You are currently viewing Kvinderne indtager scenen i Odense

Kvinderne indtager scenen i Odense

FM Kristoffer Dyrgaard fra arrangørklubben Frem skriver dagligt til skak.dk om Kvinde-DM & Odensemesterskabet 2024 der spilles frem til søndag aften på Giersings Realskole i centrum af Odense. Her er den første runderapport fra fredag:

Kvinderne indtager scenen i Odense – og de underholder!

Fredag den 11. oktober kunne der føres et nyt kapitel til den nyere historie om Odensemesterskabet, da der for første gang blev spillet skak på selve scenen. Aktørerne var seks af de stærkeste danske kvindelige skakspillere og anledningen Kvindedanmarksmesterskabet.

Man kan håbe, at placeringen med overblikket over en sal fyldt med forventningsglade og kampklare skakspillere har motiveret det sidste til at præsentere på den store scene. Og så kan man samtidigt som dommer have sin tvivl om hvorvidt ydre inspiration var årsag til de gode præstationer, da kvinderne virkede yderst koncentrerede om selve partierne undervejs.

Dette medførte, at alle tre partier tidligst fandt sine afgørelser efter knap fire timers spil – til stor glæde for de tilstedeværende samt live-publikummet, der med kyndig assistance fra Ellen Nilssen og Jacob Sylvan fulgte live-kommentering på DSU’s Twitch-kanal.  Minsandten om ikke de mange anstrengelser resulterede i seværdige partier og endeligt gevinster til Nienke, Freja og Sofie.

Ellen Nilssen og Jacob Sylvan underholder på spillestedet og online – her til glæde for bl.a. Peter Thorsbro, Thomine, Simon Wilbrandt, Viktor Haarmark og Bjørn Ochsner.

Kun Mester 5 kunne overgå kvinderne tidsmæssigt i anstrengelserne ved brætterne, hvilket resulterede i, at hele Mester 5 kl. 23 og efter fire timers skak stadig sad ved brætterne med fortsat fuldt fokus om variantberegninger m.m.

Mestergruppen, Mester 3 og Mester 9 var sammen med kvinde-DM og Mester 5 garant for at spille partierne fuldt ud, hvilket lover godt for resten af weekenden.  Generelt var fredag aften en positiv overraskelse og forhåbentligt positivt tegn på, at vi stadig har masser af kampskak tilbage i Odense.

Anil Surender og Jens Olaf Fogh (Mester 3) var blandt de allersidste i spillesalen fredag aften.
Partiet endte remis, da de tilbageværende tårne og dronninger ikke kunne trænge gennem barrikaderne.

Af de i alt 56 partier blev kun 15 remis, hvoraf mange blev kæmpet til den næsten bitre ende. Og i de mange jævnbyrdige grupper lykkedes det tilsyneladende bedst for dem, der førte de sorte brikker; 25 gange i løbet af fredag aften kunne vi notere os en sort gevinst, mens Hvid måtte nøjes med 16 – svarende til en score på 58%-42% i Sorts favør!

Kampen om titlen som Odensemester 2024 står i år mellem København og Århus, hvor Århus (kun) er repræsenteret ved favoritten GM Bjørn Ochsner, da den forsvarende mester FM Jens Ramsdal desværre ikke får mulighed for titelforsvar grundet rating som eneste kriterie for gruppeinddelingen i Odense. Bjørn viste gode takter som gruppens eneste stormester og levede med en sejr over FM Viktor Haarmark op til favoritværdigheden. Det blev ligeledes til gevinster til FM Aref Vasli og FM Mikkel Manosri, der vandt over hhv. IM Nicolai Kistrup og IM Jakob Aabling-Thomsen.

Favorit, Bjørn Ochsner, kom – trods fælles tidnød inden træk 40 – godt fra land i Odense!

Afslutningsvist kan nævnes, at det ofte ikke er de fysiske forudsætninger, der sætter begrænsningerne for skakken, der spilles ved brættet. Dette viste bl.a. FM Vitus Bondo Medhus, da han mod FM Mikkel Løftgaard trods en brækket albueknogle fandt et smukt dronningeoffer med forceret mat til følge. Partiet:

FM Vitus Bondo Medhus besejrede med sort FM Mikkel Løftgaard med en flot matkombination

Vi ser i Odense frem til fortsat godt samvær om skakken i løbet af weekenden. Og skulle du som læser være fristet til et kig forbi, er du meget velkommen på Giersings Realskole, Nonnebakken 9, 5000 Odense C.

Resterende program for turneringen:
Lørdag den 12. oktober kl. 10:00: 2. runde
Lørdag den 12. oktober kl. 16:00: 3. runde
Søndag den 13. oktober kl. 10:00: 4. runde
Søndag den 13. oktober kl. 16:00: 5. runde

Arrangørerne viser dagligt 15 partier Odensemesterskabet og Kvinde-DM, samt partier fra en gruppe, der vil gå på skift fra runde til runde.

WIM Ellen Fredericia Nilssen og IM Jacob Sylvan vil her lørdag igen live-kommentere fra runde 2 i Odense. Kommenteringen starter lørdag kl. 10.00. Muligvis vil de også kommentere en runde søndag. Følg med på DSUs Twitch-kanal: https://www.twitch.tv/danskskakunion

Link til live på Lichess – Kvinde DM: https://lichess.org/broadcast/danish-womens-championship-2024/dm6LfthP

Link til Live på Lichess – Odensemesterskabet: https://lichess.org/broadcast/odensemesterskabet-2024/oUJx6Afk

Link til indbydelse og resultater fra turneringen: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=28913

Link til Frem Skakklubs hjemmeside: http://www.frem-skakklub.dk/