EM for landshold er slut for denne gang. Rusland vandt guld både i åben række og i kvinderækken. I Åben række blev det sølv til Armenien og bronze til Ungarn. Alle med 22,5 brætpoint, så matchpoint blev afgørende.
Hos kvinderne gik sølvet til Ukraine, som faktisk scorede 27,5 partipoint mod russenes 26, men i denne turnering talte matchpoint først. Bronzen gik til Georgien. (på billedet ses Mikkel Manosri Jacobsen inden sit debutparti på EM-landsholdet. Foto Thomas Schou-Moldt. Selv om det ikke blev til mere end to partier ved EM var det en lærerig turnering for den unge danske FM.)
Det var ikke rigtig Magnus Carlsens turnering – han måtte nøjes med 3,5 af 7 og tabte 16 ELO-points. Udgangspunktet var 2850 så den 25-årige verdensmester har nok at give af, og er stadig klart højest ratet i verden. (foto fra tredje runde hentet fra EM’s hjemmeside etcc2015.com)
Det danske hold i åben række blev nummer 31 – seedet 30. Kvinderne var seedet 26 og sluttede som nummer 28. Holdet i åben række vandt tre matcher, spillede uafgjort 2-2 mod Færøerne og tabte fem kampe. Kvinderne vandt to, spillede også en enkelt uafgjort – mod Slovenien som var højere ratet på alle brætter – og tabte seks kampe.
Referat fra holdet i åben række følger i en selvstændig artikel med partier kommenteret af holdleder GM Jacob Aagaard – samt et mini-interview med udtalelser fra Danmarks 14. stormester, Mads Andersen.
Thomas Schou-Moldt skriver om kvindernes sidste runde:
Knebent nederlag til Sverige
Skæbnen ville åbenbart, at Sverige for tredje gang på en uge skulle slå Danmark – to gange i skak og én gang i fodbold. Efter et par timers spil så det ellers ud til, at vi havde fuld kontrol medmatchen: Nina kom ud af åbningen med en stor positionel fordel, Esmat stod godt, Thomine havde en fin stilling, og kun Freja var under pres, da modstanderen kom velforberedt i en variant af Skandinavisk.
Svensk fordel i tredje time
I den kritiske tredje time begyndte matchen så at tippe til Sveriges fordel. Nina mistede kontrollen over begivenhederne på bræt et, Thomine havde spillet unøjagtigt, og var kommet ud i et ubehageligt slutspil, mens Freja dog havde fået stabiliseret stillingen. Den eneste der kørte rent hjem fra spids var Esmat.
Da røgen lettede havde vi tabt på bræt 1 & 3, Freja holdt remis, og det endte altså med et nederlag på 1½-2½. Det må være på sin plads at lykønske svenskerne med sejren, og med en generel god turnering. Norge blev bedste nordiske nation, da det lykkedes dem at spille 2-2 med det stærke tyrkiske hold.
Sidste runde fylder for meget – turneringen var god
Sådanne holdturneringer bliver ofte defineret af resultatet i sidste runde, og havde holdet vundet i dag, så havde man med rette kunne sige, at det havde været en god turnering. Det har det stadig været, men dog med en lille pil nedad.
Alle har kæmpet godt, og der har været mange gode partier. Holdets topscorer blev Thomine med 3½/6 og en pæn ratinggevinst. Samtidig stod hun for 2 sejre over meget højere ratede modstandere. Sammenlagt har holdet spillet en smule under forventet score (-0,83), men det er jo ingenting over 36 partier.
Come-back og debutant
Det var en fornøjelse at have både Nina og Freja med, et comeback og en debutant. Holdlederen håber, at der er flere holdturneringer gemt i Nina. Der er f.eks. kun knapt et år til OL i Baku.
Freja fik vist, at hun hører til på holdet, og at vi kan forvente stor fremgang af hende i de kommende år, hvis hun er parat til at lægge det nødvendige arbejde i det! slutter kvindeholdets holdleder og træner sin beretning.
Island blev bedste nordiske nation
Værtsnationen Island blev bedst placerede nordiske nation i åben række på en 19. plads, Norge nummer 21, Finland nr. 25 og Sverige nummer 28. Danmark blev nummer 31, men hvis man havde spillet med brætpoint først, og ikke matchpoint, var vi kommet foran Sverige, som fik 15 brætpoint mod Danmarks 18, men svenskerne havde altså flere matchpoint.
På det islandske hold deltog blandt andre den dansk/islandske GM Henrik Danielsen, som scorede 3 af 7. Scoren sættes lidt i relief når man ser, at Danielsen udelukkende mødte højere ratede stormestre, og han vandt faktisk et par ELO-point, selv om scoren var lige knapt 50 procent.
Foruden det “almindelige” islandske landshold deltog “Iceland legends” – fem mere eller mindre tilbagetrukne stormestre – Helgi Olafsson, Hjartarsson (der i sin tid var i kandidatturnering mod Karpov), Arnason, Petursson og sidst men ikke mindst den nu 80-årige GM Fridrik Olafsson.
(På fotoet fra turneringens hjemmeside ses Fridrik Olafsson i anden runde mod Kosovo. Partiet endte remis.)
Der er tale om Islands helt store verdensklassespiller, som gjorde spillet udbredt i Island og huserede i skakverdenen i samme periode som vor egen Bent Larsen rystede russerne, og Olafsson var i en periode FIDE-præsident.
De islandske legender blev nummer 32. Færøerne holdt seedningen og endte som nummer 34 af de 36 hold i åben række.