EM i Novi Sad 5. runde

Azerbaijan har lagt sig i spidsen for Hold-EM i Serbien, hvor Danmark med en sejr over Slovenien igen er kommet op på livebrætterne.

IM Jens Kristiansen, der har været en glimrende kommentator på Skak.dk indtil nu, kan ikke være til stede tirsdag eftermiddag. Derfor er det planen, at man giver Skak.dk’s brugere ansvar for selv at kommentere og diskutere 6. runde. Når en bruger åbner et analysebræt for et enkelt live-parti, er det oplagt at følge netop det parti her. Det vil være smart, hvis der kun oprettes eet analysebræt for hvert af de fire partier, men det står selvfølgelig enhver frit for at starte et analysebræt.

Af Lars Bo Hansen
Hold-EM i Novi Sad, 5. runde: Flot sejr over Slovenien
Det danske hold leverede en flot indsats da det højereratede slovenske hold blev besejret 2½-1½ ved 5. runde af EM. Med den fine sejr er vi nu igen fremme på livebrætterne, hvor Polen venter.

5. runde: Slovenien – Danmark 1½-2½ (DK Hvid på lige brætter)
1. GM Alexander Beliavsky (2656) – GM Lars Bo Hansen (2574) ½-½
2. GM Luka Lenic (2575) – GM Sune Berg Hansen(2552) ½-½
3. GM Jure Borisek (2575) – GM Lars Schandorff (2501) ½-½
4. IM Matej Sebenik (2489) – IM Jakob Vang Glud (2476) 0-1

Sune spillede en solid remis mod den unge og farlige Lekic. Sune fik aldrig nogen særlig fordel ud af åbningen (Katalansk), og valgte fornuftigt at tage det sikre, da de øvrige brætter stod godt.

Beliavsky spillede åbningen upræcist mod mig – lidt overraskende, da han selv er en førende ekspert i Dronninggambit – og jeg fik hurtigt en god stilling. I en lang slagudveksling i overgangen fra midtspil til slutspil vandt jeg en bonde, men i processen blev alle bønder samlet på samme fløj, hvilket gjorde det umuligt at konvertere den lille materielle fordel.

Lars spillede endnu en Caro-Kann, som dog skiftede karakter til nærmest at ligne en Konge-Inder. Partiet lod til at være nogenlunde i dynamisk ligevægt, og lige efter tidskontrollen enedes man om remis.

Dagens store helt var Jakob, som blev matchvinder med et flot parti. Allerede før partiet havde Jakob bekendtgjort at han ville gå hårdt til sloveneren, og det lykkedes til fulde! Jeg har lidt at svært ved at referere partiets forløb, for det var stort set umuligt at overskue hvad der foregik! Den komplekse stilling passede tydeligvis Jakob bedre end modstanderen, og sloveneren formåede ikke at kontrollere situationen hverken på brættet eller uret. I tidnøden brød det helt sammen, og Jakob kørte sikkert partiet hjem. En super præstation!

En flot sejr, som bringer os godt tilbage i tabellen og lover godt for de afgørende runder.

Lars Bo Hansen

Stillingen efter 5. runde:
1. Azerbaijan, 10 matchpoint, 13 brætpoint
2. Rusland, 8 matchpoint, 13½ brætpoint
3. Georgien, 8 matchpoint, 12 brætpoint
4. Ungarn, 7 matchpoint, 13½ brætpoint
5. Frankrig, 7 matchpoint, 12½ brætpoint
6. Spanien, 7 matchpoint, 12½ brætpoint
7. Holland, 7 matchpoint, 12½ brætpoint
8. Ukraine, 7 matchpoint, 12½ brætpoint
….
14. Danmark, 6 matchpoint, 10½ brætpoint

Der deltager 38 nationer.

Officiel hjemmeside: http://www.eurons2009.com/eng.htm

Live kommentering tirsdag: Skak.dk