10. runde ved OL i Dresden

I 10. runde ved OL i Dresden slog Ukraine det førende hold fra Israel med 2½ – 1½ mens Armenien slog Serbien med 3 – 1, så de to vindende hold nu fører den Åbne række. Ukraine og Armenien mødtes indbyrdes allerede i 4. runde, så der kommer ikke en finale på tirsdag.

Hos kvinderne spillede Ukraine og Serbien 2 -2, så Polen med en sejr over Armenien nu fører med 1 matchpoint før sidste runde.

De danske resultater:

Åben række:
Georgien – Danmark  2½ – 1½
Bræt 1 GM Baadur Jobava, 2664 – GM Lars Bo Hansen, 2570  1 – 0
Bræt 2 GM Zviad  Izoria, 2610 – GM Peter Heine Nielsen, 2662  ½ – ½
Bræt 3 GM Mikheil  Mchedlishvili, 2615 – GM Lars Schandorff, 2520  ½ – ½
Bræt 4 GM Levan Pantsulaia, 2580 – IM Jakob Vang Glud, 2444  ½ – ½

Kvinderækken:
Danmark – Tyskland II  1 – 3
Bræt 1 WIM Evgenia Hansen, 2169 – Judith Fuchs, 2238  0 – 1
Bræt 2 Louise Fredericia, 2095 – Maria Schoene, 2198  0 – 1
Bræt 3 Trine Treppendahl, 2049 – WFM Manuela Mader, 2132  0 – 1
Bræt 4 Marie Frank-Nielsen, 1971 – Hanna-Marie Klek, 2004  1 – 0

Af Per Andreasen
I 10 runde i OL i Dresden mødte vi det meget stærke hold fra Georgien. 4 unge Stormestre, – alle med over 2600 i rating.
Vi tabte med 1½-2½ efter en virkelig herre fight hvor publikum fik noget for pengene. Det var neglebidende spændende.

Jakob var på en meget svær opgave mod den meget stærke (og sympatiske) GM Pantsulaia. Der var ikke spillet længe før Jakob oplyste mig om, at en trækgentagelse var under opsejling. Hvad jeg sagde til at han tog remis? Det sagde jeg naturligvis ”ja” til. Og sådan blev det. Jakob havde godt nok de hvide brikker, men modstanderen er jo supergod, derfor et fremragende resultat, – så var vi inde i matchen.

Lars Bo tabte desværre til Super Stormesteren Jobava, – som i øvrigt spillede ”Samba cup” i Skanderborg for 2 år siden. Det var et utroligt spændende parti. Tilsyneladende stod Lars Bo lidt presset efter åbningen, men det er ikke sikkert der var noget i vejen med hans stilling. Georgieren ofrede (tabte) en kvalitet, og stod tilsyneladende glimrende, men Lars Bo er jo forsvarets mester og han fandt fine ressourcer frem. På et tidspunkt troede Lars Bo at han kunne fremtvinge trækgentagelse ved evigskak (Se5-c4+) osv, og Lars Bo havde så overset at Georgieren kunne gå frem til f4 med Kongen. Ifølge Lars Bo skulle han i stedet have slået med det samme på d4, og derefter på f3 i stedet. Det havde givet en lige stilling. Som det kom mente Lars Bo at stillingen var meget vanskelig/tabt. Det er måske rigtigt, jeg synes nu det så ud som om der var ressourcer i den sorte stilling. Under hele partiet var der tykt af tilskuere rundt om brættet.

Schandorff havde de sorte. Der var meget tale om, hvorvidt Lars skulle spille. Det skulle han selvfølgelig, for han kan jo ”deffe” hvem som helst til en remis 😉 Og det var hvad vi havde brug for på det bræt med de sorte brikker. Også i det parti synes jeg at Lars kom til at stå lidt passivt, men stillingen var solid, og der var sikkert ikke noget at komme efter. Jeg dømte hvid fordel efter gennembruddet med b4-b5, men Lars kom stærkt ind i a-linien med de tunge officerer, og han fik fint modspil mod den svage hvide d-bonde. En korrekt remis, også et godt resultat med de sorte.

Så var der kun Peter tilbage. Planen var jo at han skulle vinde (!), men det skal siges at Peter de sidste 3 dage har været plaget af sygdom, og det var en svækket spiller der satte sig til brættet. Det blev et helt utroligt parti. De første 30 træk skete der nu ikke så meget, Peter havde Løberparret og stod tilsyneladende rigtig godt synes jeg. Op mod træk 40 blev Georgieren udspillet i begyndende tidnød. Peter lavede et lille trick og vandt en officer blankt. Her troede vi alle at Peter ”bare” ville vinde. Men så enkelt var det vist slet ikke, sort fik sine 3 sidste officerer sat ind i et voldsomt angreb mod den hvide Konge.

Efter træk 40 tænkte Peter længe, forbløffende længe, og det var også medvirkende til at det gik op for mig at det slet ikke var nemt, sikkert tværtimod. Jeg troede at Se3 var en stor fejl, og mente i stedet at Springeren skulle til e5. Lige efter partiet sagde Peter så noget med manøvren De6 og Dh3, og det skulle være monsterfarligt. Det er sikkert helt rigtigt, spillerne ser jo som regel mere end uglerne. Da Georgieren spillede Txh2, – ja det kunne vi alle se at det var galt. Alligevel lykkedes det Peter, – med sekunder på klokken, at fremtrylle et helt fantastisk modspil. Flere gange var han nede på kun 3 sekunder igen, – og så fik han jo igen 30 sekunder når han lavede sit træk.

Det sluttede så med remis ved evigskak. Eric Bentzen, Nørresundby gør netop nu opmærksom på, at der er mat i 2 træk i slutstillingen (!), – men det er fordi at Georgieren netop IKKE spillede Springeren til f5, – det var en analyse inden Kongerne blev sat midt på brættet for at signalere remis på LIVE sendingen.
Virkelig et utroligt parti. Fantastisk kæmpet af Peter, særligt taget i betragtning at han er syg og slet ikke på toppen.

I morgen er der fridag inden sidste runde spilles på tirsdag. Vi starter allerede kl. 1100.

Per Andreasen

Redaktionen mener runden starter allerede kl. 10.00, så det skal lige undersøges nærmere.

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de