Natoskak 2014

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra Dansk Militære Skakkomite har vi modtaget nedenstående pressemeddelelse om de netop overståede Nato Skakmesterskaber i Canada:

 

Det blev et reduceret militært skak hold, Danmark stillede med i Quebec, til dette års Nato skakmesterskaber. Trods de øgede omkostninger til flybillet stillede Danmark op med de nødvendige 4 spiller + spillende holdleder(normalt 6 spillere) for at forsvarer sølvmedaljen fra 2013.

 

De Canadiske værter har virkelig lagt sig i selen for at det 25. officielle Mesterskab skulle blive en oplevelse for alle.

 

11 nationer og 76 spillere var mødt til dette års begivenhed. Værterne havde henlagt turneringen til den militærhistoriske plet i Quebec City, the Citadelle, hvor alle var indkvarteret og selve turneringen blev afviklet i den gamle sportshal. Citadellet bliver i dag ikke brugt til indkvartering, men i anledningen af skakturneringen, var der åbnet for denne mulighed. Et fantastisk sted, der dagligt bliver besøgt af 800-1000 turister.

 

natoskak2014

Det danske hold, øverst fra venstre Stefan Hansen, Esbjerg, spillende holdleder Finn Stuhr, Køge og Finn Pedersen, Skolerne.
Forrest Jan Mose Nielsen, Taastrup og Gert Aagaard, Kolding,
.

Det danske hold startede i fuldt firspring i første runde og hev sejre hjem på alle brætter, men måtte ned på jorden i tirsdagens 2 runder hvor det blev til 3,5 point til holdets allerede opnåede 4 point fra dagen før.

 

Onsdagen bød på 4. runder og sightseeing i Quebec City hvor vores Guide fortalte om byens militærhistorie. En flot by og en flot afslutning på dagen i en af byens ældste restauranter.

Torsdag bød igen på to runder og efter dagens først runde var vi pænt placeret på 3. pladsen med kun 1 point efter favoritterne Tyskland, der var blevet overhalet af Polen.

Dagens sidste runde skulle blive Waterloo for det danske hold med kun et halvt point i runden og placeret på en sur 5. plads.

 

Fredagens 7 rundes 2 point viste sig ikke at være nok og USA fik en fortjent placering med sin 3. plads 1. point foran Danmark.

 

Tyskland og Polen kæmpede hele ugen om at være bedst og Polens 3 bedste spillere havde inden sidste runde ikke afgivet hele point, men det blev skæbnesvangert for det polske hold, da deres Damien Graczyk tabte i et afgørende parti mod Lorenz Drabke, der samtidig blev Natomester i den individuelle turnering.

Holdplacering
1. Tyskland 21,5p
2. Polen, 20,0 p
3. USA 17,5 p
4. Danmark 16,5 p

 

Danske resultater
Finn Pedersen 5,0 P
Jan Mose Nielsen 4,5 P
Stefan Hansen 4,0 P
Gert Aagaard 3,0 P
Finn Stuhr 2,5 P

 

Fredagen afsluttes med lynskak om eftermiddagen og afslutningsbanketten afvikledes i festsalen i selveste Parlamentet i Quebec City.

 

Næste års Nato skakmesterskaber finder sted i Amsterdam 5.-10. juli i et marinehistorisk sted. Så endnu en oplevelse venter de danske soldater.

 

I the International Military Chess Committee vedtog man at ære, tjenestegørende og hjemsendte veteraner der har været i mission for sit land, ved at deltage i Nato skakmesterskaberne. Kriterierne for deltagelse vil nu blive sat ned på tryk og vil være glædende for 2016.

Danmark vil som altid gerne være i front når nye ting skal prøves af og Dansk Militære Skakkomite vil derfor inviterer 2 veteraner til at deltage i turneringen i Amsterdam i 2015.

Danmark har fra 1978-1988 huset de uofficielle Mesterskaber der fandt sted i Ålborg, med en enkelt turnering i 1985, lagt i Sønderborg. 1989 åbnede man det første officielle mesterskab i Hammelburg, Tyskland. Danmark har været vært for de officielle mesterskaber i 1996(7) i Viborg, 2003(14) i Høvelte og 2010(21) i Køge.

Finn Stuhr
Dansk Miltære Skakkomite

 

Hjemmeside: www.natochess.com