Ungdoms-VM 2. runde

Den danske delegation er trods en enkelt sygdomstilfælde ved godt mod i Tyrkiet. Vi har modtaget nedenstående rapport fra Kemer.

Af Ane Mette Andersen og Silas Lund
Dag 3 til Ungdoms-VM
Drengene og vi 3 voksne fra den danske delegation er ved at falde til her i Kemer. Lige nu virker byen som en soveby, bortset altså lige fra alle skakspillerne og øvrige. Udenfor på gaden hersker sydlandsk stemning, hvor de små butiksindehavere sidder ved borde foran deres butikker og slapper af med backgammon eller andre spil. De håber på lidt salg, men det er nok småt med det, da alt jo nærmest er ”inklusive” på hotellet.

Silas sørger for at drengene får frugt under partierne. Så lidt salg har de handlende da ud af at have os boende i de 11 dage turneringen varer. Vi har haft lidt sygdom på holdet. Martin har hostet og måtte i dag til læge. Det resulterede i receptpligtig medicin, som far Percivaldi var med på Apoteket og købe til sin søn. Mens de venter på at få medicinen, bliver han til sin store overraskelse tilbudt at købe Viagra, uden recept og very very special price for you. Percivaldi takker pænt nej, og slipper af sted den receptpligtige medicin som det eneste i posen. I disse for vort land så lumre tider fik vi dagens grin ud af det i stedet. Martin melder klar til 3. runde og vi håber han er i bedring.

Ved indgangen til spillestedet, kun 10 min. før rundens start, manglede en af vores store drenge sit ID-adgangskort, som var glemt på hotelværelset. Panik opstod, da nøglekortet til hotellet heller ikke var at finde i lommen. Silas måtte så i hast finde en af værelseskammeraterne, som allerede var i spillelokalet og få et nøglekort fremskaffet. Udenfor ventede en mere og mere nervøs spiller. En af de kvindelige vagter forbarmede sig til sidst over ham og han fik lov til at komme ind uden sit ID-adgangskort. Selv i Tyrkiet er regler til for at brydes.

Mens drengene spiller er der plads til at vi voksne får os en svømmetur, går i fitness center eller nyder en kop kaffe på terrassen i det fine solskinsvejr.

Skakken
I 2.runde af ungdoms-VM var der igen mange favoritsejre i den danske delegation – dog undtaget Mads (U14), som overraskende tabte til Lars Rindlischbacher (2078) fra Schweiz. Martin (U10) tabte til en uratet spiller, dog siger det ikke nødvendigvis noget om spillerens styrke, da det i mange lande er undtagelsen frem for reglen, at hjemlige turneringer elo-rates (modsat Danmark – i hvert fald inden FIDE fandt på at tage 225 kr. pr. elo-gruppe!)
Dara (U18), Tobias og Kristian (U16) og Mads-Holger (U14) vandt alle. Jonathan (U12) var underdog i denne runde, men havde sin højereratede modstander ude i tovene:

Arthur Shen – Jonathan Braüner. 2. runde

Stillingen efter 28. Dxf3. Jonathan har spillet et godt parti og langsomt udbygget sin fordel mod sin højereratede modstander fra USA. Partiet fortsatte: 28. -, Tae8 (28… Dxf4!! Pointen er at efter 29. Dxf4 (29. gxf4 Lxe4+) 29… Txe4 taber hvid dronningen til en afdækkerskak med tårnet, uanset hvor hun går hen! Også det mindre flashy 28… Txe4!? 29. Txe4 Dd2+ 30. Kh3 Dxb2 vinder i længden for sort, som har 3 merbønder.) 29. Te1 d5? (Her vandt dronningeofferet igen, ideer er de samme som for et træk siden: 29… Dxf4!! 30. gxf4 (30. Dxf4 Txe4 31. Txe4 Txe4 32. Df2 Te2+ 33. Kf1 Txf2+ 34. Kxf2 Le4+) 30… Txe4+ (30… Lxe4? 31. Txe4) 31. Dh5 Txe1+ 32. Kf2 Th1 Sort har afgørende angreb med 2T+L) 30. cxd5 Lxd5 Stillingen er pludselig ikke så klar, og op imod tidskontrollen ved træk 40 gik det desværre trin for trin galt for Jonathan, som til sidst måtte se sig besejret. Øv. 1-0

Ungdoms-VM er det årlige spændende mødested for nationer fra alle kontinenter, og dette år er ingen undtagelser. Der er følgelig også mange stærke spillere, her er nogle topspillerne fra grupperne:
U18 toppes af GM Maxim Matlakov fra Rusland (2575) – som overraskende måtte nøjes med remis i første runde. 

U16 domineres af højestratede IM Nils Grandelius fra Sverige (2540), som indtil videre har levet op til favoritværdigheden med foreløbige 2/2 – bla. ved at besejre Kristian Seegert i 1.runde. Nils stillede i øvrigt også op til forrige VM i Vietnam som højestratet, men endte skuffende uden for medaljepladserne, så mon ikke han er opsat på at vinde turneringen? En kort samtale med ham afslørede, at han ankom til hotellet 3 dage før turneringen – jo, han mener det vist seriøst!

U14 med Mads og Mads-Holger har IM Kiprian Berbatov fra Bulgarien (2463) som favorit. Berbatov kom også lidt forsigtig i gang med en remis i første runde. Der er en del overraskelser hernede, hvilket vel er forventeligt, når stort set alle spillere er på vej frem.

Danmark er ikke repræsenteret i U8, men det er værd at bemærke topratede Jorian Jared Acosta Cubides fra Colombia med imponerende 2015 i elo. Man hører ikke så meget om Colombia, men noget sker der derovre på skakfronten, hvilket man selv kan bekræfte ved at gå ind på FIDEs rating side, vælge ’advanced search’ og så søge på årgange fra 1995 og frem – skræmmende mange er fra Colombia!

Martin er desværre blevet ramt af en lungebetændelse og er lige nu – inden runde 3 – på hospitalet. Forhåbentlig kan han spille trods sygdom. I øvrigt virker varmen ikke på værelserne, så her er endnu en sag for holdkaptajn Lund at udrede (som selv frøs i nat). 

Ane Mette Andersen og Silas Lund

Hjemmeside: http://wycc2009.tsf.org.tr/