Hold-EM i Novi Sad, 8. runde

Rusland fører EM inden sidste runde i dag, men der er kun et brætpoint ned til Aserbajdsjan på andenpladsen. Danmark tabte i 8. runde 1 – 3 til Tyskland. I sidste runde venter Kroatien, men kampen spilles udenfor live-brætterne, så der er ikke live-kommentering på Skak.dk i dag.

Danmark ligger nr. 20, vi er seedet som nummer 23. Norge ligger lige efter Danmark. Norges GM Jon Ludvig Hammer er stadig ubesejret med 6/8 og dermed topscorer på bræt 1.

Af Lars Bo Hansen
Hold-EM i Novi Sad, 8. runde: Nederlag mod stærke tyskere
Danmark måtte ned mod det stærke og homogene tyske hold i næstsidste runde af EM i Serbien. Efter 2½ times spil så det fornuftigt ud på alle brætter, men i den næste time skruede tyskerne op for spillestyrken og på to af brætterne tabte vi en bonde, på et tredje en kvalitet og på det fjerde sluttede vores eneste lille gevinstchance i matchen med remis. Det er det der sker, når man runde efter runde spiller med modstandere med 100 mere i rating i gennemsnit.

8. runde: Danmark – Tyskland 1- 3 (DK Hvid på ulige brætter)
1. GM Lars Bo Hansen (2574) – GM Arkadij Naiditsch (2685) ½-½
2. GM Sune Berg Hansen (2552) – GM Georg Meier (2664) 0-1
3. GM Allan Stig Rasmussen (2535) – GM Daniel Fridman (2661) ½-½
4. IM Jakob Vang Glud (2476) – GM Jan Gustafsson (2622) 0-1

Tyskernes taktik var tydeligvis at Fridman skulle spille safe mod Allan, mens vi tre andre skulle presses. Den plan lykkedes desværre lidt for godt. Allan fik en lille fordel mod Russisk, men Fridman er stærk i den slags enkle stillinger og tillod aldrig Allans lette initiativ at blive rigtig farligt. En solid remis.

Sune stod tilsyneladende fint mod det nye unge tyske håb Meier, men midtspillet spillede tyskeren meget stærkt og vandt en kvalitet. Sune havde vist stadig visse chancer, men op mod tidskontrollen gik det galt.

Jakob spillede en god og solid åbning mod teoristærke Gustafsson og udligende næsten. Men tyskeren pressede uanfægtet videre, og i den famøse fjerde spilletime overså Jakob en finesse og tabte en bonde. Der var stadig pæne remischancer, da alle bønder var samlet på kongefløjen, men med dronning, løber og springer på brættet var Jakobs kongestilling udsat. Efter fem timers spil og 79 træk lykkedes det desværre Hvid at afvikle til et vundet bondeslutspil. Ærgerligt for Jakob, som kæmpede forbilledligt og var tæt på remissen.

Jeg kom også under pres i midtspillet – både på brættet og uret. I tidnøden røg der en bonde, men også her var der reelle remischancer med tre mod fire samt tårn og springer på samme fløj. Det var ubehageligt at spille, og i de sidste 40 træk var jeg i den evige tidnød nede på 2-3 minutter, men i sidste ende lykkedes det at afvikle alle bønderne, ofre springeren på Sorts sidste bonde og holde tårn mod tårn og springer remis. Det er ret let holdbart, men Naiditsch prøvede nu alligevel i 30 træk inden han accepterede remis.

Et ærgerligt nederlag, men helt reelt – tyskerne var bedre på dagen. Nu må vi i sidste runde prøve at slutte pænt af mod Kroatien i hvad der har været en udmærket dansk turnering med flere gode resultater og spændende matcher.

Lars Bo Hansen

Stillingen efter 8. runde:
1. Rusland, 13 matchpoint, 20½ brætpoint
2. Aserbajdsjan, 13 matchpoint, 19½ brætpoint
3. Ukraine, 11 matchpoint, 20 brætpoint
4. Armenien, 11 matchpoint, 19 brætpoint
5. Holland, 11 matchpoint, 19 brætpoint
6. Spanien, 11 matchpoint, 19 brætpoint
7. Israel, 11 matchpoint, 17 brætpoint

20. Danmark, 8 matchpoint, 15 brætpoint
..
38 nationer deltager.

Officiel hjemmeside: http://www.eurons2009.com/eng.htm