Drømmestart i Sibirien

Fra holdleder for det danske kvindehold ved OL i Khanty-Mansiysk, IM Thorbjørn Bromann, har vi modtaget første rapport.

Ondag kl. 11.00 spiller holdet i den åbne række mod Schweiz mens kvindeholdet møder Holland. IM Jens Ove Fries Nielsen kommenterer live på Skak.dk.

Af Thorbjørn Bromann
Drømmestart i Sibirien
Søndagens lange rejse til Khanty-Mansiysk forløb uden de store problemer bortset fra en times forsinkelse under mellemlandingen i München – angiveligt pga. en skrivefejl! I lufthavnen i Sibirien blev vi modtaget af vores flinke guide Julia, som vil følge os under hele turneringen. Uden problemer blev vi indkvarteret på det store Hotel Olympic, som er bygget specielt til lejligheden. Værelserne er store og fine, men det er tydeligt, at vi er de første som bor på dem. Der er et stort udvalg af forskellig slags mad til måltiderne på hotellet, så der er lidt for enhver smag. Generelt føler vi os godt tilrette på hotellet, hvor selv fitnessrummet er blevet testet af flere fra vores delegation.
 

Mandagen brugte vi lidt forskelligt. De fleste af os besøgte byens flotte kirke og fik shoppet lidt i løbet af dagen. Om aftenen deltog herrernes holdleder Jan Gustafsson og undertegnede i Captains’ meeting. Det var ikke videre godt arrangeret og blev noget forsinket, men vi fandt da ud af, at der ikke er nogen regler for, hvornår man må tilbyde remis. Dog kan en turneringsleder dømme partiet “0-0”, hvis to spillere tager remis i 2-3 træk. Desuden var der flere, som var godt utilfredse med at arrangørlandet Rusland får lov at stille mere end 3 hold. Til det blev der svaret, at hvis der var ulige antal hold, så må Rusland stille med et 4. hold. Hvis der er lige antal hold, så må de stille med både Rusland 4 og Rusland 5! Der blev slået ud med armene og grint en del over det svar…

Sent mandag aften var der åbningsceremoni, hvor de fleste fra den danske delegation deltog. Det var ganske flot og det var tydeligt, at russerne havde gjort sig umage.

Tirsdag gik det endelig løs på skakbrættet. Herrerne havde trukket en overkommelig modstander i Hong Kong og valgte at spare Sune. Det blev til en stensikker sejr på 4-0 og nu venter en formentlig jævnbyrdig kamp mod Schweiz.

Kvindeholdet var lige akkurat kommet i øverste seedningslag, hvilket burde betyde et modstanderhold med spillere uden Elo. Sådan var Tunesien også registreret, da seedningen blev lavet, men efter rundelægningen blev deres Elo så skrevet på. Netop Tunesien slog vi til sidste OL med 4-0 i sidste runde, så i princippet mødte vi dem i to runder i træk til OL (Trine mødte endda samme spiller som sidst!). I øvrigt skal vi ikke klage over lodtrækningen. Svenskerne er seedet over os og mødte Rusland 3 med en WGM på bord 1! Alligevel lykkedes det svenskerne at vinde en flot 3-1 sejr efter tab på førstebordet.

Undertegnede valgte at spare Oksana i denne runde, så hun kan være frisk til de kommende runder mod hårdere modstand. Samtidig havde Oksana fødselsdag, hvilket vi selvfølgelig fik fejret med russisk lagkage og gaver.


Carina Jørgensen (foto: Thorbjørn Bromann)

Det startede rigtig godt! I forberedelserne havde vi set, at flere af de tunesiske piger rent taktisk jævnligt kommer i uføre og dette var Carina til fulde opmærksom på. Efter 10. 0-0-0?? spillede Carina det helt afgørende Lb4(!) som efterfulgt af Sxc3(!) og La3 fik sin modstander til at opgive allerede efter 12 træk. Super start af Carina og hvilken OL-debut!

På bord 4 var Thomine ligeledes OL-debutant. Hun fik hurtigt en stilling, som passer hende godt og jeg havde hele tiden en god fornemmelse af, at hun ville vinde partiet. Den lille fordel efter åbningen blev stille og roligt udbygget og da hun vandt en kvalitet var partiet reelt afgjort. Trine sluttede nærmest samtidig. Hun kom fornuftigt ud af åbningen, men midtspillet spillede modstanderen rigtig fint. Trine havde nogle problemer undervejs, men stille og roligt viste Trine at hun er den stærkeste af de to, og da tuneseren lavede flere upræcise træk i rap vist Trine ingen nåde og vandt sikkert. Til OL tæller matchpoint før brætpoint, så vi var alle glade for at sejren nu var i hus.

Tilbage sad Marie, som i midtspillet sikrede sig afgørende fordel, men desværre fik hun spillet den forkerte kombination samtidig med at hun brugte en masse tid på det. Pludselig kunne modstanderen spille smart, hvilket kostede en kvalitet for en bonde. Stillingen var meget kritisk, men herfra spillede Marie meget stærkt. Den unge tunesiske pige spillede nogle træk lidt for hurtigt og med først b5 og efterfølgende c6 fik Marie pludselig overtaget. Nu lignede det i hvert fald mindst remis og da Marie så også fik lov at hapse bonden på g7 var der ikke længere tvivl om, at hun også ville vinde partiet!

4-0 over Tunesien var en glimrende start på turneringen. Alle ydede en super koncentreret indsats. Nu venter det stærke hollandske hold i morgen.
 
Thorbjørn Bromann, Sibirien.

Skak OLs hjemmeside:  www.ugra-chess.ru

Skakserveren: Skak.dk