Begge de danske landshold løb i 8. runde ind i knebne nederlag ved OL i Budapest. Begge hold tabte med mindst mulig margin 2½-1½.
I åben række så det ellers undervejs lovende ud for det danske landshold.
Førstebrættet Jonas Buhl Bjerre (billedet øverst – foto Claus Andersen) spillede et rigtig flot parti, hvor han nærmest udspillede den stærke spanske spiller. Allerede ud af åbningen stod han bedst, og derfra udbyggede han langsomt fordelen. Jonas sluttede af med en lille taktisk finesse. Partiet:
Mads Andersen havde hvid imod Vallejo Pons, der tidligere har haft over 2700 i rating. Åbningen var Caro-Cann tospringer varianten, og selvom Mads stod en lille smule bedre undervejs, var partiet aldrig over remisgrænsen.
Jesper Thybo kom ud i en italiener med sort, og fik relativt let udlignet ud af åbningen. Desværre brugte Jesper meget tid, og efter det unøjagtige 16.-Sd7 var der kun 11 minutter tilbage på uret. Selvom der var flere muligheder undervejs for udligning fandt Jesper dem ikke og måtte ned.
Tidsforbruget var også et vigtigt tema i Filip Boe Olsens parti. Filip kom godt ud af åbningen og selvom han på et tidspunkt manglede to bønder var der gode gevinstchancer med løberpar og aktive tårne. Omkring træk 30 kunne Filip vist have taget trækgentagelse, men valgte en aggressiv fortsættelse som vandt en kvalitet, men gav modstanderen modspil med potentielt farlige bønder på dronningefløjen. Da der kort tid efter kom skred i dem, endte Filip med at tabe partiet.
Landstræner Søren Bech Hansen skriver om dagens runde:
Dagens modstander var Spanien, og det blev en ærgerlig dag på kontoret. Mads pressede Vallejo Pons udmærket, men den stærke spanier holdt balancen. Remis. Jonas vandt med de sorte i et blændende parti mod Davin Anton, der tidligere flere gange har voldt Jonas problemer. Godt med en eftertrykkelig revanche. Desværre så matchen alligevel noget tabt ud, på det tidspunkt hvor Anton gav op. Jesper havde lidt problemer ud af åbningen, men fik fint udlignet, desværre med et lidt hårdt tidsforbrug. Der kom nogle fejl i tidnøden, og så var stillingen tabt. Filip var sidste mand på skansen idag. Ud af åbningen havde Filip klar fordel, og der blev da også afslået remis ved træk 30. Desværre var tidsforbruget også her stort – en hel time bagud på klokken undervejs – og først forsvandt fordelen, og så blev der afviklet til et tabt slutspil, hvor den faktisk ret irriterende modstander så satte mat med springer og løber. Summa Summarum et nederlag på 1,5-2,5 og det første af slagsen i turneringen. Det er lige præcist nederlag i den størrelse vi absolut ikke kan lide (landsholdet havde hele seks af dem ved EM for hold i Montenegro 11/2023. Nå. Vi må jo ryste det af os og komme igen i morgen. Godt nok ærgerligt med vores første “fejllevering” i en ellers så langt god turnering.
Spanien – Danmark: 2½ – 1½
GM David Anton Guijarrp (2665) – GM Jonas Buhl Bjerre (2648) 0 – 1
GM Francisco Vallejo Pons (2657) – GM Mads Andersen (2598) ½ – ½
GM Alan Pichot (2628) – GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) 1 – 0
GM Jaime Santos Latasa ((2624) – IM Filip Boe Olsen (2441) 1 – 0
Indien vandt en klar sejr over Iran med 3½-½, og er nu 2 matchpoint foran de nærmeste forfølgere, værterne fra Ungarn og de forsvarende mestre fra Usbekistan.
Der er “kø ved indgangen til 2800-klubben” i elo. De to indiske spillere Erigaisi og Gukesh samt Abdusattorov fra Usbekistan har alle scoret rigtigt mange point ved OL, og nærmer sig alle de 2800 i elo.
