Gibraltar Chess Festival

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Den danske skakspiller Lars Bjørknæs har velvilligt sagt ja til at besøge den stærke Gibraltar Chess Festival, hvor flere af verdens allerbedste spiller med i den åbne gruppe. Her følger hans første rapport fra turneringen

 

Af Lars Bjørknæs
Tronskifter på vej i Gibraltar

Judit Polgars position som verdens bedste kvindelige skakspiller er truet på Gibraltar, hvor Nakamura virker urørlig. Samtidig tegner det til en turnering på det jævne for de danskere, som deltager i årets mest prestigefyldte open.

 

Store penge og prestige på spil i engelsk koloni
Med præmier for næsten 2 millioner kr., en evne til at tiltrække nogle af verdens bedste kvindelige spillere og behagelige temperaturer i de kolde vintermåneder, har Gibraltars åbne turnering manifesteret sig som en af Europas absolut stærkeste og mest prestigefyldte. 2015-udgaven er ingen undtagelse og blandt de 256 deltagere, finder man verdensnavne som Veselin Topalov, Hikaru Nakamura og Yifan Hou. For de to sidstnævnte har årets udgave af Tradewise Gibraltar Chess Festival foreløbigt været en succes, hvor de efter turneringens 7 af de i alt 10 runder fører hver deres kategori.

Den helt store oplevelse har været amerikanske Nakamura, som stort set har fejet al modstand til side og med 6½ af 7 i den grad ligner en samlet vinder. Ud over 1. præmien på 20.000 engelske pund, peger det også i retning af et stort plus på ELO-kontoen. Omkring 15 ratingpoint står amerikaneren aktuelt til at hente via præstationen, hvilket vil bringe ham meget tæt på 2800. I så fald tilbageerobre han positionen som USA’s førstemand, som aktuelt indtages af netop nationaliserede Wesley So.

 

nakamura
Amerikanske Hikamura har lagt sig i spidsen af Gibraltars open (foto: Lars Bjørknæs)

 

Hou ånder Polgar i nakken
En anden 1. plads på en betydende rangliste, er også under angreb i disse dage på det eksklusive Caleta-hotel. På trods af statusen som kvindelig verdensmester, har Yifan Hou aldrig været i nærheden af at kunne true Judit Polgars på ELO-listen.

Slutter kineseren turneringen som hun har startet den, vil Hou ikke kun true Polgars position – men overtage den. I Gibraltar-turneringens 7 første runder er det blevet til 5½ point, hvilket lige nøjagtig gør at Hou har status af verdens højest rangerede kvinde. Pointtallet gør samtidig at hun rækker ud efter kvindernes 1. præmie, som er på hele 15.000 engelske pund.

Hou ligger med helt fremme i et felt, hvor hele 8 spillere har over 2700 i rating. Af dem er det dog kun Yu Yangyi, som blander sig i gruppen spillere med 6 point – og dermed er direkte udfordrer til Nakamura.. Et halvt point efter følger andre store navne som Vitiugov, Svidler, Harikrisna, Jakovenko og Rapport, der sammen med den paraguayske overraskelse Axel Bachmann formentligt alene må tage til takke med sekundære placeringer.

 

hou

Yifan Hou er aktuelt verdens bedste kvindelige skakspiller (foto: Lars Bjørknæs)


Danskere under forventet
Det samme kan desværre også siges om de danskere, som har taget turen til Gibraltar. For alle 3 gælder, at turneringen ser ud til at gøre et indhug i ratingtallet.

Eneste bud på en topplacering er GM Allan Stig Rasmussen, der efter et par nederlag ligger langt tilbage i det stærke felt. De 4 point ud af 7 mulige stormesteren har scoret, rækker kun til en aktuel 81. plads. Et godt stykke under seedningen som nummer 53, hvilket foreløbigt står til at koste Jetsmark-spilleren et ratingminus på 8 point.

I kælderen på Caleta-hotellet finder man de andre danske deltagere Carsten Byrn og Jens Henrichsen, der begge var seedet omkring nummer 200. Startpositioner de dog ikke har været i stand til at fastholde, da de begge ligger med 2 point efter 7 runder.

 

allan stig
Allan Stig Rasmussen står til lille minus på Gibraltar (foto: Lars Bjørknæs)


Tradewise Gibraltar Chess Festival fortsætter indtil torsdag.

 

Link til turneringens hjemmeside : www.gibraltarchesscongress.com

 

Lars Bjørknæs