U-VM: 4. runde

Søndag byder på to runder ved U-VM i Grækenland, hvor FM Mads Andersen er at finde på live-brætterne.

Redaktionen har modtaget nedenstående referat fra Halkidiki om turneringens 4. runde.
Af Andreas Wiwe
Ungdoms-VM 4. runde
U-18: Her fortsatte Nikolai Brondt de fine takter fra i går. Han fik en god lang forberedelse ind og kom til at stå pænt. Desværre fulgte han det ikke helt korrekt op, og modstanderen fik overtaget, men heldigvis spillede modstanderen så en forkert plan, og pludselig havde Brondt igen overtaget. Det blev udbygget til en større og større fordel, og i tidnøden gik det så helt galt for modstanderen, så Brondt tog hele pointet. En rigtig flot sejr over en 2250-mand, og dermed 2½/4 til Brondt!

Tobias Rostgaard spillede igen et rigtig godt parti med de hvide brikker mod en uratet sydafrikaner. Han spillede åbningen fint og fik fordel, som han senere fulgte op med en kombination, der vandt materiale og senere partiet, da modstanderen samtidig fik svækket sin kongestilling. 2/4 til Tobias inden dobbeltrunden.

Mads Andersen i U-16 spillede mod en 2250-mand fra Rusland med sort. Det blev en lang teorivariant, hvor hvid fik hængende bønder, og stillingen var sikkert i balance. Mads kendte lidt til stillingstypen i forvejen, og spillede ganske enkelt langt bedre end sin modstander. Han udmanøvrerede ham på kryds og tværs, så det var en sand fornøjelse at se på i aftenens partigennemgang! Mads vandt en kvalitet og kort efter partiet. Fremragende spillet, og dermed har Mads 3½/4 – efter eget udsagn den hidtil bedste start til et sådant stævne! – og ligger rigtig godt til i sin gruppe.


Mads Andersen

Bjørn Ochsner havde sort og røg ud af sin ’forberedelse’ (der var ingen partier i basen med modstanderen) allerede i træk to, hvor modstanderen spillede noget utraditionelt. Bjørn fik en fin stilling, som sikkert var i balance, men herfra spillede Bjørn ganske enkelt bedst, og tillod undervejs et fint intuitivt kvalitetsoffer, som modstanderen dog ikke turde tage imod. Partiet endte ud i et tårnslutspil, hvor Bjørn bare havde to bønder mere. Igen et rigtig glimrende parti af Bjørn, som i øvrigt her til aften ikke blot kunne fejre sin sejr, men også sin 16 års fødselsdag – tillykke med det! Han fik dermed givet sig selv dagens første gave, og gjorde sig samtidig fortjent til også at få en af den danske delegation: Naturligvis en bog om skak. Således ligger Bjørn også rigtig fint til i gruppen med 3/4.

Bjørn Ochsner – til lykke med fødselsdagen!

Kristian Seegert spillede hvid mod en stærk IM’er fra Holland, og havde forberedt sig grundigt. Alligevel lykkedes det desværre IM’eren at undvige forberedelserne og komme ind i en stilling, som Seegert ikke kendte. Han spillede en lidt forkert plan, så modstanderen fik hurtigt overtaget. Måske Sd5 på det rette tidspunkt kunne have genskabt balancen, men det var svært. Sort fik større og større fordel, og til sidst spillede Seegert lidt for hurtigt og hans stilling kollapsede. Pokkers, særligt fordi han havde flere gode overraskelser klar – men dem kan han sikkert bruge en anden god gang! 2/4 til Seegert indtil videre.

Mads-Holger Jacobsen i U-14 kom også rigtig velforberedt til brættet, men desværre fandt hans modstander en trækfølge, som snød Mads-Holger og Lc8 kom aldrig rigtigt ud. Hvid spillede dog et rigtigt fornuftigt parti og Mads-Holger var konstant under pres, hvilket også gjorde sig udslag i et stort tidsforbrug. Måske han kunne have holdt balancen ved hjælp af en taktisk finte, men Mads-Holger valgte et træk, som afværgerede angrebet, men efterlod en fæl tilbagestående bonde på e6. Modstanderen spillede det flot og fik pludselig alle de tunge brikker sat i en åben d-linje, så Mads-Holger var helt pakket ned. Dog havde han muligvis forsvarsmuligheder undervejs, men det store pres havde sat så eftertrykkelige aftryk på tidsforbruget, at det var umuligt, og modstanderen brød igennem Mads-Holgers stilling og vandt.

Jesper Thybo stod rigtig godt efter åbningen, som han var forberedt på, og udbyggede sin fordel langt ind i midtspillet. Modstanderen fik dog lavet en god afbytning, hvor han gav tårn for let + 2 bønder, og pludselig var der modspil den anden vej, fordi Jespers tårne ikke havde åbne linjer at arbejde i. Men så fik Jesper snydt ham, og stod formentlig til gevinst, da han langt ud på aftenen kom til at lave en brøler, som straks kostede partiet. Øv. Dermed har Jesper 1/4.

Toby Dreisler havde lidt problemer i åbningen, men kæmpede sig flot ud af sine problemer og fandt en smart kombination undervejs, som vandt en bonde, hvorefter Toby stod til gevinst. Desværre glemte han lige en springerfamilieskak der kostede dronningen og dermed partiet. Rigtig ærgerligt. ½/4 til Toby.

Albert Petersen var med to sejre i træk rykket godt op i tabellen og i dag stod den på en hård modstander fra Indien. Igen slap Albert hæderligt fra åbningen, men i midtspillet gik det galt og modstanderen, som for resten spillede rigtig fint, fik fordel og vandt ret hurtigt herefter materiale, og Albert tabte. Albert har nu 2/4.

I morgen står den på dobbeltrunde, så der bliver ikke tid til de vilde forberedelser. Held og lykke til dem!

Andreas Wiwe

Hjemmeside: http://wycc2010.chessdom.com/