NATO skak i Køge

Danmark er i år vært for Natomesterskaberne i skak, der spilles i Køge fra den 18. til 22. oktober. Mandag den 18. oktober kl. 10.00 åbnes turneringen på Køge Havn med bl.a. 27 husarer til hest.

Vi har modtaget nedenstående pressemeddelelse.

Af Finn Stuhr
NATOs militære skakspillere gæster Køge
Er det NATOs nye strategi der tager sit udspring i Køge fra næste uge? Måske! Men i hvert fald er det militære skakspillere fra 14 lande, der gæster Køge i den kommende uge for at dyste om det attraktive trofæ, en bronzefigur af Knud den Store og kreeret af billedkunstneren Josef Salomon. Gardehusarregimentes Hesteeskadron med fuldstyrke af 27 husarer til hest præger bybilledet på mandag formiddag, når Køge Skakklub og Forsvaret åbner ballet til Køge Skakklubs største stævne til dato og vel nok Køge bys største sportsstævne i år. 

Natomesterskaberne
De officielle Natomesterskaber bliver i år afviklet for 21. gang. Med et enkelt afbræk i 1993, hvor der ikke kunne findes en officiel vært, har dette mesterskab fundet sted siden 1989, hvor Natos Generalsekretær Manfred Wörner åbnede det første stævne i Hammelburg, Tyskland.

På mandag den 18. oktober er det Køges borgmester der sammen med Generalerne Erik Darre og Hendrik Steffers henholdsvis fra Forsvarets Sundhedstjeneste og Holland, der åbner stævnet på Køge Havn kl. 10:00.

Efter paraden vil hestene fået serveret gulerødder fra borgmester Marie Stærkes hånd ligesom husarerne får sig en velfortjent gl. dansk som er en tradition, når husarerne er på visit.

Efter åbningsceremonien ved havnen vil Hesteeskadronen foretage et byridt til glæde for byens borgere og ikke mindst et af byens plejehjem, inden de rider retur til Gl. Kjøgegaard der velvilligt har stillet gårdens faciliteter til rådighed for Hesteeskadronen, der også gæstede Gl. Kjøgegaard i anledning af fejring af Træskoslaget.

Hesteeskadronen bliver eskorteret af Københavns ridende politi som vil sikre, at trafikken går glidende.

Jo skakspillet har sine facetter og kan gøres med prompt og pragt, men trods den festlige indledning bliver det alvor, når de militære har fået smidt uniformen og senere på dagen skal dyste med hinanden ved brætterne i første runde der starter kl. 14:00 i Teaterbygnings Teatersal.

Når turneringen slutter fredag er der spillet i op til 35 timer flyttet mere end 5000 træk ved de 42 brætter og vinderne er fundet.

Der spilles foruden om det individuelle mesterskab i nærskak også et holdmesterskab. Desuden et lynskakmesterskab fredag eftermiddag og sideløbende med det spiller GM Carsten Høi simultan mod de spillere, der vil forsøge at slå en ægte stormester i skak.

Ugen afsluttes fredag aften med fest i Teaterbygningen og pricegiving.

Finn Stuhr, Køge Chess Festival

Hjemmeside: www.natochess.com