“Skak i skolen” nu officiel EU politik

415 af EU-parlamentets 754 medlemmer har nu skrevet under på den skriftlige erklæring om indførelse af programmet “Skak i skolen” i Den Europæiske Unions uddannelsessystemer.

Programmet er udarbejdet af den Europæiske Skak Union (ECU) og Kasparov Chess Foundation Europe i forening. ECU præsident Silvio Danailov og Garry Kasparov har udført et flittigt lobbyarbejde i EU for at få de nødvendige underskrifter. Det kræves at over 50 % af EU-parlamentarikerne skal skrive under på erklæringen, for at det kan blive officiel EU politik.

Præsidenten for den Europæiske Skak Union, Silvio Danailov, udtaler i forbindelse med at de nødvendige underskrifter nu er samlet (min oversættelse):

”Dette er en historisk succes for europæisk skak. Datoen den 13. marts 2012 vil blive husket som dagen hvor skakspillet steg til en højere anerkendelse i samfundet – ikke kun som sport, men også som en del af uddannelsessystemet i en moderne verden.”

Flere danske EU-parlamentarikere har været imod erklæringen, bl.a. har der været en sjælden enighed mellem SFs Emilie Turunen og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt om, at forslaget er helt hen i vejret. Se bl.a. Jyllandsposten den 16. februar.

Imidlertid skal man nok ikke forvente, at der vil stå skak på skoleskemaet alle steder i den danske folkeskole. Som man kan læse i erklæringen, der kan downloades herunder, er der kun tale om at EU parlamentet opfordrer Kommissionen og medlemsstaterne til at fremme programmet “Skak i skolen” i medlemsstaternes uddannelsessystemer. Der står ingen steder, at skak skal være obligatorisk.

Downloads:
Erklæringen fra EU parlamentet på dansk
Nyhedsbrev nr. 67 fra ECU

Links:
Kasparov Chess Foundation Europe
ECU – European Chess Union