Begge de danske hold vandt sikre sejre i 7. runde ved OL i Budapest, hvor begge hold vandt med de overbevisende cifre 3½-½. I åben række slog Danmark forventeligt Ungarn C, hvor holdet var klare ratingfavoritter. Kvindelandsholdet var næsten større favoritter og indfriede også forventningerne med en sikker sejr.
Billedet øverst er taget af Claus Andersen, der dagligt har adgang til spillesalen for at tage billeder. Til venstre – i jakkesæt – ses landstræner Søren Bech Hansen.
Jesper Thybo viste vejen for det danske landshold i åben række, hvor han i Catalansk fik klar fordel ud af åbningen. Jesper udnyttede at modstanderen var bagud i udvikling, og ikke kunne rokere på grund af en åben e-linje. Efter dronningafbytning trængte begge tårne ind på syvende række, og efter at være kommet foran med 4 bønder, gav modstanderen op.
Mads Andersen udbyggede den danske føring med en sejr med sort i Dronninggambit. Stillingen var ligeud af åbningen men langsomt gjorde den store styrkeforskel sig gældende, og Mads fik overtaget. På vej i tidnød tabte modstanderen en officer, men stillingen var også meget svær at forsvare.
Filip Boe Olsen havde sort for fjerde runde i træk. Igen i dag blev det en Caro-Cann, og denne gang den meget moderne forbi-variant, hvor man straks spiller h4. Hvid fik en behagelig stilling, og officersofferet 19.Sf5! så giftigt ud. Selvom computeren sagde at sort var OK, var det svært i praktisk spil, og på et tidspunkt kunne modstanderen have vundet direkte. Da røgen lettede var de i slutspil, hvor Filip havde en kvalitet mindre for en bonde. Remis efter 59 træk.
Sidste spiller tilbage var Jonas Bjerre. Med hvid i Engelsk fik Jonas en lille fordel, men modstanderen forsvarede sig fint. En kæmpe fejl i 62. træk gav Jonas en forceret gevinst. Stillingen var dog svær for sort, men det var ikke umuligt, at det kunne være endt remis.
Landstræner Søren Bech Hansen skriver til skak.dk om runden:
Dagens modstander var Hungary C, og det blev en fantastisk dag på kontoret. Jesper spillede hårdt og godt, med bondeoffer, aktivt spil og tørre tæsk til modstanderen. Mads leverede et positionelt mesterstykke med de sorte brikker. Filip kom ind i et voldsomt uvejr mod en modstander, der gik friskt til sagen med et officersoffer, der holdt Filips konge i centrum, midt i det hele i midtspillet. Den hårde kampskak fortsatte i et slutspil med fribønder til begge sider. Partiet bølgede lidt, så remis var nok ikke et helt urimeligt resultat. Jonas viste virkelig klassen og vandt et langt sejt og flot parti. Modstanderen var lidt længe om at give op, men han fik godt nok også klaps. I morgen venter Spanien, og det er en vanskelig men ikke umulig opgave.
Danmark – Ungarn C: 3½ – ½
GM Jonas Buhl Bjerre (2648) – GM Gergely Kantor (2537) 1 – 0
GM Mads Andersen (2598) – IM Alex Krstulovic (2452) 1 – 0
GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) – IM Agoston Juhasz (2427) 1 – 0
IM Filip Boe Olsen (2441) – IM Tamas Vanczak (2401) ½ – ½
Runden bød på et topopgør imellem Indien og Kina, og det er vist ikke set før, at en regerende verdensmester ikke stiller til start i en meget afgørende match om OL-guldet. Måske var Ding Liren forud for VM-matchen ikke parat til at møde Gukesh, selvom det gjaldt en mulig guldmedalje ved OL. Netop førstebrættet blev det afgørende parti, da Gukesh med hvid besejrede Wei Yi med hvid i et slutspil med to springere imod et tårn. Gukesh er med dagens sejr kun 5 elopoint fra at runde den magiske grænse på 2800. Det bliver svært at se, hvem der skal stoppe Indien. Bedste mulighed er nok de forsvarende mestre fra Usbekistan, hvor topbrættet Abdusattorov har scoret 6½ point af 7 mulige. Torsdag mødes Indien og Iran. Sidstnævnte er det eneste hold, som Danmark hidtil har tabt til i turneringen.
