You are currently viewing Sofie og Bjørn triumferede i Odense

Sofie og Bjørn triumferede i Odense

Kristoffer Dyrgaard fra arrangørklubben Frem har sendt en afsluttende runderapport til skak.dk om Kvinde-DM og Odensemesterskabet der sluttede søndag aften på Giersings Realskole i centrum af Odense:

Søndag d. 13. oktober bød på afslutningen af endnu en hyggelig weekend i Odense. Bortset fra enkelte sygdomstilfælde i løbet af natten var alle klar til yde deres bedste for med en mulig slutspurt at avancere i stillingen.

Kvinde-DM fik under fjerde runde besøg af TV2-Fyn, hvilket medførte dette indslag i de regionale aftennyheder.
Da krudtrøgen lettede, var status tre hvide gevinster, hvormed Nienke og Sofie havde sikret sig gode udgangspunkter med en fortsat delt førsteplads inden sidste runde skarpt forfulgt af Anna Sofie.

I kampen om Odensemesterskabet viste Aref, at ’svipseren’ mod Bjørn runden forinden var et enkeltstående tilfælde. I en tætspillet affære begik Mikkel Manosri den første store fejl, hvorefter Aref var hurtig til at erobre initiativet og pointet. Samtidigt leverede Jakob Aabling en god præstation mod Bjørn, hvor sidstnævnte fik afviklet til et holdbart tårnslutspil. Med denne remis gik Aref og Bjørn ind til sidste runde på pointligestilling velvidende at Bjørn havde bedst korrektion ift. titlen grundet det indbyrdes opgør lørdag eftermiddag.

I Mester 1 befandt Vitus sig atter i kampens hede, da tingene spidsede til mod Alexander Le Besq:

Med Alexanders gevinst delte Vitus og Alexander føringen inden sidste runde, skarpt forfulgt af Jens Ramsdal, der måtte kæmpe for det halve point mod Jeppe Falkesgaard.

Foruden Vitus måtte en stor andel af maksisterne nævnt i lørdagens beretning se ’stakittet’ blive brudt; det lykkedes dog Søren Mikkel Andersen (Mester 6) og Alan Shajal (Basis 7) at holde triumftoget kørende med fuld kraft.

Ved opstarten på sidste runde blev der fra arrangørerne givet en stor tak til alle hjælpere, Giersings Realskole, Fynsk og Dansk Skak Union, Hotel CABINN og Kasper Jerwiarz for støtte og medvirken inden og under weekenden. Desuden lød en tak til deltagerne, der havde sikret at alt kunne afvikles gnidningsfrit og stemningsfyldt weekenden igennem.

Enkelte af basisgrupperne nåede at finde deres afgørelse og præmiefordeling en times tid inden i sidste runde, men ikke kort tid derefter blev spændingen i Mesterskabsgruppen pludselig forløst, da Bjørn på elegant vis fik udnyttet partiets første taktiske mulighed:

Bjørn kan dermed efter seriøs kandidatur til samme titel i 2011, 2017 og 2022 endelig skrive Odensemester på det allerede lange skak-CV. Stort tillykke til Bjørn!

Odensemester 2024 – Bjørn Møller Ochsner 

Aref lod sig dog ikke umiddelbart gå på af, at titelkampen var afgjort, og spillede næsten upåvirket videre. Missionen lykkedes og med sin fjerde sejr i løbet af weekenden sikrede Aref sig en deling af præmiepengene med Bjørn.

Slutstillingen i Mesterskabsgruppen:
1. – 2. GM Bjørn Møller Ochsner, Aarhus/Skolerne (2504) 4 point
1. – 2. FM Aref Vasli, Brønshøj (2410) 4 point
3. FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS (2350) 2½ point
4. – 5. FM Viktor Haarmark Nielsen, ØBRO (2335) 2 point
4. – 5. FM Nicolai Kistrup, BMS (2430) 2 point
6. IM Jakob Aabling-Thomsen, Brønshøj (2335) ½ point

Først langt senere faldt afgørelsen om det andet mesterskab i form af DM for kvinder, hvor Nienke og Sofie var á point inden sidste runde. Først færdig var Nienke, der endte med at drage fordel af en mattrussel, der blev forklædt som et forsvarstræk, hvorefter gevinsten var i hus trækket efter.

