Mon jeg kan komme ind i lokalet?

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

bernhard-w-sorensen

 

(Mon jeg kan komme ind i spillelokalet til jeres turnering? Sådan må Bernhard W. Sørensen ofte spørge inden han melder sig til en skakturnering herhjemme. Foto fra Politiken Cup af Sigfred Haubro.)

 

Hvad er det vigtigste for en skakspiller inden man melder sig til en turnering? Spørgsmålet kan besvares på mange måder, og er nok ret individuelt.

 

For de fleste er det vigtigt at man er godt forberedt og i hvert fald motiveret til at spille. At datoerne passer med ens egen kalender, og måske om der er mulighed for at købe lidt at spise og drikke.

 

Og alle de nødvendige oplysninger kan man jo se i indbydelsen, så det er bare at læse den – og så er man faktisk klar til at tilmelde sig turneringen.

 

Men sådan er det desværre ikke for alle. For vi tænker nok ikke altid over, at det også er vigtigt at man kan komme ind i spillelokalet. Det er en selvfølge for de fleste, at man bare går op ad trappen og ind i lokalet. Hvor svært kan det være?


Det kan være meget svært

 

I hvert fald, hvis man som Bernhard W. Sørensen fra Hillerød Skakklub sidder i kørestol. Bernhard er trods sit svære handicap særdeles selvhjulpen, og kører selv i bil til spillestederne, også gerne i udlandet. Det går fint mange steder, men trapper dur ganske enkelt ikke, det er oftest en uoverskuelig udfordring.

 

– Folk er flinke til at hjælpe, men der er grænser for hvad jeg vil byde både andre og mig selv, siger Bernhard, og erkender at ikke bare kørestolen er tung.

 

– Jeg er heller ikke selv en letvægter, griner han.


Lovpligtigt – men med undtagelser

 

Mange steder er der elevator, og andre steder spilles i stueetagen eller også er der en god handicapadgang, og det er faktisk lovpligtigt i offentlige bygninger, medmindre kommunerne kan påberåbe sig at bygningen er fra før et bestemt år, siger Bernhard, der er thalidomidskadet og permanent kørestolsbruger. Derfor er han afhængig af omgivelsernes tilgængelighed.

 

– Dengang jeg startede med at spille skak, efter at jeg stoppede med at spille kørestolsrugby på grund af slidgigt i begge skuldre, blev jeg fortørnet over den manglende tilgængelighed og skrev til nu afdøde landsdommer Holger Kallehauge. Han svarede, at der dengang, det var i 2011, ikke fandtes lovregler, der kunne hjælpe. Men at min kritik var velbegrundet og burde bringes videre til såvel skakklubber som kommuner, der i mange tilfælde udlåner lokaler til skakklubber.

 

Kallehauge, der selv var kørestolsbruger og aktivt arbejdede for bedre forhold for handicappede, skrev at man blandt andet kunne henvise til Handicapkonventionens artikel 9 om tilgængelighed.

 

– Denne regel støtter dit ønske, men giver dig ikke en ret til at kræve tilgængelighed, skrev Kallehauge.


Det fungerer i udlandet

 

Når Bernhard studerer en indbydelse er der en tydelig forskel. Turneringer i udlandet har stort set altid oplysninger om, hvordan adgangsforholdene er for kørestolsbrugere, og de er som regel gode.

 

Herhjemme er det omvendt: der er stort set aldrig oplysninger.

 

– Det betyder at jeg må ringe eller skrive for at finde ud af om jeg kan komme ind på spillestedet, siger den 52-årige Bernhard, der efter at have pensioneret sig selv tidligere i 2015 spiller turnering et eller andet sted mindst en gang om måneden.

– Det ville være rart hvis turneringsarrangører kunne skrive om adgangsforholdene og spillested er kørestolsegnet. Lige som man skriver om der er kantine og hvordan transportforbindelserne er til turneringen. Selvfølgelig kan jeg ringe eller skrive og spørge, men man vil nu føle sig mere velkommen som spiller, hvis det fremgår af indbydelsen, siger Bernhard.


Hvad siger DSU?

 

Det kan åbenbart godt lade sig gøre i udlandet, så hvorfor kan der ikke også i danske turneringer være en oplysning om tilgængelighed?

Skak.dk har spurgt Dansk Skak Unions formand Poul Jacobsen hvordan han ser på at bede klubberne nævne i invitationer, hvordan adgangsforholdene er for kørestolsbrugere.

 

– Sagen har tidligere været drøftet i HB som henstillede til arrangører om at gøre bemærkninger i indbydelsen om det. Der blev set ganske få eksempler på, at det blev efterkommet, men det er øjensynligt gået i glemmebogen hos de fleste arrangører, siger Poul Jacobsen.


Kan man kræve det, eller blot henstille?

 

– DSU kan kræve det på den måde, at der i forbindelse med udfyldelse af turneringsindbydelse skal svares på, om der er handicapvenlige forhold. Hvor detaljeret det kan laves ved jeg ikke, men mon ikke der kan findes en løsning, så der skal krydses Ja eller Nej til 2-3 standardspørgsmål om f.eks. parkerings- adgangs- og toiletforhold.


Er det noget der ligger i DSU-regi eller vil det være op til de enkelte arrangører?

 

– DSU kan jo beslutte at der til officielle turneringer skal svares på spørgsmålene, og det skal arrangørerne naturligvis leve op til i givet fald, siger Poul Jacobsen.