Ungdoms EM i Georgien 2. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmark har 11 deltagere med ved Ungdoms EM i byen Batumi i Georgien: U10: Jonas Bjerre, Skanderborg Skakklub, U12: Filip Boe Olsen, Viby Skakklub og Thomas Søndergaard Thybo, Morsø Skakklub, U14: Bjarke Hautop Kristensen, Sorø Skakklub og Sophus Mechlenburg Møller, FREM, P14: Ellen Fredericia Nillsen, ØBRO, U16: Jesper Søndergaard Thybo, Skive Skakklub og Bjarke Vangsgaard, VRS Skakklub, P16: Freja Vangsgaard, VRS Skakklub, U18: Rasmus Thøgersen, Skive Skakklub og P18: Ellen Kakulidis, Aalborg Skakforening.

Runderapporten for anden runde er skrevet af en af de medrejsende forældre, Claus Vangsgaard, der også er formand for Vejlby-Risskov Skakklub.

 

Referat af 2. runde EM 2014
Efter en lidt dårlig første runde skulle de danske unge forsøge at gøre det bedre i anden runde. Heldigvis var knap så mange overratet i denne runde, så det gav håb om et bedre resultat.

 

spillesalen
Spillesalen (foto: Mads Boe)

U10
Jonas fik med hvid ikke det helt store ud af åbningen (dragevarianten) mod italienske Francesco Bartalli (1653), men i midtspillet var der ingen tvivl om, hvem der kunne noget. Stille og roligt blev modstanderen spillet ned og Jonas vandt en bonde, og da modstanderen blev overrasket over et svar på et offer, så valgte italieneren at opgive i en stilling, hvor han nok kunne have spillet videre. Under alle omstændigheder havde Jonas dog klar fordel, så det havde nok ikke ændret resultatet.

U12
Filip mødte en uratet armenier, Albert Gevorgyan med hvid. Det blev som forventet London systemet, hvor Filip efter smart spil i åbningen vandt en officer for to bønder. Sort fik et slutspil med tårn + 6 bønder mod tårn, springer og fire bønder og lidt passiv stilling for hvid, og det lykkedes desværre ikke for Filip at omsætte fordelen til gevinst, så det endte remis.
Thomas vinder mod Benas Mickus (1469) fra Litauen en bonde i en mærkelig franskmand. Efter forviklinger opstår en stilling, hvor modstander ofrer en officer for to bønder og uklar stilling. Efterfølgende må Thomas give en springer for en bonde, der fører så fører til en helt lige stilling med et dronninge-tårn slutspil med remis som resultat.

U14
Sophus mødte med sort cypriotiske Mikis Theocharous, (uratet). Det blev dragevarianten i siciliansk, hvor hvid efter 16 træks teori løb tør for træk i bogen. Hvid fandt ikke den rigtige fortsættelse og blev meget konsekvent blæst ud af banen af sorts angreb.

 

sophus2
Sophus Mechlenburg Møller – har 2 af 2 (foto: Mads Boe)


Bjarke K. fik med hvid meget stor fordel i åbningen mod Martin Petrov (2244) fra Bulgarien efter, at en åbningsforberedelse gik rent ind (Engelsk, Maroczy-varianten). Måske var det lidt for stor respekt for sin højtratede modstander, der gjorde, at han ikke spillede de kritiske varianter, der i de efterfølgende analyser ligner hvid gevinst. I stedet endte det med uligefarvede løbere og remis.

P14
Ellen F. havde hvid mod Emilija Vulkanic (1358) fra Montenegro. Sort spillede Nimzo-indisk, men hvid fik let en meget behagelig stilling, og kunne nok have afgjort partiet i angreb. I stedet fik sort langsomt befriet sig og fik skabt modtrusler i centrum og det deraf opståede slutspil ender remis.

U16
Bjarke V. mødte en polsk FM, Lukasz Jamula (2314) og fik en lektion i, hvorfor man nogle gange ikke skal bytte dronning b2 med makkeren på b6. bonden på b6 endte med at komme til b4 og rev hvids bondekæde b2-e5 op. Bjarke måtte hurtigt ofre en officer for en smule modspil, der dog pludseligt med noget opfindsomhed blev farligt. Desværre havde sorte nogle only moves, der lige netop afværgede en evig trussel på baglinjen.

Jesper spillede sort mod Giorgi Bechvaia (1891) fra Georgien, der spillede Trompovski – Jesper forsøgte et lidt (for?) optimistisk kongeangreb, og kom til at stå dårligt med en ret udsigtsløs bondestruktur. Men lige før, at der for alvor var problemer, fandt Jesper et horn, der vendte det hele på hovedet, og pointet kom i hus.

P16
Freja skulle mod den tidligere P14 europamester, russiske WFM Anastasya Paramzina (2051), forsøge at følge op på det gode resultat fra 1. runde. Igen fik Freja godt spil i åbningen (afbytningsvarianten i klassisk dronninge-gambit) og havde helt frem til tidskontrollen en række muligheder for at afgøre partiet. Desværre fik hun i tidnøden stillet sig for passivt op og endte med at slippe det positionelle tryk og tabe de efterfølgende komplikationer. Et ærgerligt og unødvendigt nederlag.

U18
Rasmus mødte med hvis polske Rafel Faron (2033) i en afart af åben spansk. I en meget kompliceret stilling gik Rasmus lidt galt i forviklingerne og måtte give en kvalitet for en bonde. Heldigvis fandt sort ikke de mest kritiske fortsættelser, og det lykkedes Rasmus at holde remis.

P18
Ellen K. overraskede medsort sin teoristærke polske modstander Joanna Maruscszac (1923) med et tidligt Ld7. Modstanderen gik i tænkeboksen og fandt kun en lidt besynderlig opstilling i mod det, og kom snart i alvorlige vanskeligheder. Ellen vinder en kvalitet for en bonde, som holdes frem til slutstillingen. Dette slutspil er nok vundet for Ellen, men lidt for stor respekt for den højere ratede modstander betyder, at hun tager remis.

Alt i alt blev det en OK runde for os, men det kunne være blevet til en rigtig god runde, hvis de gode stillinger undervejs var blevet omsat i hele point. Flere af vore spillere har vist spilforståelse langt over deres rating, så det gælder om i de kommende dage at smide respekten i forhold til på papiret skræmmende modstandere. I 3. runde er vi favoritter i de fleste opgør, så vi skulle gerne få en god score. Specielt bliver det spændende at se, om vore to spillere med maksimum Jonas og Sophus kan fortsætte den gode start.

Claus Vangsgaard

 

Hjemmeside med livedækning af turneringen: www.e2e4.ge
Live 2: www.chessbomb.com/arena/-/2014-eycc-main