Længe så det ud til at Nienke senere skulle kåres som Danmarksmester, da Sofies parti havde fundet frem til en lige slutspil med alle bønder på samme fløj. Undervejs blev det endda til et tårnsslutspil med en bonde under. Dog lykkedes det Sofie at holde sporadiske chancer om modspil intakt, hvilket slutteligt gav pote!

Dermed skulle DM-titel afgøres ved lynomkamp, som blev afviklet under stor bevågenhed i det tilstødende auditorium.
Det lykkedes først Sofie og senere Nienke at vinde deres parti med Sort, hvorfor der måtte et afsluttende Armageddon-parti for at kunne kåre en vinder.
Her fandt vi først afslutningen til allersidst, hvor Nienke så sent som trækket 45. d7!, der midlertidigt ville ofre et tårn, kunne have holdt sine chancer i partier i live. Med kort tid på klokken og presset i situationen valgte Nienke forståeligt i stedet at undgå en gaffel på konge og tårn, hvilket gav Sofie mulighed for opstille en udækkelig mattrussel kort efter. Tak for underholdningen weekenden igennem (inkl. omkampen) og tillykke til både Sofie og Nienke!

Alle tre partier fra omkampen kan findes på dette link. Danmarksmester for kvinder 2024 er dermed WFM Sofie Bech Dürrfeld!

Danmarksmesterskabet skulle afgøres ved omkamp.
Ny Danmarksmester er Sofie Bech Dürrfeld!
Til venstre Nienke van den Brink og til højre Sofie Bech Dürrfeld

Slutstillingen i Kvinde-DM:
1. – 2. Nienke van den Brink, Hillerød (1961) 4 point
1. – 2. WFM Sofie Bech Dürrfeld, ØBRO (2043) 4 point
3. Anna Sofie Li, Køge (1982) 3½ point
4. Freja Egelund Grønnemose, ØBRO (2052) 2½ point
5. WFM Thomine Stolberg-Rohr, Frem (1965) 1 point
6. Sissel Kærgaard, Ishøj (1906) 0 point

I Mester 1 fik Jens Ramsdal vist, at det ikke altid handler om at føre undervejs, men at regnskabet først gøres op efter sidste runde. Med en afsluttende sejr mod Vitus og et efterfølgende nederlag hos Alexander sikrede Jens sig gruppesejren, mens andenpladsen blev delt mellem Alexander, Mikkel og Vitus.

FM Jens Ramsdal (Mester 1)

Mester 2 blev vundet i sikker stil af Simon Bjørk Haahr (Læseforeningen/Faaborg) med hele 4½ point foran Emil Zander (Kjellerup) med 3½.

Simon Bjørk Haahr (Mester 2)

Janus Christensen, Nina Høiberg og Bjarke Gregor gik til sidste runde med en delt førsteplads i Mester 3, og de fik endda fornøjelsen af at sidde side om side i jagten på gruppesejren. Janus og Bjarke kunne forlade brættet som sejrherrer, hvormed de deler førstepladsen mellem sig.

Janus, Nina og Bjarke (Mester 3) ved starten af sidste runde

Mester 4 blev vundet i sikker stil af Christian Eriksson med 4 point foran August Jalving med 3 point.

Christian Eriksson (Mester 4)

Mester 5 blev et af mange eksempler på stor jævnbyrdighed i grupperne. Her lykkedes det for en trio at skille sig lidt ud og dele førstepladsen med 3 point.

Michael Olsen (Mester 5)
Søren Ladegaard , Claus Rossen og Steen Brustrup (Mester 5)

I Mester 6 måtte Søren Mikkel Andersen se stakittet forsvinde trods et lovende slutspil med merbonde undervejs. Nederlaget gav Reto Utiger mulighed for at indhente Søren, hvormed endnu en delt førsteplads var en realitet.

Til venstre: Reto Utiger Sørensen (Mester 6)
Søren Mikkel Andersen (Mester 6)

Et far-søn opgør i sidste runde fik muligvis indflydelse på den endelige præmiefordeling i Mester 7. Med en hurtig remis mod far Michael sikrede Jakob Kjær Glibstrup sig mindst en andenplads. Herefter var det op til den lokale Benjamin Østergreen og Mikkel Ramsdal at afgøre indbyrdes hvem der derudover skulle have anpart i præmiepengene. Med en sejr sikrede Benjamin sig førstepladsen i gruppen.

Benjamin Østergreen-Johansen (Mester 7) og Jakob Kjær Glibstrup inden sidste runde 

Mester 8 så endnu en lokal triumf, da Alex Sørensen (Læseforeningen) undervejs kun afgav en enkelt remis.

