de stærke hold. De kæmper godt! Vi må tilbage igen. Jeg er sikker på, at vi nok skal komme tilbage med et godt resultat allerede i morgen!”

 

Og holdet vi skal møde i morgen fredag er fra Tajdsjikistan, et lille land i Central-Asien på 8 mio. indbyggere, der blandt andet har landegrænse mod Kina og Afghanistan.  

1. GM Farrukh Amonatov (2610)
2. IM Muhammad Khusenkhojaev (2436)
3. Mustafokhuja Khusenkhojaev (2212)
4. Amin Kabilov (2150)
5. Alisher Karimov (2119)

 

Stillingen i turneringen:

1. Indien – 12 matchpoint
2. USA – 11 matchpoint
3. Holland – 10 matchpoint
4. Tjekkiet – 10 matchpoint
5. Georgia – 10 matchpoint
6. Kina – 10 matchpoint
7. Ukraine – 10 matchpoint
8. Canada – 10 matchpoint
9. Rusland – 10 matchpoint

16. Norge – 9 matchpoint
25. Island – 9 matchpoint
35. Sverige – 8 matchpoint
49. Danmark – 7 matchpoint
55. Finland – 7 matchpoint
85. Færøerne – 6 matchpoint

 

Link til hjemmesiden: http://www1.bakuchessolympiad.com

 

Link til live på skak.dk: LIVE

 

Link til live på hjemmesiden: LIVE