Kramnik på toppen i Dortmund

Vores udsendte rapporter er nu vel ankommmet til Dortmund og vi har fået tilsendt nedenstående beretning fra 8. runde:

Af Erik Søbjerg
Vladimir Kramnik er fast deltager i den traditionsrige superturnering i Dortmund. Han har vundet den ikke mindre end 8 gange og spiller stort set op til sit bedste i de perfekte rammer i Dortmunder Schauspielhaus.


Vladimir Kramnik (tv) mod Magnus Carlsen. Foto: Erik Søbjerg

8. runde hvor den førende Magnus Carlsen stod på programmet blev ingen undtagelse. Med et meget determineret udtryk og kropssprog gav ex-verdensmesteren det unge norske stortalent en decideret lektion. Kramnik fik direkte fra åbningen et ubehageligt tryk. Og da Carlsen med Td8 forsøgte sig med lettende afbytninger forsøgte at få sin dronningefløj aktiveret, fulgte Kramnik op med det meget stærke f4-f5 der tydeligvis kom helt bag på Carlsen.

Kramnik – Carlsen, Dortmund 2009.
Stillingen efter 17. -, Lc8-d7 hvor Kramnik spillede 18. f5!

Derfra lignede partiet spil til ét mål. Med b2-b4 blev den sidste koordination af den sorte stilling opløst og selv den danske delegation på tilskuerpladserne kunne finde den hårdtslående og forcerede afslutning.

Kramnik – Carlsen, Dortmund 2009. Stillingen efter 30. -, Sc6xb4. 
Kramnik afsluttede med 31. Txe6+, fxe6 32. Dxf6, Kd8 33. Df6+, Kc8 34. Dxf5+, Kd8 35. Df6+, Kc8 36. axb4 1-0

Den ”ukendte” nr. 7 i verden Dimitri Jakowenko fik ram på Etienne Bacrots Marshall-variant i spansk efter tålmodigt spil med merbonde i et slutspil med tårn og uligefarvede løbere.

Naiditsch gentog en variant han tabte til Lekos sekundant Jan Gusstafson i samme turnering sidste år. Naiditsch reagerede aktivt på Lekos opstilling og så ud til at have overtaget inden det ebbede ud i remis.

I næstsidste runde lørdag spiller Kramnik sort imod Jakowenko, og det giver sikkert Carlsen og Leko som ligger et halvt point efter chancen for at indhente Kramnik.

Erik Søbjerg

Hjemmeside med live-dækning: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/