U-VM: 7. runde

FM Mads Andersen tabte lidt ærgerligt for første gang i turneringen, men er stadig med på live-brætterne i turneringen.

Redaktionen har modtaget nedenstående referat fra Halkidiki om 7. runde.

Af Andreas Wiwe
Ungdoms-VM i Grækenland – 7. runde
U-18: Nicolai Brondt var sort mod M. Larmuseau, 2271, fra Belgien; ham som Rostgaard spillede remis mod i runde 5. Nicolai kom ind i noget af sin forberedelse, men spillede ikke helt korrekt da modstanderen afveg fra den, og det blev hurtigt rigtig slemt. Det indså Nicolai heldigvis, så han tog en rigtig smart praktisk beslutning, i form af at tage noget materiale, frem for bare at lide. Modstanderen fejlede temmelig voldsomt, formentlig fordi han missede en smart lille taktisk pointe, og pludselig stod Brondt helt overvældende, og var endda foran materialt. Så han udnyttede i fin stil sin hang til afbytninger, og kørte pointet hjem i fuldstændig sikker stil. Det ser ud til, at Brondt er på vej til at tage et godt hop fremad!

Tobias Rostgaard fik endnu en rigtig stærk modstander, denne gang på 2370 fra Tjekkiet. Alligevel fik han nærmest foræret en velkendt stilling med et tempo ekstra som hvid. Ærgerligt nok var det bare ikke lige hans dag, og selvom han i starten fulgte fornuftigt op, kom der en del unøjagtigheder og fejl, og han måtte hurtigt hejse det hvide flag. Pokkers, for Tobias har ellers imponeret mange gange i turneringen hidtil, mod stærke modstandere, men han var vist også for første gang præget meget af varmen i spillelokalet.

U-16: Mads Andersen spillede en lang teorivariant med sort mod en knap 2400-mand, som Mads delte førstepladen i gruppen med. Undervejs virkede det som om, at han var lidt for glad for remis og byttede springer for løber for at komme i et dronningeslutspil, som han regnede med var remis. Det var det selvfølgelig også, men modstanderen pressede og pressede og til sidst var der vindende fordel. Det førte modstanderen hjem, og Mads tabte dermed desværre.

Bjørn Ochsner, som virkelig ar godt med inden runden, mødte en 2400-mand med hvid. Han overraskede modstanderen, uden at få fordel ud af det, men modstanderen var ganske enkelt bedre og spillede hele tiden fornuftige træk. Måske en ide efter b3 var at spille Dd1 og (før eller siden) give en kvalitet for en bonde og løberpar på c2. Samtidig kunne Bjørn så have fået en flot springer på b5 og forholdsvist let spil, men det kræver naturligvis lidt at give materiale, og tanken var ikke faldet Bjørn ind. Herefter gik det stærkt, og Bjørns brikker kunne nærmest ikke flytte. Så røg der en kvalitet, og partiet var så godt som ovre. Ærgerligt, men Bjørn står stadig til en stor ratinggevinst og ligger pænt til i gruppen.

Kristian Seegert var sort mod Jorge Cori, på ca. 2500, som han hurtigt overraskede i åbningen. Desværre blev han straffet for at være gået for meget mere i dybden, frem for i bredden, i forberedelserne, da modstanderen straks spillede et objektivt set ikke særligt kritisk træk. Kristian kom hurtigt til at stå lidt under, blot for snart at udligne igen! Men han fik ikke prioriteret udviklingen af sine officerer på kongefløjen højt nok, og den sortfeltede løber kom aldrig rigtig i spil. 2500-gutten spillede godt og omsatte fordelen til gevinst i benhård stil.

U-14: Mads-Holger Jacobsen spillede hvid og slap rigtig fint fra åbningen. Desværre havde han en slem hovedpine under partiet, hvilket forhindrede effektiv tænkning. Mads-Holger valgte en forkert plan i midtspillet og kom til at stå under. Modstanderen lavede dog en fejl, som kostede en kvalitet, men det var stadig meget farligt. I den begyndende tidnød fik Mads-Holger chancen for at slå til og få rigtig gode gevinstchancer, men missede desværre varianten. I stedet røg der en bonde og lidt efter en officer eller mat, hvorfor Mads-Holger opgav.

U-12: Jesper Thybo kom ud i sin forberedelse med sort mod en gut på 1682; eneste problem var, at det gjorde hans modstander også. En spændende åbning, hvor Jesper gav en bonde for spil. Hvid ofrede en kvalitet tilbage for løberpar og stærke centrumsbønder, men Jesper havde formentlig overtaget, særligt hvis han have spillet et c5-brud på det rette tidspunkt. Til sidst kom Jesper dog nok til at stå lidt under, uden reelle chancer for at komme til at vinde, hvorfor han tilbød remis. Smart beslutning, selvom remis ikke var udgangspunktet inden partiet, men ok, 50 % til Jesper med 3½/7.

U-10: Tobias Dreisler mødte en uratet med og spillede en rigtig fin åbning og fik fordel. Først vandt han en bonde og derefter en til. Modstanderen fik lidt modangreb undervejs, hvilket kostede Toby to bønder, men tårnslutspillet var stadig vundet. Dog spillede Toby forkert og valgte at gå efter en bonde frem for at skubbe bønderne frem mod målet. Da de nærmede sig slutningen af partiet, havde sort faktisk en remis, men spillede helt forfærdeligt i tårnslutspillet, og Toby vandt heldigvis alligevel til sidst. Toby har fået rettet op på den dårlige start og har nu 3½/7.

U-8: Albert Petersen spillede endnu en franskmand med sort. Brikkerne blev udviklet fint, og Albert fik styr på sin kongestilling, men da der kom en trussel mod h7 (hvor kongen stod på g8), overser Albert truslen og han blev sat mat på med Lh7 og Dg6 med kongen på f7. Albert var ellers begyndt rigtig, at bruge de ting han har lært hernede, så mon ikke der snart er en sejr på vej? 2/7 indtil videre til Albert.

Dermed formåede flokken altså ikke at holde dampen oppe fra den utroligt flotte dobbeltrunde-dag, ja faktisk var det en rigtig hård dag for os, men det bliver forhåbentlig revancheret i morgen.

Andreas Wiwe

PS. Fra 6. runde:
Jesper Thybo – Aleksander Konstantinov, Hvid trækker

Hvid står selvfølgelig rigtig godt her, men efter Jespers næste træk, vinder han bare forceret i en meget flot variant. 1. Lf4, Dxf4 2. Tf3, Dd2 (2…
Dxd4 3. Dxh7+ Tg7 (3… Kf8 4. Sxg6+ Txg6 5. Lxg6) 4. Lxg6+ Kf8 (4… Ke7 5.
Dxg7+ ) 5. Dh8+ Tg8 6. Txf6+ Ke7 7. Dh7+ Kxf6 (7… Kd6 8. Sf5+) 8. Df7+ Ke5
9. Sf3+ {og dronningen falder.})
(2… Qxh4 3. Bxg6+ hxg6 4. Qxh4) 3. Dxh7+, Tg7 4. Lxg6+ Kf8 (4… Ke7 5. Dxg7+ Kd6 6. Txf6) 5. Txf6+ Ke7 6. Dxg7+ En flot variant, som forbavsede begge trænere! Men særligt imponerende var det, at Jesper i analyserne bagefter kunne alle varianterne á tempo, hvilket bare viser, at han havde regnet det hele til bunds fra starten. 1-0