Alex Sørensen (Mester 8)

Samme dominans så vi i Mester 9, hvor Finn Bonnez kopierede Alex’ bedrift og score.

Finn Bonnez (Mester 9)

Markus Korte havde taget turen fra Tyskland for at spille med – og udover at have hygget sig weekenden igennem – håber vi at der var plads til ekstra ratingpoint på hjemrejsen efter 4 point og gruppesejr i Basis 1. Tak for besøget!

Markus Korte (Basis 1)

Basis 2 blev vundet af endnu en lokal deltager, da Simon Hansen fra arrangørklubben vandt gruppen med 3½ point.

Simon Hansen (Basis 2)

Hvidovre kom, så og sejrede i Basis 3, hvor det med 4 point blev til en delt førsteplads mellem klubkammeraterne Bastian Rynkjøb og Peter Christiansen.

Peter Christiansen (th.) og Bastian Rynkjøb (lys trøje) (Basis 3)

I Basis 4 gik Michael Bo Hansen og Christian Gottschalck ind til runden på en delt førsteplads. Med en sejr i sidste runde lykkedes det Christian at snuppe den udelte førsteplads (3½ point) foran Michael og Eskil Rosenlund Ahl (3 point)

Michael Bo Hansen og Christian Gottschalck (Basis 4) under femte runde

Den mest lokale triumf finder vi i Basis 5, hvor Atharva Khandelia (Læseforeningen) som elev på skolen kender spillestedet rigtig godt. Måske de trygge rammer var med til at sikre den udelte gruppesejr allerede inden sidste runde(!)

 

Atharve Khandelia (Basis 5) under sidste runde, der desværre blev tabt

Basis 6 sluttede af med topopgør (på live!) mellem Jacob Kamuk Dahlmann (Frem) og Frida Bjerregaard Hagen (Næstved). Med en flot sejr sikrede Frida sig førstepladsen med 4 point foran Jacob med 3½ point.

Jacob og Frida under sidste runde af Basis 6

Alan Shajal gik som Søren Andersen (Mester 6) ind til sidste runde med maksimumscore. Alan lod sig dog ikke friste at dette og sikrede sig gruppesejren med et remistilbud undervejs.

Alan Shajal (Basis 7)

I Basis 8 blev det til en tredelt førsteplads mellem de tre odenseanere, Mattis Sandmann (Læseforeningen) samt Otto Henriksen og Robert Crawford (begge Frem)

Mattis og Otto i tredje runde i Basis 8
Robert med sort imod Otto i anden runde i Basis 8

Afslutningsvist takker Frem Skakklub for en hyggelig weekend!
Odensemesterskabet 2025 regner vi kraftigt med afvikles samme tid og sted.

Gruppevindere i Odense med deres scorer:
Mester 1: Jens Albert Ramsdal, 3½ point
Mester 2: Simon Bjørk Haahr, 4½ point
Mester 3: CM Janus Christensen og Bjarke Gregor, 3½ point
Mester 4: Christian Altenburg Eriksson, 4 point
Mester 5: Steen Brustrup Petersen, Michael R. W. Olsen og Søren Ladegaard, 3 point
Mester 6: Reto Utiger Sørensen og Søren Mikkel Andersen, 4 point
Mester 7: Benjamin Østergreen-Johansen, 4 point
Mester 8: Alex Sørensen, 4½ point
Mester 9: Finn Bonez, 4½ point
Basis 1: Markus Korte, 4 point
Basis 2: Simon Hansen, 3½ point
Basis 3: Bastian Rynkjøb og Peter Christiansen, 4 point
Basis 4: Christian Gottschalck, 3½ point
Basis 5: Atharva Khandelia, 3½ point
Basis 6: Frida Bjerregaard Hagen, 4 point
Basis 7: Alan Pattayil Shajan, 4½ point
Basis 8: Robert Crawford, Mattis Majvang Sandmann og Otto Skovslund Henriksen, 4 point

Link til partier på Lichess – Kvinde DM: https://lichess.org/broadcast/danish-womens-championship-2024/dm6LfthP

Link til partier på Lichess – Odensemesterskabet: https://lichess.org/broadcast/odensemesterskabet-2024/oUJx6Afk

Link til indbydelse og resultater fra turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=28913

Link til Frem Skakklubs hjemmeside: http://www.frem-skakklub.dk/