VM for Ungdom 2013 – 1. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

VM for Ungdom er kommet i gang i de Forenede Arabiske Emirater; men det var ikke uden problemer, at stævnet blev skudt i gang.

 

Ungdomslandstræneren skriver fra den Persiske Golf:

 

Af Mads Boe
1. runde VM – Kaos men fuldt hus!
Så er verdens største skakstævne kommet i gang. Til “captains meeting” fik vi oplyst at der var samlet 3700 personer i forbindelse med VM, så de bad os om at bære lidt over her i starten af arrangementet. Det virker som om intentionerne er gode, men at arrangørerne ikke helt har gjort sig klart, hvor stor en opgave det er.

 

Bespisningen er en stor udfordring. Vi stod i går i en meget lang kø omkring 45 minutter både til morgenmad og frokost. Arrangørerne har lovet forbedringer, og allerede i dag torsdag var der ikke kø til morgenmad. Så vi håber at problemet er løst. Det skal i øvrigt nævnes at kvaliteten af maden er rigtig god.

 

Der var heller ikke styr på udlevering af akkrediteringskort, som spillerne skal bruge for at komme ind i spillehallen. Det tog os flere timer bare at finde ud af hvor de skulle hentes. Der er masser af hjælpsomme officiels, men de ved kun lige det der vedrører deres eget specifikke område. Og endelig var der ingen struktur i udleveringen af kortene, så det tog lang tid bare at finde dem i det lokale, hvor de var.

 

FIDES officielle udsending besluttede på mødet (efter at have taget bestik af situationen) at udsætte 1. runde med 2 timer fra 15:00 til 17:00, hvilket skulle vise sig at være en særdeles klog beslutning. For kaos var hvad der mødte os, da vi ankom til spillestedet, ca. 500 meter fra hvor vi bor. De var simpelthen ikke klar til at lukke spillerne ind, da de stadig ikke havde et endeligt overblik over hvem der skulle spille i de forskellige grupper. Så spillerne stod udenfor hallerne i over en time inden de blev lukket ind……

 

Der plejer altid at være nogle specielle regler til disse stævner, men heldigvis ikke denne gang. Ingen 0 tolerance, men derimod mulighed for at komme 30 minutter for sent. Også Sofia regler, eller som i Montenegro, hvor remistilbud førte til tab inden træk 40 er her afskaffet.

 

Selve spilleforholdene er de hidtil bedste jeg har set til et af de store ungdomsstævner. De 2 spillehaller er topmoderne med klimaanlæg, og der er lagt gulvtæpper ud for at dæmpe larmen. Der er 540 (!) livebrætter, men til den første runde havde de dog ikke nået et få dem koblet til.

 

hold 1_runde

Holdbillede inden 1. runde. Foran:  Filip Boe Olsen og Nicolai Kistrup. Bagved: Martin Percivaldi, Mads Andersen, Mads Boe og Jesper Søndergaard Thybo. (foto: Ruggero Percivaldi)

Resultatmæssigt blev det en fremragende runde for de danske vikinger. Fuldt hus. Naturligvis var vi alle favoritter da vi var i den øverste halvdel af tabellen, men med startproblemerne er det flot at spillerne kunne distancere sig fra det.

 

Først færdig var Filip Boe Olsen i U10 der spillede hvid mod Dhatuyo Budiarto (0) fra Indonesien. Åbningen var London systemet, men hvor modstanderen valgte en tvivlsom opstilling med Sc6. Filip kunne have fået klar fordel med en bondestorm på dronningefløjen, men overså muligheden. I stedet fik Indoneseren udlignet for så kort tid efter først at sætte en bonde i slag og derefter en officer. Måske han var mere påvirket af den kaotiske start end Filip.

 

Mads Andersen i U18 havde hvid mod Andrei Savitski (2150) fra Hviderusland. Ved trækomstilling endte det ud i en dårlig a6 slaver, hvor Mads både fik kontrol over centrum, og frit kunne vælge om han ville angribe på kongefløjen eller trænge ind med et par tårne i a-linien. Mads valgte det sidstnævnte og vandt partiet ganske let. En overbevisende start.

 

Jesper Søndergaard Thybo havde også hvid i en a6 slaver mod Mark Yasser (1750) fra Egypten, der for tidligt forsøgte at gennemføre b5, mens han havde fået den hvidfeltede løber over på h5. Jesper fik klar fordel, og kunne vælge mellem flere gunstige fortsættelser. Jesper valgte et kongeangreb, som modstanderen ikke kunne forsvare sig i mod.

 

Nicolai Kistrup fik en flot debut med sort mod Zhehai Zhang (0) fra Canada. I en dragevariant med Le2 havde modstanderen dog flere gange muligheden for at spille Sd5, som ville have givet Nicolai et lidt dårligere slutspil. Heldigvis opdagede Nicolai det i løbet af et par træk, og fik spillet et par gode træk og kom ind i et slutspil med en bonde mere, som han sikkert førte til gevinst.

 

Sidst færdig var Martin Percivaldi mod den lokale spiller Fahed Zaruoni (1649). I en symetrisk engelsk fik Martin med sort hurtigt en fordel, da han valgte en interessant opstilling med Lf5 og Dd7, med planen at spille Lh3. Hurtigt trådte modstanderen forkert, da han opgav centrum og dernæst fik problemer med placeringen af dronningen. Martin fik fanget modstanderens dronningen, hvilket kostede en officer og dermed partiet.

 

På hjemmesiden www.worldyouth2013.com/ er der endnu ikke kommet link til livedækningen, men det burde være muligt fra runde 3 at følge partierne på www.chessdom.com/world-youth-chess-2013-u18-live/

 

Mads Boe