Senior-VM uden sædvanlig succes

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

bent soerensen

Elleve danske seniorer har deltaget i Senior-VM i Italien, men uden den sædvanlige succes, beretter seniorchef Bent Sørensen. (foto af Bent Sørensen, der leverede det bedste danske enkeltresultat med sejren over IM Pritchett. Arkivfoto Thomas Vestergaard.)

 

Den tidligere senior-verdensmester Jens Kristiansen kom skidt fra start og kom aldrig til at møde toppen i turneringen. En pæn slutspurt med 4,5 af fem rettede lidt op, men 7 af 11 og en præstationsrating på 2214 gav en 20.plads.

 

Kristiansen deltog i gruppen 50+ hvor Flemming Bo Larsen opnåede seks point blandt de 97 deltagere.

 

Den bedste danske placering fik Margarita Baluniene med en 14.plads i gruppen for kvinder over 50. Her blev WGM Galina Strutinskaia, Rusland verdensmester på korrektion foran tre andre med seks point af ni.

 

Margarita Baluniene med rating 1834 havde en præstationsrating på 1912 – turneringstabellen tyder på kompromisløst spil: Fire gevinster og fem nederlag i det stærke selskab, hvor hun mødte fem titelholdere.

 

Bent Sørensen beretter fra Italien:

 

I den åbne senior 65+ gruppe blev GM Vladimir Okhotnik en suveræn vinder med 9,5 af 11. Et helt point foran Vaisser og Kuprejchik.

 

Jeg mindes ikke at have oplevet en så sikker vinder. Okhotnik, der stiller op for Frankrig, kørte den hjem med to remiser i de to sidste runder. Okhotnik var også VM’er i 2011 for 60+ og har vundet Larsens Nordjyske Mindeturnering. (I oktober i år deltog han i Xtracon Grand Masters i Køge. red.)

I den åbne 50+ gruppe vandt Predrag Nikolic foran den fra Danmark velkendte Eduardas Rozentalis, medlem i Køge skakklub.
I kvinde 65+ erobrede Nona Gaprindashvili endnu engang en titel. Det var med syv af ni i en lukket gruppe, hvor hun var eneste GM og vandt uden tabspartier.
Svært at se trods ringside
Bent Sørensen kunne overvære de sidste afgørende partier fra ringside, da han vandt sidste runde uden kamp.
– Men på trods af det, var det svært at følge stillingen. Resultatformidlingen var så ringe, at enhver dansk turneringsledelse gør det meget bedre. Måske bliver vi mere overbærende derhjemme, når vi har deltaget uden for landets grænser.
Der kan næppe være præmier til nogen af de 11 danske deltagere. Jens Kristiansen og Jørn Sloth nåede dog frem til livebrætterne i sidste runde og scorede begge remis.
Specielt i 65+ gruppen var det spillere, der har fået deres skakopdragelse i det tidligere Sovjetunionen, der dominerede.
Det er meget naturligt, når man tænker på, hvor dominerende de sovjetiske spillere var for 30-40 år siden.
Næste år spiller vi i Tjekkiet. Jeg håber det giver flere østeuropæiske deltagere, skriver Bent Sørensen.
Danske resultater
Foruden de nævnte i 50+ og kvinderækken 50+ deltog otte i gruppen 65+.
Bent Sørensen blev nr. 26 og Jørn Sloth nr. 28 begge med syv point af 11.
Sloth tilskuer_ved_senior-VM
Jens Kølbæk og Jørgen Jørgensen scorede 6,5. På seks point finder vi Pouelsteen Holm Grabow, Niels Lauritsen og Jørgen Hvenekilde, men Poul Erik Nørgaard Olesen kom lige under 50 procent – han fik fem point. (På Holm Grabows foto er Jørn Sloth interesseret tilskuer under turneringen.)
Margarita Baluniene og Bent Sørensen fik lidt rating med hjem i kufferten, Hvenekilde holdt nogenlunde sit tal, mens de øvrige må lade en del af ratingen blive i Italien.