To danske i EM for blinde og svagtseende

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

 

Erik Bremer og Ernst Bindzus har deltaget i EM i skak for blinde og svagtseende.

Det blev til en placering en lille smule over forventet, men stadig på det jævne for de to danskere. Erik Bremer skriver i en udførlig beretning om mesterskabet at EM var et af de stærkest besatte nogensinde.

 

IBCA, International Braille Chess Association og AEPA, den franske organisation for blinde og svagtseende skakspillere stod i fællesskab for arrangementet.

Kampen blev spillet på det imponerende Hôtel Mercure i Lyon, og danskerne boede selv på Hôtel Ibis, der lå “cirka 5 minutters trav fra spillestedet”,

fortæller Bremer.

 

Polsk GM vandt EM

GM Marcin Tazbir (2516), Polen vandt fortjent mesterskabet med 7½/9, et helt point foran FM Babarykin Stanislav (2357) Rusland.

 

– Polakken er stormester og der er heldigvis ingen specielle dispensationer lavet til synshandicappede titelholdere. Tazbir har repræsenteret Polen i den Europæiske holdkamp, var selvsagt favorit, selv om der var flere internationale mestre i feltet. Tazmir vandt seks og spillede tre remis, altså ubesejret gennem turneringen og det var såmænd ikke nogen lille bedrift, da han måtte spille sine sidste syv kampe mod ganske stærke modstandere, skriver Erik Bremer.

 

Ernst Bindzus blev nummer 30 med 4,5 point og Erik Bremer nummer 55 med 3,5  blandt de i alt 64 deltagere.

 

Danskerne har stor ros til de franske værter for stævnet som var detaljeret planlagt og med mange hjælpere. Bremer bemærker, at der var god plads på bordet til de to brætter, som er det nødvendige udstyr for at blinde og synshandicappede kan orientere sig om stillingen.

 

– Spilleforholdene var i topklasse, aircondition, god plads på bordet til de 2 brætter, der var rigeligt med vand og glas ud for hvert bræt og de blindes partier blev diskret noteret ned af kyndige skakspillere, så man straks kunne studere spillende efterfølgende, skriver Erik Bremer

 

Især Polen gør sig godt ved mesterskaberne. Denne gang deltog GM Martin Tazbir, FM Jacek Stachanczyk (verdensmesteren fra 2014) samt IM Piotr Dukaczewski (eks-verdensmester).

 

Ernst Bindzus, Evans, var seedet som nummer 34, og endte som nummer 30 med 4,5 point. Erik Bremer var seedet nummer 57 men kom et par pladser højere op med sine 3,5 point og blev nummer 55 blandt de 64 deltagere fra 21 lande.

 

Et par danske gevinstpartier:

 

 

– Min sejr i tredje runde kom efter en fransk buk, hvor jeg fik den sorte madame ganske gratis. Der skulle virkelig spidses ører efter 12. -, fxg6??, skriver Erik Bremer.

Bremer, Erik (1475) – Lemoine, Gerard (1100) 6. EM Lyon FRA (3. 32), 27. 07. 2015