Ochsner slog stormester med sort

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Bj. M._Ochsner_ThVestergrd
Bjørn Møller Ochsner vandt i sjette runde i GM-turneringen i Aarhus over en af turneringens førende GM’er, Chatalbashev, på en dag, hvor de sorte brikker vandt 4-1 over hvid. (Foto Thomas Vestergård.)
De to andre udenlandske stormestre spillede en kort remis ved trækgentagelse og kunne dermed smyge sig uden om turneringens ganske fornuftige regel om at man ikke må tilbyde remis før træk 30.
Der er stadig stadig normchancer til danskere i GM-turneringen, som Benny Lauridsen skriver i nedenstående referat:
Af Benny Lauridsen
Torsdag blev en relativ hurtig dag for hele banden af skakspillende deltagere i Chess House GM 2016 – sidste parti var færdig omkring kl. 20.
For nogen var ’dagen på skak-kontoret’ dog hurtigere end andre. En vaskeægte stormesterremis på 12 træk, inklusiv trækgentagelser, mellem polske Miroslaw Grabarczyk og ukraineren Sergei Ovsejevitsch, viste sig at være mere end et halvt point værd for den ledende ukrainer.
Forfølgeren på 2. pladsen GM Boris Chatalbashev fra Bulgarien fik nemlig sådan én på lampen af Bjørn M. Ochsner, der i den afsluttende del af partiet vist havde så meget styr på indholdet på brættet, at det sværeste var at vælge mellem de mange veje til Rom…
5. rundes remis mod den polske GM havde åbenbart givet tilstrækkelig meget blod på tanden til, der i 6. runde skulle tages en hel GM-skalp. Og med 2,5 i de sidste tre runder er der stadig chance for en IM-norm.
Ochsners sejr betød at ukraineren fordoblede forspringet til nummer to i turneringen, Chatalbashev, så der nu er et helt point mellem de to, der dog skal mødes i syvende runde fredag.
En knap så stormesteragtig remis blev dagens andet afgjorte parti. Her nåede IM Rasmus Skytte og IM Nicolai V. Pedersen frem til remissen efter et halvt dusin træk mere end stormestrene – også efter trækgentagelserne.
Det betyder, at Skytte fortsat er på tredjepladsen med 3,5 point, mens Nicolai V. Pedersen nåede på tavlen med andet end nuller – og skal Skytte nå en stormesternorm, så er kravet ufravigelige 100 procent i de sidste tre runder. En svær opgave når blandt andre den førende spiller venter i sidste runde.
kollars ThV
Dagens kamp mellem FM Martin Matthiesen og den blot 16-årige tysker Dmitrij Kollars – henholdsvis tre og 2,5 point inden kampstart – udviklede sig til et drama, hvor teenageren fik møvet samtlige tunge, sorte officerer ind på hvids anden række, mens hans konge viste sig at stå sikkert nok i den anden ende trods den megen opmærksomhed fra næsten alle hvids officerer. (billedet af Kollars er taget af Thomas Vestergård).
Matthiesen skal nu have to ud af tre for at nå IM-normen, mens Dmitrij Kollars kan nøjes med halvtreds procent og på papiret har et nemmere program end danskeren.
Martin Matthiesen_Gert_Medom_MG_1462_
Martin Matthiesen (foto Gert Medom).
Det sidste af de daglige fem kampe stod mellem IM Jens Ove Fries Nielsen og IM Igor Teplyi, der hurtigt fik etableret et tungt pres i c-linien, som JOFN så sig nødsaget til at bevæge tårnet fra a1, der ellers var nået ind på d1, tilbage til c1.
Et træk, der på livetransmissionens chatroll, hvor der var hektisk debat hele dagen, fik følgende kommentar med på vejen fra GM Allan Stig Rasmussen: ”Tc1 var nok i mangel af bedre (han er ik’ så glad for at gå baglæns med brikkerne)”.
Kort efter slog Teplyi da også tårnet med en løber – og derfra lignede det noget, han med sikker hånd og ånd kørte hjem til et helt point til turneringstavlen, så han nu er på sammenlagt 3 point efter seks runder – men uden for rækkevidde af en eftertragtet GM-norm.
Resultattavle og link til alle runders live-transmission af kampene (klik på den røde tekst):
Stormesterturneringen løber fra 13. til 21. februar.
De første syv runder spilles i Chess House – Danmarks eneste skakcafé – på Katrinebjergvej 111A i Aarhus N, mens de sidste to runder afvikles i forbindelse med Aarhusmesterskaberne på Rosenvangsskolen, Rosenvangs Allé 49 i Aarhus-forstaden Viby.
I GM-turneringen er det ikke tilladt at tilbyde remis før træk 30.