Midtvejsrapport junior VM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmark har én deltager i Junior VM i Tyrkiet, Bjørn Møller Ochsner. Vi har modtaget følgende midtvejsrapport.

 

Af Bjørn Møller Ochsner
Midtvejsrapport fra Junior-VM
Junior-VM for U20-spillere bliver i år afholdt i Tyrkiet, og spillestedet skulle oprindeligt være Hatay-regionen, der grænser op til Syrien. Som turneringen nærmede sig og Syrienkonflikten gradvist blev optrappet, fik vi derfor kontakt med arrangørerne for at høre, hvad status var. De havde umiddelbart ingen planer om at flytte turneringen, og derfor blev konsekvensen, at flere vestlige spillere, heriblandt svenske Nils Grandelius, samt Mads Andersen og undertegnede, besluttede ikke at tage af sted. Situationen blev dog ændret for blot to uger siden, hvor vi fik melding om, at spillestedet var rykket til det fredelige Kocaeli, en relativt stor by lige uden for Istanbul. Mads var på det tidspunkt på vej til en anden turnering i Ungarn, mens jeg besluttede at tage af sted til VM.

 

bjoern ochsner_aug2013
Bjørn Møller Ochsner (foto: thv)


Grundet den korte varsel blev det hele en smule hektisk op til turneringen, men ”heldigvis” skulle jeg flyve fra Hamburg klokken 07.00 dagen før turneringen startede, så jeg havde godt et døgn til at tilpasse mig de dejligt sydlige breddegrader inden 1. runde blev skudt i gang.

Generelt har arrangørerne gjort det rigtig godt, den korte varsel taget i betragtning. Der er styr på tingene og forholdene er gode på det 5-stjernede welnesshotel ”The Ness”. Eneste minus er sådan set, at det ligger midt ude i ingenting, ca. 30 minutter med bus fra Kocaeli by. Derfor havde jeg før fridagen (i dag) ikke været uden for hotellet – på nær et par løbeture i bjergene. I dag har vi så været inde i Kocaeli, og er i aften inviteret til en hemmelig fodboldkamp på et stadion lidt herfra. Kampen er hemmelig i den forstand, at GM Saleh Salem har rekrutteret en lille loge af gode fodboldspillere til kampen, for han gider ikke have de dårlige spillere med. Hehe…

Nå, til skakken:

Forhåndsfavoritterne måtte siges at være Yangyi Yu (2662), Alexander Ipatov (2601) og Jorge Cori (2587). Efter 7. runder har Yu kun afgivet en remis mod Ipatov, mens Ipatov har givet endnu en remis. Cori ligger på en fjerdedelt 3.-plads med 5½ point. Særligt Yu og Ipatov har virket overbevisende i deres spil, se bare her:

 

Alexander Ipatov – Das Debashis, 7. runde

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.a3 Bxc3+ 5.bxc3 c5 6.f3 d5 7.cxd5 exd5 8.e3 c4 9.Ne2 Nc6 10.g4 0–0 11.Ng3 Na5 12.Bg2 Nb3 13.Ra2 Qa5 14.Bd2 Bd7 15.0–0 Bc6 16.e4! dxe4 17.fxe4 Nxd2 18.Qxd2 Rae8?

 

diagram bjoern

19.Rxf6! gxf6 20.h4!? [og hvid vandt efter kun 9 træk yderligere]

Min egen turnering startede blødt ud, sort mod en tyrker med 1840. Han spillede 1.a3, og norske Benjamin Arvola, som sad lige ved siden af, og jeg kunne ikke lade være at sidde og smile… Nå, partiet fortsatte 1…e5 2. c4 Sf6 3. g3 c5!? og da Hvid omkring træk 15 spillede a3-a4, hvor Sort normalt spiller a7-a5, fik vi en kendt teoristilling i Maroczy (Accelereret Drage) med omvendte farver. Her fik jeg så øjnene op for, at det kan være svært at spille en stilling man kender, når farverne er byttet og det hele er spejlvendt. Jeg glemte simpelthen teorien under partiet, men kunne bagefter – med de hvide(!) brikker – huske de næste 8-10 træk af et eller andet Bareev-parti. Det gik dog godt alligevel, og jeg vandt ret nemt.

Efter 1. runde gik det dog ned af bakke, og således tabte jeg i 2. runde til GM Stukopin. I sig selv ikke en katastrofe, men det er ekstremt irriterende bare at blive udspillet med Hvid. I 3. runde rullede jeg fuldstændig en 2050-mand, for derefter at give ham chancer til at ofre sig til remis. Det overså han heldigvis i gensidig tidnød, og jeg vandt. Og 4 runde blev desværre lidt som 2. runde. Hvid mod IM Iermito, og han overraskede mig fuldstændig i træk 3. Herefter brugte jeg for meget tid, og da stilling blev kritisk fik jeg ikke forsvaret mig godt nok.

Med 2/4 kunne man se konturerne til en rigtig elevatorturnering, hvor man taber til de gode og slår de dårlige. Den tendens blev dog afbrudt i 5. runde, med et katastrofalt nederlag til en 2050-spiller. Undervejs kunne jeg have vundet en sund bonde, men jeg fandt noget lidt ”smartere”, hvilket forværrede og komplicerede stillingen voldsomt. Igen havde jeg brugt for lang tid på at finde de mest kritiske træk i åbningsfasen, og han fik stablet et angreb op som jeg ikke formåede at modstå.

6. runde bød på den tredje 2050-mand. Jeg spillede et unøjagtigt træk i åbningen, og fik senere en enkelt chance, som jeg overså. Ellers var det lige hele vejen, og han spillede sundt og var ret giftig, da han iværksatte sit modangreb. Så et skuffende resultat, men dog mod en tydeligvis underratet spiller, der bl.a. tæskede en FM i 7. runde.

Min 7. runde bød på den fjerde 2050-mand… Umiddelbart en ret dårlig parring, da han havde performet til over 2300. Men efter ½/3 i runde 4-6 skulle jeg til at i gang igen, og hvad bedre end en Najdorf til det formål. Det blev 6.Lg5-varianten hvor jeg var Sort, og jeg spillede det klart bedste parti i turneringen indtil videre. Houdini var enig med mig hele vejen på nær 3-4 gange, og han blev fuldstændig rullet – ret så tilfredsstillende efter en mildest talt halvskidt turnering. Der er dog stadig halvdelen af turneringen – da den er hele 13 runder – til at rette op på det.

Bjørn Møller Ochsner