Mere fra EM i Albena, Bulgarien

EM i Bulgarien er ikke kun skak. Når så stor en delegation er af sted, er de ydre rammer og fællesskabet i truppen vigtige. Fra en af de ledsagende forældre har vi modtaget en rapport fra stævnet.

Af Henrik Ochsner
Rapport fra EM i Albena, Bulgarien
Tak hedder ”Merci” på bulgarsk, og sådan er det hele vejen igennem… Man kunne også sige, at EM for ungdom har været en generelt glimrende oplevelse: Godt organiseret, på et pragtfuldt sted og med hyggelig stemning i den danske lejr!

Resultatmæssigt ligger de danske deltagere måske ikke i helt i toppen, men der er ingen tvivl om, at de næsten alle har fået enormt udbytte af den intensive træningslejr, som de11 dage i Bulgarien udgør. Før dagens runde forbereder spillerne sig i et par timer, og efter runden gennemgår spilleren som regel dagens parti med enten Allan Stig Rasmussen eller Mads Boe. Og i den resterende tid spiller drengene ofte sammen på Chesscube eller lynskak.

De tre yngste spillere er af sted for første gang til et mesterskab i udlandet, og det er tydeligt, at de både har lært kolossalt meget og er blevet stærkt inspireret til at gøre mere ved skakken derhjemme. Disse tre, Filip Boe, Lasse Ramsdal og Johan Ochsner , har haft stor glæde af den daglige træning med Mads Boe – og i tilgift har de fået nogle lektioner med Allan Stig, bl.a. i brug af skakcomputer.

De fire erfarne spillere (Jesper Thybo, Jens Ramsdal, Mads Andersen og Bjørn Ochsner) har trænet hver dag med Allan Stig, som ydermere har bidraget til de konkrete forberedelser på modstanderne i kraft af sin skakkunnen, energi og computerstyrke. På denne måde kom Bjørn uhyre velforberedt til sine indledende partier mod en GM og to IM’ere.

Heldigvis bliver turen også en ferie, og hér er lokationen ideel. Temperaturen er sidst i tyverne, og hotellet ligger op ad stranden, så hver formiddag hopper drengene i Sortehavets bølger.

Om aftenen er der en løbetur for dem, der har lyst, og hvor alle kan være med – selv om der er stor forskel på 8-årige Filip og 16-årige Bjørn, der kommer lige fra idrætsefterskole og maratonløb. (se foto til venstre: Bjørn og Filip, fotograf Allan Stig Rasmussen)

Midtvejs i turneringen var der indlagt en fridag, hvor nogle af os tog ind til Varna, Bulgariens store havneby, der er på størrelse med Aarhus og – ligesom Aarhus – kandidat til titlen som Europæisk Kulturby (i 2019).

Udover de syv spillere og coach/rejseleder Allan Stig Rasmussen deltager seks forældre. For mit eget vedkommende er det første gang. Min ældste søn, Bjørn på 16 år, har godt nok rejst til europæiske turneringer, siden han var 11 – men hver gang har jeg blot vinket farvel og derpå overladt ham til venlige voksnes bistand. For derpå at følge parti eller resultater på internettet, hvor man med stor spænding scroller ned og får den lakoniske besked om 0, ½ eller 1.

Denne gang kunne jeg især være ledsager for Bjørns lillebror Johan på 10 år, der som nummer to ved DM ikke blev udtaget af DSU, men som kunne være med som selvbetaler. Det har været en stor fornøjelse at være med, og jeg vil anbefale det til andre! Udover alle de ovennævnte fornøjelser og hyggeligt samvær i den danske trup har man også tid til læsning eller en Premier League-kamp på en fortovsbar.

Henrik Ochsner