Referat fra den åbne række – og næste runde

I morgen skal det danske hold i den åbne række ved OL i Dresden møde Tunesien.

Kvindeholdet skal møde Argentina. Holdopstillingerne kendes i skrivende stund ikke.

Men til referatet af kampen mod Mongoliet i den åbne række:

 

Af Per Andreasen:
Dresden 6. runde.

Desværre lavede vi et ringe resultat i 6. runde. Et nederlag på 1½-2½ til Mongoliet er ikke tilfredsstillende, slet ikke.
For nu lige at drysse salt i såret, ja så stillede vi i stærkeste opstilling, medens mongolerne lod deres eneste Stormester sidde over (!), – og han havde oven i købet gjort det glimrende i turneringen indtil nu.
Jeg har ikke nogen (god) forklaring, og jeg synes egentlig at resultatet var rimeligt. Fra starten af så det super godt ud for os, men efterhånden var det som om, at vi mistede kontrollen på bræt 3 og 4.

Lars Bo havde de sorte brikker, og han var først færdig. Jeg så ikke lige trækfølgen i åbningen, men det blev i hvert tilfælde en struktur som i Dronninggambit. Tilsyneladende var der ikke noget særligt på færde, men pludselig spillede mongolen f2-f4? Det synes jeg i hvert fald så meget tvivlsomt ud, nu var der da pludselig en svaghed på e3 at skyde imod. Senere spillede Lars Bo meget skarpt (og godt 😉 med g7-g5! Den hvide mand havde slet ikke set hvad der kom, – det ene krafttræk afløste det andet, fx,-Lxh3! og Te7-e6! med udækkelig mat. Igen en superpræstation af Lars Bo på det svære 1. bræt!

Peter spillede med de hvide brikker, en af de moderne varianter i meraner systemet. Peter kendte tilsyneladende teorien ud og ind, i hvert fald trak han a tempo i lang tid, medens mongolen brugte oceaner af tid. Peter tænkte første gang i lang tid da han spillede Lc6+ og igen i næste træk da han spillede Df3+. Det træk synes jeg så lidt mærkeligt ud, måske der kan findes bedre træk her? Jeg ville i hvert fald gerne have den hvide Dronning til at stå på et sort felt, – og det ville Lars Bo også sagde han, da jeg efter partiet talte kort med ham. Måske allerede a4! i stedet for Df3+. Det lykkedes for sort at stabilisere stillingen og oven i købet gå over i slutspillet med en bonde mere. Det var dog ikke farligt for Peter på noget tidspunkt, og man tog remis.

Allan tabte efter at have stået mægtig fint undervejs. Op mod tid kontrollen mistede han tilsyneladende overblikket og måtte ned.

På det her tidspunkt mødte jeg en dansk tilskuer, og han sagde til mig: ”Hvis I kun får 2-2 mod Mongoliet, – så vil jeg sku have mine penge tilbage”! Han sagde ikke noget om hvad han ville have hvis vi tabte matchen. Det havde hverken tilskueren eller jeg fantasi til at forestille os på dette tidspunkt!

Tilsyneladende kom Lars Schandorff glimrende ud af åbningen, og allerede efter få træk da han spillede e7-e5 var jeg sikker på at han stod godt. Kort efter blev jeg dog mindre optimistisk da Lars spillede Kongen ind på h8 og mongolen næsten a tempo spillede h2-h4! Det havde Lars simpelthen overset, og pludselig svingede fordelen over til hvid. Lars fik dog igen stabiliseret stillingen da han fik spillet f6-f5!, – og her var jeg igen sikker på at sort stod mægtig godt. Den hvide bonde på d4 er meget svag, angrebet mod den sorte Konge er væk, og den sorte Springer står snart på f6 og peger grimt både på g4 og e4. Sådan gik det desværre ikke. Lars spillede det for passivt, og under middagen her for 1 time siden var vi enige om, at det sikkert var en ringe plan at spille Springeren til f8. Der hører den ikke til. Igen spillede mongolen herefter meget hurtigt og aggressivt, og som jeg så det blev Lars reelt udspillet. Det hvid Tårn trængte ind i stillingen og den hvide Løber blev også pludselig et monster. Hmm……

Som sagt et utrolig dårligt resultat som ikke kan eller skal bortforklares, men jeg synes altså at mongolerne spillede fint, særligt på bræt 2-3-4.

Det var en dårlig joke da én af spillerne efter matchen sagde at ”i morgen får vi sku da et hold vi kan banke” og jeg så med et glimt i øjet sagde: ”Det skal du ikke være så sikker på” 😉

Nå, stemningen på herreholdet er stadig fin trods det dårlige resultat.

Per Andreasen

Officiel side: www.dresden2008.de