Magnus Carlsen verdensmester!

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Magnus Carlsen holdt uden de store problemer remis i tiende matchparti i VM-matchen i Chennai, dermed har vi fået en ny verdensmester efter Viswanathan Anand, der har været regerende mester siden 2007. Carlsen vandt samlet 6½ – 3½.

 

carlsen 10parti
Magnus Carlsen – Verdensmester 2013 – ? (foto: Andreas Kastberg)


Undervejs i, hvad der viste sig at blive matchens sidste parti, var Magnus Carlsen tættest på sejren og han overså en lovende mulighed i træk 30, hvor Sc3 eller Sg3 giver fordel, men som han sagde på den efterfølgende pressekonference: ”Jeg kunne spille videre uden risiko, så jeg valgte at forsøge at vinde. Da det begyndte at blive kompliceret, valgte jeg at trække i nødbremsen og afvikle til et slutspil, der hurtigt blev remis.”

Partiet:

Andreas Kastberg fra SK1968 har fulgt de sidste tre partier på spillestedet. Her er hans rapport fra matchens sidste parti:
 

Norge fik sin verdensmester!

Som forventet tog Magnus Carlsen verdensmestertitlen fra Vishy Anand her til aften i Chennai. Med matchens forløb i tankerne er det utvivlsomt såvel forventet som fortjent.

 

Dagens parti lignede en umulig opgave og var det vel også, men som spået af GM Ramesh og formentlig mange andre, prøvede Anand at få en kamp i gang og spillede siciliansk. Der var dog ikke mange chancer at få hos Carlsen, som ikke ønskede at slås med de hvide brikker, matchstillingen taget i betragtning.

 

Jeg fik et gæstepas til tilskuerpladserne i dag og fik lejlighed til at se andet end ryggen af en masse fotografer. Det var naturligvis en stor oplevelse at følge det afgørende parti så tæt på. Af og til kiggede jeg bagud i lokalet og kunne se skoleklasser på udflugt blive sluset ind og ud af de bagerste tilskuerrækker. Anand er naturligt nok en kendt person her og jeg har indtryk af, at der har været mange lokale forbi uden den store tilknytning til skak i øvrigt, som er kommet for at se byens stolte søn. Men Carlsen er bestemt også populær! Under den nyligt overståede lysfest, som er en årligt tilbagevendende indisk festdag, blev der for eksempel fremstillet idolplakater af såvel Anand som Carlsen.

 

anand 10parti
Viswanathan Anand, verdensmester 2007 – 2013 (foto: Andreas Kastberg)

 

Presserummet var naturligt nok fyldt til bristepunktet i dag. Spillernes kommentarer til det afsluttende pressemøde vil jeg ikke skrive så meget om, da mødet sikkert er set af mange allerede. Carlsen udtrykte stor tilfredshed med sit ophold i Indien, og Anand undskyldte overfor sine indiske fans, at han ikke havde spillet bedre. Begge lod forstå, at de skal hjem og slappe af. Det er bestemt fortjent!

 

Andreas Kastberg


Norge er naturligt nok helt på den anden ende og skak får en unik omtale i alle medier. Skakeuforien kan forsætte i mange år med Magnus Carlsen som verdensmester, han fylder først 23 år den 30. november.

VM-matchens forløb:
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30. Carlsen – Anand ½ – ½
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ – ½
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ – ½
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ – ½
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30 Carlsen – Anand 1 – 0
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30 Anand – Carlsen 0 – 1
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ – ½
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ – ½
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30 Anand – Carlsen 0 – 1
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ – ½
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30 – spilles ikke
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30 – spilles ikke.

 

VM-hjemmesiden: http://chennai2013.fide.com


Danmarksmester GM Davor Palo har kommenteret flere VM- og EM-partier på sin blog: www.davorpalo.com Bemærk at man kan gennemspille partierne ved at klikke på et træk.