EM Novi Sad 2. runde

Danmark vandt planmæssigt over Belgien i 2. runde ved Hold-EM i Novi Sad. I 3. runde venter Montenegro i hvad der på papiret ser ud som en meget lige kamp. Danmark er ratingfavoritter, men ikke mere end 30 – 50 point på hvert bræt.

Lørdag er der ingen live-kommentering, men IM Jens Kristiansen er klar igen søndag. Vi må håbe, at Danmark er kommet op på live-brætterne til den tid. Arrangørerne viser de 8 øverste kampe live.

Af Lars Bo Hansen
Hold-EM i Novi Sad, 2. runde: Sejr over Beligen
Det danske hold kom godt tilbage efter åbningsnederlaget ved at besejre Belgien med 3-1. Vi har traditionelt et godt tag på belgierne, og sejren var da også i sidste ende ganske sikker.

2. runde: Belgien – Danmark 1-3 (DK Hvid på lige brætter)
1. FM Stephane Hautot (2420) – GM Lars Bo Hansen (2574) ½-½
2. IM Daniyal Saiboulatov (2395) – GM Sune Berg Hansen(2552) 0-1
3. FM Stefan Docx(2384) – GM Allan Stig Rasmussen (2535) 0-1
4. IM Richard Polaczek (2381) – IM Jakob Vang Glud (2476) ½-½
 
Helt stilrent var det dog ikke undervejs. Efter 1½ times spil var jeg lettere bekymret, men det viste sig heldigvis at være ubegrundet. Allans modstander gik hårdt på og ofrede en officer, og det så ret farligt ud. Men Allan holdt hovedet koldt og afviste angrebet og sad til sidst tilbage med afgørende materiel overvægt. Et vigtigt helt point i kassen lige før tidskontrollen. Næsten samtidig sluttede mit parti remis. I en rolig variant af Caro-Kann blev ligevægten aldrig forstyrret – jeg prøvede at ofre en kvalitet for to bønder, men det ændrede ikke ved stillingens balance. Trækgentagelse og remis i træk 40.

Sune fortsatte med den strategi, som hjalp ham til at vinde DM med en høj score. Kort sagt går strategien ud på at ”spille manden” ved at udnytte Sunes brede skakviden til at få en stilling som han kender og spiller bedre end modstanderen. Det lykkedes endnu en gang til fulde. I en dobbeltfianchetto i Engelsk spillede Saiboulatov unøjagtigt med Sb8-c6 – her skal denne springer ikke stå i den slags stillinger, og ironisk nok endte denne springer efter en lang rejse over b4-a6-c7-e6-g5-e4 med at blive fanget midt på brættet! En sikker sejr af Sune.

Jakobs parti var meget uoverskueligt og bølgede frem og tilbage. Efter åbningen var jeg pessimistisk mht. Jakobs stilling, derefter blev jeg optimistisk da det så ud til at Jakob fik tilrevet sig initiativet, men i sidste ende sluttede det altså remis ved forceret trækgentagelse.

En god sejr, som bringer os godt tilbage i tabellen.
 
Lars Bo Hansen

Stillingen efter 2. runde:
1. Ungarn, 4 mp, 7 brætpoint
2. Spanien, 4 mp, 6½ brætpoint
3. Serbien, 4 mp, 6 brætpoint

22. Danmark, 2 mp, 4 brætpoint

38 deltagerlande

Officiel hjemmeside: www.eurons2009.com/eng.htm

Live-kommentarer på søndag: Skak.dk