Årets Danske Skakspiller

For første gang er det op til medlemmerne af Dansk Skak Union at kåre Årets Danske Skakspiller.

Skak-Oscar’en blev stiftet af Dansk Skak Jounalistforening i 1977 og er hvert år lige siden tildelt en markant dansk spiller efter afstemning blandt foreningens medlemmer.

Sidste år blev Årets Danske Skakspiller valgt af Dansk Skak Unions presseudvalg bestående af Skakbladets redaktør, Thorbjørn Rosenlund, den oprindelige initiativtager til prisuddelingen, Svend Novrup og nyhedsredaktør på www.dsu.dk, Thomas Hauge Vestergård. Samtidig blev der indgået aftale med Dansk Skak Union om, at Skak Oscar’en overgår fra DSJ til DSU fra og med 2009.

Derfor skal DSUs medlemmer nu til stemmeboksen for at kåre Årets Danske Skakspiller. Dansk Skak Unions presseudvalg har nomineret 22 spillere, der har markeret sig i det forløbne år. Af disse skal man vælge nr. 1, nr. 2 etc. indtil 10 er valgt.

I sammentællingen vil en førsteplads give 12 point, en andenplads 10 point, tredjeplads 8 point derefter 7-6-5-4-3-2 og 1 point.

For at sikre, at man kun kan stemme en gang, skal man ved afstemningen opgive navn og medlemsnummer (som kan findes bag på Skakbladet). Det er dog kun undertegnede, der kan se, hvad hver enkelt har stemt og jeg har selvfølgelig tavshedspligt.

Afstemningen løber indtil den 1. januar 2010 klokken 12.00. Senere på dagen afsløres top 10 her på hjemmesiden.

Svend Novrup fortæller om hvordan Skak-Oscar’en hidtil er blevet uddelt:

Årets skakspiller er en titel, der skal tildeles en spiller, der har præsteret et strålende kvalitativt resultat i det forløbne år. Et, som ikke-skakspillere kan anerkende som ekstraordinært. Det skal dog ikke nødvendigvis være årets bedste enkeltresultat, da der tages et vist relativt hensyn til forventninger, især overgåede, og hastig fremgang.

Man bør ikke kunne blive Årets Skakspiller ved som en overraskelse at vinde NM i skoleskak, for det er ikke en titel, som den store offentlighed vil forstå som storslået, men vinder en IM et GM-turnering og yderligere har nogle stabile resultater i et år, kan han vinde foran fx en Peter Heine, der laver større præstationer ratingmæssigt ved at klare sig pænt i topturneringer. Der bør også altid være en vis positiv særbehandling af årets danske mester.

De lavere placeringer på top-10-listen kan tilgodese særlige dele af skakken: Kvindeskak, veteranskak, juniorskak, problemskak, korrespondanceskak, hurtigskak mm.

Svend Novrup

Gå til: Afstemningen er lukket.

Sidste års liste: http://www.dsu.dk/index.php?id=4&NewsId=1750