Ungdoms VM i Brasilien er slut

Jesper Søndergaard Thybo scorede 5 af 9 og IM Mads Andersen scorede 5½ af 9. Begge spillere tabte lidt rating.

Vi har modtaget nedenstående fra Barsilien.

Af Ivan Andersen
Afsluttende rapport.
Pusten gik lidt af drengene mod slutningen af turneringen. 1½ point blev det til i de sidste to runder.

Mads var selvsagt noget nede efter nederlaget i 7. runde, men var alligevel frisk på at satse hele butikken i 8., og havde derfor forberedt lidt nyt mod modstanderens kongeinder. Det skulle han ikke have gjort, for modstanderen fandt et hul, og Mads kom hurtigt til at stå skidt. Som sædvanlig kæmpede han det bedste han havde lært, men lige meget hjalp det, og Mads måtte notere sit andet nul i streg.

Meget bedre gik det ikke for Jesper. Selv om han kom fint fra åbningen, så holdt modstanderen spillet i gang, og det blev vildt kompliceret. Begge spillere havde bønder der gik i forvandling, men til sidst trak amerikaneren altså det længste strå. Han er nu heller ikke en hr. Hvem-som-helst. Sidste år vandt han det pan-amerikanske mesterskab i U10.
Sådan en runde giver hårdt arbejde til medrejsende fædre, når moralen skal genfindes inden sidste runde, der traditionen tro starter tidligt næste morgen.

Jesper kom efter eget udsagn til at stå skidt ud af åbningen, så da den tjekkiske modstander tilbød remis, svarede Jesper med et godt solidt håndtryk.

Mads mødte en englænder, der ikke skulle nyde noget selv om han var hvid. Der skulle byttes så meget som muligt så hurtigt som muligt. Mads var dog opsat på at slutte godt af, så han masede løs i lidt over 5 timer, og til slut måtte modstanderen strække våben. Igen var Mads’ parti det sidste, der blev færdigt i U16.

Samlet ender Jesper på 5 point og en 43. plads mens Mads ender på 5½ point og en 22. plads. Det er naturligvis lidt skuffende, måske især for Mads, der havde satset på at forbedre sidste års 8. plads. Begge drenge har undervejs spillet rigtig flotte partier, med Jespers remis mod den topseedede inder i 3. runde som højdepunktet. Men de har desværre også manglet den stabilitet, der skal til, hvis man vil gøre sig gældende i sådan en turnering.

De lidt magre resultater kommer nu ikke til at overskygge en rigtig god tur. Det har været fantastisk at få mulighed for at opleve et så anderledes land, og imponerende at se hvor gode skakspillere, der gemmer sig rundt omkring. Hvem havde f.eks. troet at Iran skulle få 3 mand mellem de bedste 8 i U16?

Ivan Andersen

Hjemmeside: www.wycc2011.com
Resultater: www.chess-results.com/tnr58159.aspx