You are currently viewing OL runde 9: To sejre til Danmark

OL runde 9: To sejre til Danmark

Danmark var klare favoritter på alle brætter i den åbne række. Uruguay havde noget overraskende valgt at lade deres klart stærkeste spiller Georg Meier, der indtil videre havde scoret 6/7 på førstebrættet, sidde over.

Danmarks førstebræt GM Jonas Buhl Bjerre havde inden dagens runde spillet helt forrygende med en ratingperformance på 2821, men i dag var Jonas ved siden af sig selv og tabte hurtig. Allerede omkring træk 20 gik det den forkerte vej og GM Rodriquez Vila greb chancen uden tøven og var sikkerheden selv derefter.

Når man ikke selv spiller op til sit bedste, er det godt at have gode holdkammerater, og det havde Jonas Bjerre bestemt i dag. Da Jonas måtte give fortabt, stod Mads Andersen og Filip Boe Olsen meget overlegent.

Jesper Thybo kunne godt se, at hans kamp kunne blive afgørende for matchpointenes placering, så i en meget lige stilling træk han stormesterkortet og tilbød remis.

Mads Andersen står bedst allerede efter 8. Sg5. I livesendingen så det ud som om at Mads vandt på tid i en klart vundet stilling i træk 29. Bemærk at i slutstillingen står der en sort løber på f8 og et tårn på h8 – præcis som i startstillingen.

Tilbage sad Filip Boe Olsen og skulle sikre den danske sejr, og der var slet ingen slinger i valsen.

Fotoet øverst i artiklen er taget af Michal Walusza og er hentet fra den officielle hjemmeside.

Uruguay – Danmark: 1½ – 2½
GM Andres Rodriquez Vila (2417) – GM Jonas Buhl Bjerre (2648) 1 – 0
FM Facunda Vazquez (2388) – GM Mads Andersen (2598) 0 – 1
IM Bernado Roselli Maihe (2362) – GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) ½ – ½
IM Claudio Coppola (2286) – IM Filip Boe Olsen (2441) 0 – 1

Landstræner Søren Bech Hansen skriver om runden:

Dagens modstander var Uruguay, der stillede uden Georg Meier og dermed burde være en overkommelig opgave. Det gik imidlertid ikke helt sådan. Jonas spillede med sort for hårdt på gevinst mod Rodriguez Vila, og skaden blev for stor. Det var immervæk en stormester, der sad på den anden side af brættet, så et ærgerligt nederlag.

Jesper spillede med sort et parti, der så korrekt ud hele vejen. Remis.

Mads fik tidligt fat i modstanderen, der blev helt kørt over.

Filip fik tidligt fat i modstanderen, der også blev helt kørt over, bare lidt langsommere og med et lidt mindre køretøj. Alt i alt 2,5-1,5 så de meget vigtige to matchpoints kom i hus. Men uha. Der resterer nu kun to runder, og Danmark kan godt nå en flot placering, hvilket selvfølgelig er målet. Der er lidt træthed at spore på holdet, men det gælder også de andre derude.

I toppen af den åbne række spillede Indien og Usbekistan 2 – 2 efter fire remiser. Norge tabte 1 – 3 til Slovenien. Magnus Carlsen tabte til Vladimir Fedoseev. USA kom et skridt nærmere den absolutte top med en 2½ – 1½ sejr over Ungarn.

Danmark møder i den åbne række Chile i 10. runde. Et godt hold med tre stormestre, men Danmark er bestemt favoritter.

I toppen af den åbne række mødes Indien og USA – et topopgør på alle måder.

Det danske kvindelandshold vandt en smal sejr over Kenya i en match, hvor modstanderne var lettere generøse med deres brikker i åbningerne.

Sofie Bech Dürrfeld var først færdig i dagens match. I en sicilianer gav modstanderen i træk 18 lidt mystisk en ren officer med håb om at få et angreb på kongen. Da der ikke var noget angreb, gav modstanderen op i træk 24.

Esmat Guindy fulgte hurtigt trop. Hun vandt en kvalitet i træk 21. og så var partiet reelt overstået. 2 – 0 til Danmark.

Med to sejre i hus var det oplagt for Sandra De Blecourt at gå ind i et helt lige slutspil, der ved remis i træk 46 sikrede de to matchpoint.

Shanne Hedegaard Jakobsen på bræt to oplevede noget af en rutsjebanetur, da hun hurtigt stod til gevinst, satte fordelen over styr, stod næstbedst for at udligne igen, men i den afsluttende tidnød at sætte stillingen over styr igen. Et ærgerligt nederlag, men to vigtige matchpoint til Danmark, der igen hopper op ad i tabellen.

Kenya – Danmark: 1½ – 2½:
WFM Sasha Mongeli (1819) – CM Sandra De Blecourt (2065) ½ – ½
WCM Joyce Nyaruai Ndirangu (1782) – Shanne Hedegaard Jakobsen (2002) 1 – 0
Jully Mutisya (1750) – WFM Esmat Guindy (2015) 0 – 1
Mercy Ingado (1645) – Sofie Bech Dürrfeld (1943) 0 – 1

De danske kvinder møder i 10. runde Sydkorea. En kamp hvor Danmark er klare favoritter.

På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan efter rundens afslutning lægge en rundeberetning op for den aktuelle runde. Se mere: HER

Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde

Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women

Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/

Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER

Link til resultater i ÅBEN række: HER

Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER

Link til masser af billeder fra OL: https://chessdailynews.com/budapest-chess-olympiad-photos/