Hold-EM i Novi Sad, 7. runde

Lars Bo Hansen kalder i nedenstående referat Danmarks sejr over Bulgarien for en gedigen dansk overraskelse. Efter min mening er det for beskedent, når de 23. seedede slår de 4. seedede.

Danmark er tilbage på live-brætterne og IM Jens Kristiansen har på DSUs debat forum meldt sig klar til igen at være chefkommentator torsdag eftermiddag.

Af Lars Bo Hansen
Hold-EM i Novi Sad, 7. runde: Sejr over fjerdeseedede Bulgarien
Det danske hold leverede en gedigen overraskelse, da det fjerdeseedede bulgarske hold – dog uden verdensetteren Veselin Topalov, der sad over – blev besejret 2½-1½ i 7. runde af EM.  Dagens store helt var – som mod Slovenien – Jakob Vang Glud, som sled sin modstander op i et langt og begivenhedsrigt parti. Med den fine sejr er vi nu igen fremme på livebrætterne, hvor Tyskland venter i næstsidste runde.

7. runde: Bulgarien – Danmark 1½ – 2½ (DK Hvid på lige brætter)
1. GM Ivan Cheparinov (2667) – GM Lars Bo Hansen (2574) ½ – ½
2. GM Aleksander Delchev (2635) – GM Allan Stig Rasmussen (2535) ½ – ½
3. GM ValentinIotov (2578) – GM Lars Schandorff (2501) ½ – ½
4. GM Dejan Bojkov (2528) – IM Jakob Vang Glud (2476) 0 – 1

Lars fik endnu en Sort, hvor han i lighed med de tidligere runder var solid og sikker. Iotov, som ellers havde scoret rigtig godt, fik aldrig fat i noget, og partiet sluttede remis kort før tidskontrollen.

Jeg mødte Topalov-sekundanten Cheparinov, som spillede samme variant i Spansk som ”chefen” havde gjort i et tidligere parti mod Ivanchuk. Hvid vinder terræn, og jeg kom under et vist pres. Men min stilling var solid og Hvid skulle spille præcist for at nedbryde barrikaderne, og det fik Cheparinov ikke gjort – han ofrede ret unødvendigt en bonde, og jeg fik godt modspil. Af matchtaktiske grunde tilbød jeg remis i gensidig tidnød, da begge vores hvide stod godt, og Cheparinov turde ikke at gamble i tidnøden.

Allan havde godt fat i den solide Delchev – i en skarp spanier opbyggede Allan et farligt initiativ. Men Sort forsvarede sig godt og i tidnøden blev der afviklet en del brikker og et lige slutspil opstod. Et spændende kampparti.

Tilbage sad så Jakob, som endnu en gang spillede et spændende og uoverskueligt parti. Jakob ofrede en kvalitet og fik to stærke bønder for den, og da tidskontrollen var klaret var det tydeligt at kun Jakob kunne spille på gevinst. Men Bojkov forsvarede sig i første omgang godt og i de næste ca. 20 træk skete der ikke rigtig noget. På vej ind i den ”evige tidnød” med kun 30 sekunder pr. træk havde jeg netop signaleret til Jakob at remis var OK, da Bojkov pludselig spillede galt og frivilligt gik ind i et vanskeligt slutspil. Det var måske stadig holdbart for Sort, men i tidnøden brød bulgareren helt sammen og Jakob kørte sikkert pointet og matchsejren hjem.

En super præstation af det danske hold – det er sjældent at vi vinder matcher mod så højt seedede modstandere. Nu er vi helt fremme hvor det er sjovt, og vi glæder os til de to sidste runder!

 Lars Bo Hansen

I den samlede stilling bragte Armenien spænding tilbage i topstriden ved at slå det hidtil førende hold fra Azerbaijan med mindst mulig margin, 2½ – 1½ i 7. runde. Top 3 ligger nu næsten lige inden de sidste to runder.

Stillingen efter 7. runde:
1. Rusland, 11 matchpoint, 18 brætpoint
2. Armenien, 11 matchpoint, 17½ brætpoint
3. Azerbaijan, 11 matchpoint, 16½ brætpoint
4. Ukraine, 10 matchpoint, 18 brætpoint
5. Polen, 10 matchpoint, 17 brætpoint

16. Danmark, 8 matchpoint, 14 brætpoint
..

38 nationer deltager.

Officiel hjemmeside: http://www.eurons2009.com/eng.htm
 
Live-kommentering: Skak.dk