Nikolas Lubbe vandt Sondex Cup

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

 

Den tyske IM Nikolas Lubbe vandt Sondex Cup med 4 point foran GM Allan Stig Rasmussen med 3½ point.

 

Vinderen Nikolas Lubbe fra Tyskland med pokal, gave fra Kolding Kommune og førstepræmien på

3000 kr. Foto: Lars Peter Hansen 

 

GM/IM gruppe 2 blev vundet på deling af  IM John Arni Nilssen, IM Jacob Carstensen og IM Jens Ove Fries Nielsen. De fik alle 3 point.

Se mere om turneringen på Skakklubben Springerens hjemmeside: http://www.skakklubbenspringeren.dk/

 

Resultater fra turneringen med 136 deltagere HER


Partier fra turneringen: http://liveskak.dk/2016/Sondex/

 

Fra arrangørerne har vi modtaget følgende om den afgørende dag.

 

Af Lars Peter Hansen, Skakklubben Springeren: 

4. runde:
Før dagens runder førte IM Nikolas Lubbe gruppen udelt med 3/3 p, men skarpt forfulgt af GM Boris Chatalbashev på 2½.
I går skrev vi at gruppesejren var et anliggende mellem de to. Om det vækkede Allan Stig Rasmussen, ved jeg ikke, men Philidor-spilleren fik godt fat i bulgareren med tårnpar mod løberpar og vandt i 40 træk. I et jævnbyrdigt parti med hvid mod Mikkel Antonsen måtte Nikolas Lubbe nøjes med remis. Slutspillet var springer mod løber og lige mange bønder, der dog var fordelt med overvægt på hver sin fløj. Til sidst var alle bønder væk og partiet remis. Springerens Attila Gergacz kom endelig på tavlen da han med sort spillede remis mod Rasmus Skytte i 43 træk. Dermed fik vi lige nøjagtig en finale mellem Lubbe og Chatalbashev, der har hhv. 3½ og 2½ point. Allan Stig Rasmussen nåede også op på 2½ point, og ved sejre i sidste runde til Chatalbashev og Allan Stig vil tre spillere havne på 3½ point mens Lubbe vinder udelt hvis han blot får et halvt.

I GM/IM-gruppe 2 delte Jens Ove Fries Nielsen og John Arni Nilssen føringen med 2 point hver. JOFN skulle med hvid forsøge at bevare afstanden til Jacob Carstensen, som var nr. 3 med 1½. Efter Lf1 fik den rutinerede IM temmelig ugalant efterladt sin dronning i en prekær position hvilket kostede en kvalitet. Jens Ove fortsatte spillet lidt, men kom sig aldrig, og i træk 20 opgav han. John Arni Nilssen havde med sort fornøjelsen af GM Thorsten Michael Haub og formåede at holde fast i det halve point og sin status som ubesejret. I det sidste parti mellem FM Anders Livner og IM Martin Matthiesen kom sidstnævnte i svær tidnød og efter en fejl, truede der udækkelig mat på g7. Dermed er stillingen inden sidste runde den uoverskuelige at Jacob Carstensen og John Arni Nilssen har hver 2½ point. De følges af Haub, Livner og Fries Nielsen med hver 2 point. Hundeslagsmålet i sidste runde hedder Carstensen-Haub, Nilssen-Livner og Matthiesen-Fries Nielsen.

 

5. runde
Rundens topparti var Boris Chatalbashev-Nikolas Lubbe. Som nævnte tidligere ville remis være nok for Lubbe til udelt turneringssejr, og ved gevinst til bulgareren ville denne som minimum være sikret en præmie. Den konstellation afspejlede sig i partiet hvor Hvid angreb hårdt, og efter 16. Sd7 med angreb på den sorte springer på f6, så det kritisk ud for Lubbe da denne springer dækkede matten på h7. Men Lubbe havde muligheden Sd6-e4 som brød den hvide løbers skudlinje. Bulgareren opretholdt truslen mod h7 i hele partiet, men Lubbe fandt til slut løsningen i en evig skak, partiet endte remis. Dermed var Nikolas Lubbe turneringsvinder. To resultatkombinationer kunne indbringe Mikkel Antonsen en andenpræmie: Hvis Attila Gergacz slog Allan Stig Rasmussen og Nikolas Lubbe slog Boris Chatalbashev, ville Næstved-spilleren få præmien udelt, og hvis hverken Allan Stig eller Chatalbashev fik mere end remis, ville andenpræmien blive delt mellem to eller tre spillere. Antonsen søgte gevinsten og fik gode chancer. De blev dog brændt, hvorefter partiet endte remis. Attila Gergacz havde hvid mod Allan Stig Rasmussen, og efter et kompromisløst spillet parti fra begge spillere, måtte Attila opgive kampen en løber nede.

 

GM Allan Stig Rasmussen. God slutspurt med 2½ point i de sidste 3 runder. I baggrunden

turneringsvinderen Nikolas Lubbe. Foto: Mads Boe

Slutstillingen blev derefter at Nikolas Lubbe vandt turneringen med 4 point – et halvt foran Allan Stig Rasmussen, som sluttede stærkt med 2½/3.

 

I GM/IM-gruppe 2 tog Jacob Carstensen og Thorsten Michael Haub en hurtig remis, hvilket bragte førstnævnte op på 3 point som garanterede en andel af præmierne. John Arni Nilssen og Anders Livner spillede ligeledes remis i 45 træk, og til slut endte partiet mellem Martin Matthiesen og JOFN med sejr til sidstnævnte. Martin forsøgt med et løberoffer, men stillingen var tabt efter sorts 53. -, Sd2. Dermed endte tre spillere på 3 point: John Arni Nilssen, Jacob Carstensen og Jens Ove Fries Nielsen.

 

Det var årets Sondex Cup, og som det fremgår af de omdelte invitationer, er vi klar med en ny udgave i 2017. Tak for god ro og orden, og vel mødt næste år.