Senior EM for hold slut

Danmark sluttede fint af med en 2½ – 1½ sejr over Tyskland ved senior EM for hold og sluttede på en samlet 6. plads. Danmark 2 endte midt i feltet.

Vi bringer en afsluttende rapport fra Slovenien:

Af Thorbjørn Rosenlund
Forud for senior-VM i Slovenien havde holdkaptajn Bent Sørensen indskærpet ECU’s ny dress code, som foreskriver, at spillere skal være ’neat and clean’, mens man (som mand) skal være iført jakke, hvis man skal op og modtage en præmie. ’Med vores ambitionsniveau bør der derfor være en jakke i kufferten’ skrev holdkaptajnen. Før sidste runde så det mest ud til, at jakkerne kunne blive i kufferterne, men efter turneringens bedste match, 2½-1½ over 2-seedede Tyskland med GM Uhlmann, GM Hecht, IM Klundt og FM Clemens, kom de alligevel i brug: Danmark 1 blev nr. 6 i den samlede stilling med 12 matchpoint for fem vundne, to uafgjorte og to tabte matcher. Tyskerne havde tabt til Rusland i 8. runde og havde hårdt brug for sejr mod Danmark 1 for at komme frem i tabellen, og på alle fire brætter spillede de på gevinst. Jørn Sloth havde næsten intet terræn mod Uhlmann, Østtysklands gamle VM-kandidat, men forsvarede den sidste bastion, Bent Sørensen satte GM Hecht mat bare sådan, Sg5 med trussel på h7 – og opgivet, da det mærkværdigvis ikke lod sig parere.  Jens Kølbæk kæmpede sig fri at et positionelt greb med præcise taktiske modstød og klarede remis, og efter yderligere 1½ time i permanent tidnød holdt Thorbjørn Rosenlund et kritisk tårnslutspil remis.

Dermed fik turneringen en glimrende afslutning efter et omskifteligt forløb med optur til topbordet, nedtur mod Rusland plus runden efter, og til slut stærk moral og igen godt spil.

Mod England var Danmark 2 underratet og kunne ikke endnu en gang levere en overraskende sejr. Men trods 1-3 placerede Danmark 2 sig 6 pladser over seedningen.

Til de – formentlig mange – seniorer i DSU, som tænker, om seniorturneringer mon er noget for dem, er blot at sige, at f.eks. dette Senior-EM i Rogaska Slatina, en turistvenlig kurby i Slovenien, var eksemplarisk organiseret, skakligt spændende og hyggeligt med mange nye venner fra hele Europa.


Bent Sørensen og Thorbjørn Rosenlund analyserer med russeren IM Shvedchikov (foto: Arne Bjørn Jørgensen)

Danmarks 1’s holdkaptajn, Bent Sørensen, er til daglig seniorleder i Dansk Skak Union, og han har etableret en mailservice med oplysninger om seniorernes muligheder. For at få disse informationer kan man kontakte ham på: seniorskak@skak.dk

Thorbjørn Rosenlund

Slutstillingen i toppen:
1. Rusland 1, 15 mp, 25 bp
2. Skt. Petersborg, 15 mp, 22½ bp
3. Montenegro, 14 mp, 23 bp
4. Schweiz, 12 mp, 22 bp
5. Italien, 12 mp, 21 bp
6. Danmark 1, 12 mp, 20½ bp

25. Danmark 2, 9 mp, 17½ bp

Der deltog 46 hold.

Individuelle scorer:
Danmark 1:
Jørn Sloth   ½ 1 1 ½ 0 0 1 ½ ½ (i alt 5)
Bent Sørensen   1 1 1 ½ 1 0 0 ½ 1 (i alt 6)
Thorbjørn Rosenlund  0 ½ 1 1 ½ 0 0 1 ½ (I alt 4½)
Jens Kølbæk   ½ ½ 1 1 ½ 0 ½ ½ ½ (i alt  5)

Danmark 2
Jørgen Jørgensen ½ 0 1 ½ ½ 1 ½ 0 ½ ( i alt 4½)
Poul Erik Nørgaard Olesen  ½ 1 0 0 0 0 1 1 ½ (i alt 4)
Arne Bjørn Jørgensen  0 1 0 0 1 ½ ½ 0 0 (i alt 3)
Flemming Preuss  0 1 1 1 1 ½ ½ 1 0 (i alt 6)

Hjemmeside: www.sent2012.sahohlacnik.com