Nakamura vandt i Gibraltar

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Den danske skakspiller Lars Bjørknæs har velvilligt sagt ja til at besøge den stærke Gibraltar Chess Festival på vegne af www.skak.dk. Her følger hans afsluttende rapport fra turneringen.

 

Af Lars Bjørknæs
Sikker amerikansk sejr på Gibraltar

Amerikanske Hikaru Nakamura blev en sikker vinder af Tradewise Gibraltar Chess Festival, hvor de danske deltagere havde svært ved at gøre sig gældende.

 

Store præmiechecks på højkant i engelsk koloni
Gibraltar har status af Europas eneste tilbageværende koloni, hvilket løbende giver politiske spændinger med naboerne fra Spanien – også i sportsmæssig sammenhæng. Eksempelvis kan Gibraltars fodboldlandshold efter spansk pres ikke spille kvalifikationskampe på passende stadions i Spanien, men har i stedet hjemmebane i Portugal.

Samme afvisende holdning til den engelske enklave ca. 2 timers kørsel l fra Malaga i retning af den portugisiske grænse, findes dog ikke indenfor skakverdenen. 58 spaniere deltog i dette års Tradewise Gibraltar Chess Festival, hvoraf de 19 var at finde blandt den åbne gruppes 257 deltagere.

topalov525

Hverken Veselin Topalov eller de andre deltagere i Tradewise Gibraltar Chess Festival kunne følge med Hikaru Nakamura (foto: Lars Bjørknæs)


Feltet blev ført an af den tidligere bulgarske verdensmester Topalov, men hverken han eller andre store navne som russiske Peter Svidler og Nikita Vitiugov kunne stille det store op overfor Hikaru Nakamura. Amerikaneren lagde ud med 6 gevinster på stribe, hvilket grundlagde den samlede sejr et halvt point foran David Howell – samt 1. præmien på 20.000 engelske pund.

Efter englænderen fulgte en større gruppe af spillere på 7.5 point, hvor den kvindelige verdensmester Yifan Hou havde bedst korrektion. Pointtallet sikrede samtidig Hou en fornuftig ratinggevinst, som efter al sandsynlighed fra 1. marts placerer hende øverst på kvindernes verdensrangliste foran ellers urørlige Judit Polgar.

 

Hård medfart for danskerne
Anderledes svært var det for Carsten Byrn og Jens Henrichsen, der begge var seedet omkring nummer 200 i det meget stærke felt. De opnåede henholdsvis 3 og 4 point, hvilket placerede dem lidt under forventningerne. For Henrichsen betød det et ratingtab på næsten 42 ELO-point, mens Byrn måtte aflevere 37 af sine til modstanderne.

Med til historien hører dog, at de begge løb ind i hård modstand under de sydlige himmelstrøg. Eksempelvis mødte Jens Henrichsen i 1. runde den ukrainske stormester Natalia Zhukova, mens den tyske GMer Thomas Paehtz stod på menuen for Carsten Byrn i 3. runde.

 

Carsten Byrn
Carsten Byrn var blandt de danske deltagere i den åbne turnering på Gibraltar 
(foto: Lars Bjørknæs)


Bedste danske resultat stod Allan Stig Rasmussen helt som forventet for, og stormesterens 6.5 point rakte til en slutplacering som nummer 46. Derved gik turneringen i forhold til seedning og forventet score stort set i nul for Jetsmark-spilleren, som efter en slutspurt pludselig havde mulighed for at hente præmiepenge med hjem til Danmark.

Det kunne være sket, hvis han i sidste runde havde vundet et langt slutspil mod Ivan Salgado Lopez. Superstormesteren viste dog hvorfor han fast er i spil til det spanske OL-landshold, ved at holde remis på trods af at være nede med en bonde.

Lars Bjørknæs

Link til turneringens hjemmeside : www.gibraltarchesscongress.com
Link til Lars Bjørknæs første rapport.