Optakt til 8. runde samt referat

Danmark er favorit i begge dagens kampe ved OL i Dresden. Kvinderne møder de Forenede Arabiske Emirater, mens holdet i den åbne række møder Guatemala.

USA og Rusland møder hinanden i dag – i begge rækker. Et pudsigt sammentræf.

I kvinderække er der et rent nordisk opgør, når Sverige og Norge skal spille.

Holdopstillingerne:
Åben række:
Danmark – Guatemala
Bræt 1 GM Peter Heine Nielsen  2662 – IM Carlos A Juarez Flores  2358 
Bræt 2 GM Lars Schandorff  2520 – FM Estuardo Lorenzana Wilson  2202 
Bræt 3 IM Allan Stig Rasmussen  2513 –  Carlos Quinones Centeno  2127 
Bræt 4 IM Jakob Vang Glud  2444 –  Carlos Gudiel 0

Kvinderækken:
Danmark – Forenede Arabiske Emirater
Bræt 1 WIM Evgenia Hansen  2169 – WFM Nora Mohd Saleh  1876 
Bræt 2 Louise Fredericia  2095 –  Kulood Essa  1821 
Bræt 3 Trine Treppendahl  2049 –  Amna Salem  1779 
Bræt 4 Marie Frank-Nielsen  1971 –  Juma Jamila  1744

Af Arne Matthiesen
Referat fra runde 7:

Kvindeholdet og holdlederen er efterhånden ved at være trætte af at tabe. I de sidste 6 runder har vi været klare underdogs i samtlige kampe og det slider på selvtilliden at tabe, selvom nederlagene er forventede.

Syvende runde bød på Argentina. Ikke et land som skakligt har gjort det store væsen af sig siden Miguel Najdorfs dage, men de har et godt hold i kvinderækken (ratingsnit 2260).

Det stod relativt hurtigt klart at vi ville tabe kampen, men cifrene kunne godt have været mindre.

Sandra blev regulært rullet. Modstanderen spillede en tvivlsom version af Chigorins forsvar, men fik alligevel en glimrende stilling efter åbningen. Måske er varianten ikke så dårlig alligevel?
Sandra var nødt til at ofre en bonde for at holde sammen på kongestillingen. Jeg vurderede at modstanderens elendige bondestruktur ville opveje bondetabet. Sandra valgte imidlertid at at dække bonden og derefter blev modstanderens angreb selvkørende.

Trine spillede en forberedelse i Caro-Kann. Det så fint ud, stillingen var meget uklar og modstanderen tænkte og tænkte. Trine ofrede optimistisk en officer for at få et kongeangreb, som dog viste sig ikke var officeren værd. Da modstanderen havde dækket sig ind var festen slut.

De to sidste partier kunne allerhøjst give 1½ point, så da Marie spurgte om hun skulle vinde lod jeg hende selv bestemme det (underforstået: Det er lige meget for kampens udfald).

Marie stod ellers klart bedst på daværende tidspunkt. Der var gået hul på modstandens kongestilling og bondestrukturen var også lettere flosset. Måske af respekt for modstanderen valgte Marie at bytte dronningerne og tage remis få træk senere.

Denne remis var lidt skuffende men reddede os trods alt fra at tabe 4-0 for 4. gang i turneringen.

Evgenia endte med at tabe et parti hvor hun stod dårligst over lange stræk, men i slutspillet kunne hun forlange remis ved trækgentagelse to gange. Lars Bo havde set at stillingen var opstået for tredje gang og spurgte mig, om jeg måtte gøre Evgenia opmærksom på situationen. Reglerne er ret klare på det punkt. Reglementet siger at “During the games the Captain must refrain from interfering in any way” Undtagelsen er, at holdlederen må give råd om remistilbud og modtagelse af disse. Man må dog ikke give råd, som på nogen måde kan udlægges som en mening om partiets forløb.

Evgenia missede sin mulighed, da hun kiggede forkert på sin noteringsliste, men på det tidspunkt kunne partiet stadig holdes. Springerslutspil er dog svært, især efter 5 timers spil og med en bonde
for lidt. Et forkert springertræk gav modstanden en fribonde på h-linien og da springere jo er notorisk dårlige til at forsvare sig mod randbønder afgjorde det partiet.

I runde 8 venter De Forenede Arabiske Emirater. De har et blødt hold, som vi bør kunne slå uden de store problemer. Spillerne ser frem til en succesoplevelse og er alle klar til kamp.
Arne Matthiesen

Officiel hjemmeside: www.dresden2008.de