Top 6 i åben række efter 7 runder:
1. Indien, 14 matchpoint
2. Iran, 13 mp.
3. Usbekistan, 12 mp.
4. Ungarn, 12 mp.
5. Armenien, 12 mp.
6. Serbien, 12 mp.
Fredag møder det danske landshold Spanien, der er seedet som nummer 13. Deres hold ser således ud:
GM Alexei Shirov (2666)
GM David Anton Guijarrp (2665)
GM Francisco Vallejo Pons (2657)
GM Alan Pichot (2628)
GM Jaime Santos Latasa ((2624)
Det danske kvindelandshold vandt som tidligere nævnt en sikker sejr over Malta.
På tredjebrættet slap Esmat Guindy med skrækken mod en spiller med 350 elopoint mindre. Efter at have udspillet modstanderen i åbningen og opnået en klar gevinststilling, lavede Esmat en grov fejl, der tabte materiale, så modstanderen fik gevinststilling med tårn og to løbere mod tårn. Heldigvis fik Esmat ud af det blå mulighed for en evig skak, som sikrede remisen.
Ellen Kakulidis bragte det danske hold i spidsen med sort. Det blev en preussisk åbning med 3.Sg5, hvor begge spillere skal kunne teorien for at holde balancen. De fulgte teorien de første 13 træk, men lidt senere var det en fejl af modstanderen at placere springeren på randen. Efter afbytning på h4 blev den hvide kongestilling svag, og Ellen fik tårn og dronning ind på anden række, som endte med at afgøre partiet med matsætning.
Sandra De Bleucourt sikrede den danske matchsejr ved at vinde sit tredje parti i træk. Det blev afbytningsvarianten i Slavisk og temaet i partiet blev “den franske løber” på c8, der vedblev at være dårlig. Et godt parti, hvor en stærk springer endte med at dominere en dårlig løber. Se det instruktive parti:
I det sidste parti havde Sofie Dürrfeld sort i en Alapin og fik hurtigt udlignet. Det så længe ud til at partiet ville ende remis, men i træk 30, taber modstanderen pludselig en kvalitet. Selvom partiet varede yderligere 15 træk, var der aldrig tvivl om udfaldet.
Danmark – Malta: 3½ – ½
CM Sandra De Blecourt (2065) – Elena Ghitza (1817) 1 – 0
WFM Ellen Kakulidis (2048) – WFM Jamie Farrugia (1733) 1 – 0
WFM Esmat Susanne Guindy (2015) – Milena Stagno (1664) ½ – ½
Sofie Bech Dürrfeld (1943) – Martina Portelli (1523) 1 – 0
På Kvindelandsholdets Facebookside vil landstræner Jacob Sylvan efter rundens afslutning lægge en rundeberetning op for den aktuelle runde. Se mere: HER
I toppen af kvinderækken har holdet fra Indien – i lighed med åben række – vundet alle de første syv matcher.
Top 5 i kvinderækken efter 7 runder:
1. Indien, 14 matchpoint
2. Polen, 12 mp.
3. Kasakhstan, 12 mp.
4. Frankrig, 12 mp.
5. USA, 11 mp.
Fredag møder det danske kvindelandshold Jamaica, der har følgende spillere på holdet:
WFM Adani Clarke (1919)
WIM Rachel Miller (1912)
WFM Raehanna Brown (1910)
Gabriella Watson (1826)
Arielle McKoy (1441)
Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Torsdag den 19. september kl. 15:00: 8. runde
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde
Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women
Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/
Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER
Link til resultater i ÅBEN række: HER
Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER
Link til masser af billeder fra OL: https://chessdailynews.com/budapest-chess-olympiad-photos/