Chokerende start på VM-matchen

Rapport fra 1. parti i VM-matchen mellem Anand og Topalov, der spilles i Bulgariens hovedstad, Sofia. Dan H. Andersen er i Sofia og overværer matchen som Skakbladets korrespondent.

Andet parti starter søndag kl. 14.00. På Skak.dk vil GM Lars Bo Hansen fra kl. 15.00 være dagens kommentator.

Af Dan H. Andersen
Chokerende start på VM-matchen – Anand tabte efter grov fejl i 23. træk.
Anand og hans hold vandt den indledende kamp om sympatien, godt hjulpet af bulgarerne. Den islandske vulkan havde lammet flytrafikken, og da Frankfurt lufthavn lukkede om morgenen den 16. april, var Anand og hans hustru og manager Aruna strandet i Frankfurt med bagage, dele af deres delegation og utvivlsomt computerkraft nok til at sende en mand til Mars. Derfor bad han via Det Indiske Skakforbund om udsættelse af matchens start i tre dagen. Den bulgarske organisationskomite og Det Bulgarske Skakforbund svarede forbløffende aggressivt og rethaverisk med iblandet koldkrigs paranoia på anmodningen. Man kan se deres svar her: http://letters.chessdom.com/bcf-statement-anand-topalov

Det endte med, at FIDE bevilgede en dags udsættelse på matchen, som derfor begyndte lørdag den 24. april. Åbningsceremonien fandt sted som planlagt den 21. april.

Anands hold rejste til Sofia med en Mercedes Sprinter, der var stor nok til at transportere chauffører, Anand, Aruna, sekundanter og bagage. Foruden køleskab var den udstyret med DVD-afspiller og to skærme. Et af holdets medlemmer skrev en beretning om rejsen, der blev gengivet på Chessbase under overskriften ”En vulkansk rejse – med Ringenes Herre.”
Man kan se beretningen her med nogle ret sjove billeder: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6269

Ekspeditionen begyndte i Frankfurt kl. 11.00 søndag formiddag og endte tirsdag morgen i Sofia. Undervejs så de Ringenes Herre, den udvidede version. Man behøver ikke at have meget fantasi for at se billedet for sig: Anand, skakkens Frodo, rejser i vulkanens askesky gennem uvejsomt terræn mod Mordor, hvor Sauron alias Topalov venter. De ankom tidligt tirsdag morgen, i tide til morgenmad, åbningsceremonien næste dag, og en klar propagandasejr.

Jeg overværede ikke selv åbningsceremonien, men ifl. Neues Deutschlands korrespondent fortsatte den bulgarske statsminister hjemmebanens uforskammetheder ved at give verdensmesteren den kolde skulder. Han sad ved siden af Anand i syv minutter, før han nedlod sig til at give ham hånden.

Men én ting er at vinde propagandakrigen, en anden at vinde matchen, og her startede det katastrofalt for Anand. Ved lodtrækningen trak han sort, og på Topalov 1. d4 svarede Anand med Grünfeldindisk, en åbning, han kun har spillet meget sjældent. Spillet fortsatte i en kendt variant, hvor hvid ofrer en bonde mod udvikling og initiativ. Spillerne brugte hver 9 minutter til de første 20 træk. I 23. træk skal Anand vælge og tænker for første gang længe.

Topalov – Anand, stillingen efter 23. Tf1-f3

Topalov plan er tydeligvis Kf2 og tårndublering på h-linjen. Både 23. -, Ld7 og 23. -, Lb7 ser lovende ud og giver ifølge computerne fordel. Om det er korrekt er nok tvivlsomt, for vi må stadig være i Topalovs hjemmeforberedelse, og jeg synes nok, at hvids angreb ser farligt ud, men Anand trak i stedet 23. -, Kf7??.

Forundring og siden forbløffelse bredte sig i presserummet, da computerne gav 24. Sxf6 med afgørende fordel for hvid. Og ganske rigtigt: Topalov spillede springerofret efter få minutter, og skønt Anand nu tænkte i op mod 40 minutter, fandt han ikke noget og opgav i træk 30. 

Pressekonferencen var kort. Ingen af spillerne syntes at have lyst til at udbrede sig om partiet, og de sad ganske som under partiet uden at have eller søge øjenkontakt med hinanden. Journalisterne ville jo gerne vide, hvor meget Topalov havde forberedt, for hele sekvensen til og med 24. Sxf6 virkede som en hjemmeforberedelse, men det ville han naturligvis ikke svare på. Springerofret virkede naturligt, sagde han. Anand sagde bare, han havde blandet nogle træk. Det skal man nok ikke lægge for meget i. Han blev spurgt om forspillet op til matchen havde betydet noget, men han ville ikke kaste skyldes på hverken vulkan eller den lange rejse. Typisk Anand. Så blev der stillet et par spørgsmål på spansk, som begge spillere besvarede på samme sprog. Så var den pressekonference overstået. Anands følelser viste sig kun i den hast, han forlod lokalet i. En journalist ville vist have stillet ham et spørgsmål på vejen ud, men Aruna smilede sit utrolig sympatiske smil og gjorde tavst journalisten klart, at det ikke var rette tid og sted lige nu.

På nettet har nogle spekuleret over, om Anand bør fyre sine sekundanter eller sekundanterne fyre Anand. Meget morsomt, men noget må være gået helt galt. En verdensmester bør ikke lave en afgørende fejl i træk 23 i en kendt variant, han har forberedt hjemme.

Anand har kun spillet Grünfeldindisk nogle få gange i turneringsskak, så det er utvivlsomt en speciel forberedelse og overraskelse til matchen. Den er nu ødelagt, både varianten og overraskelsen. Man må håbe for Anand, han har en plan B.  

Dan H. Andersen

Matchen hjemmeside: www.anand-topalov.com