Stillingen i åben række efter 8. runde
1. Indien, 16 matchpoint
2. Usbekistan, 14 mp.
3. Ungarn, 14 mp.
4. Kina, 13 mp
5. USA, 13 mp
6. Iran, 13 mp.
Fredag er der topopgør imellem Indien og Usbekistan. På førstebrættet forventes det, at de største talenter Gukesh (årgang 2006 – 6½ af 7) og Abdusattorov (årgang 2004 – 7½ af 8) tørner sammen.
Det danske landshold Uruguay, der er seedet som nummer 59. Deres hold ser således ud:
GM Georg Meier (2591)
GM Andres Rodriquez Vila (2417)
FM Facunda Vazquez (2388)
IM Bernado Roselli Maihe (2362)
IM Claudio Coppola (2286)
Deres førstebræt Georg Meier har tidligere repræsenteret Tyskland. Han er holdets klare topscorer med 6 af 7 og en ratingpræstation på 2730.
Kvindelandsholdet løb som tidligere nævnt også ind i et knebent nederlag imod Jamaica – et hold vi ud fra ratingtal var favoritter imod.
Efter at have siddet over i del runder på grund af en benskade, kom Shanne Hedegaard Jakobsen endelig i kamp for det danske hold. Allerede i åbningen spillede modstanderen upræcist, og Shanne fik angreb i c-linjen og vandt en bonde. Efterfølgende fik Shanne mulighed for at ofre en kvalitet for et afgørende matangreb. Partiet:
Sofie Bech Dürrfeld var sort i et London-system, hvor hvid hurtigt spillede c4. Sofie kom bedst ud af åbningen da 8.Le2 var slapt. Desværre spillede også Sofie nogle upræcise træk, og det endte med hvid fordel. Senere blev det hvide løberpar og en farlig fribonde i c-linjen afgørende for udfaldet af partiet.
På topbrættet havde Sandra De Blecourt hvid, og kom i en Ragozin til at stå en anelse bedre med hvid. Dog ikke mindre at modstanderen fik udlignet, og i et meget jævnbyrdigt parti blev der taget remis, da de endte i et tårnslutspil med 6 bønder på hver side.
I firspringerspil fik Ellen Kakulidis hurtigt udlignet med sort ud af åbningen. Men desværre begik hun en stor taktisk fejlberegning i træk 17, som gav hende et tabt slutspil med en bonde mindre. Selvom modstanderen ikke spillede det helt korrekt, var der reelt aldrig modspil i slutspillet.
Danmark – Jamaica: 1½ – 2½
CM Sandra De Blecourt (2065) – WFM Adani Clarke (1919) ½ – ½
WFM Ellen Kakulidis (20248) – WIM Rachel Miller (1912) 0 – 1
Shanne Hedegaard Jakobsen (2002) – WFM Raehanna Brown (1910) 1 – 0
Sofie Bech Dürrfeld (1943) – Gabriella Watson (1826) 0 – 1
På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan efter rundens afslutning lægge en rundeberetning op for den aktuelle runde. Se mere: HER
Indien tabte topopgøret imod Polen med 2½-1½, og rækken er nu meget jævnbyrdig i toppen:
1. Indien, 14 matchpoint
2. Polen, 14 mp
3. Kasakhstan, 14 mp
4. USA, 13 mp
5. Armenien, 13 mp
6. Ukraine, 13 mp
Fredag møder det danske kvindelandshold Kenya. Flere afrikanske lande har haft problemer med at få visa, og Kenya spillede derfor ikke de første to runder i turneringen. Deres hold ser således ud:
WFM Sasha Mongeli (1819)
WCM Joyce Nyaruai Ndirangu (1782)
Jully Mutisya (1750)
Ether Karanja (1637)
Mercy Ingado (1645)
Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde
Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women
Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/
Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER
Link til resultater i ÅBEN række: HER
Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER
Link til masser af billeder fra OL: https://chessdailynews.com/budapest-chess-olympiad-photos/